Norāda uz problēmām ministrijas priekšlikumā kompensēt malkas iegādi bez čeka

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Malkas grēda
Malkas grēda Foto: Vija Vāvere

Koalīciju veidojošo Saeimas partiju pārstāvji saskata potenciālas problēmas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotajā piedāvājumā par malkas iegādes kompensēšanu iedzīvotājiem arī gadījumos, ja nav saglabāts pirkuma dokuments.

"Jaunās vienotības" (JV) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Judins pauda piesardzīgu attieksmi pret piedāvājumu, jo šādu atbalsta veidu būšot grūti izkontrolēt, piemēram, gāzes cenas kompensēšanas gadījumos ir iespējams balstīties uz informāciju no skaitītājiem.

"Ir jāsaprot, ka par visām kompensācijām maksā visa sabiedrība kopumā. Un mēs nevaram vienkārši no kopējās naudas ņemt un dot naudu atsevišķiem cilvēkiem, ja mēs nevaram izkontrolēt," sacīja parlamentārietis.

Politiķa skatījumā, saistībā ar VARAM piedāvājumu var rasties gadījumi, kad kompensāciju dēļ iedzīvotāji iepērk malku vairākiem gadiem uz priekšu, nevis tikai šai apkures sezonai. Viņš šo novērtēja kā priekšvēlēšanu laika priekšlikumu, kas varētu patikt sabiedrībai, bet nav izpildāms.

Arī "Konservatīvo" Saeimas frakcijas vadītājs Krišjānis Feldmans sasaistīja VARAM rosinājumu ar priekšvēlēšanu laiku, kas ikviens cenšas pierādīt, ka rosina atbalstu iedzīvotājiem. Viņš norādīja, ka pilnībā uzticas savam partijas biedram, labklājības ministram Gatim Eglītim, kura atbildībā ir iedzīvotāju atbalsta jautājumi.

Viņš uzsvēra, ka atbalsta malkas iegādes kompensēšanu. "Tas ir saistīts ar to, ka ar malku kurina tieši cilvēki reģionos un varbūt cilvēki ar relatīvi zemākiem ienākumiem. Tur ir loģika," pauda politiķis. Tomēr atbalsta saņemšanai būtu jāiesniedz darījumu apliecinoši dokumenti, uzskata Feldmans. Ņemot vērā, ka piedāvātais atbalsts stātos spēkā no oktobra, šobrīd esot īstais laiks informēt iedzīvotājus par atbalsta izmantošanas kārtību.

Tāpat būtu jādomā, kā rīkoties gadījumos, ja iedzīvotāji malku ir sagādājuši jau pirms oktobra. Dažādas nianses par šo atbalsta veidu vēl būtu jāapspriež, pauda Feldmans.

Nacionālās apvienības valdes loceklis un parlamentārietis Jānis Iesalnieks pieļāva, ka ar VARAM piedāvājumu varētu rasties apjomīgas administrēšanas grūtības, piešķirot kompensācijas malkas iegādei bez pirkuma dokumenta. "Bez čekiem parasti šāda veida atbalsta pasākumi netiek veidoti," atzīmēja deputāts.

Kā ziņots, VARAM piedāvā iedzīvotājiem atbalstu par malkas iegādi sniegt arī tad, ja pirkumu apliecinošs dokuments nav saglabājies.

Kā aģentūru LETA informēja VARAM pārstāvji, ministrija rosina Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākuma likumā valsts atbalsta piedāvājumā mājsaimniecībām siltumenerģijas izmaksu segšanai gaidāmajai rudens/ziemas apkures sezonai paplašināt atbalsta saņēmēju klāstu, ja mājsaimniecībā tiek lietota malkas apkure.

Ministrija rosina veikt izmaiņas un piedāvās iespēju saņemt atbalstu 140 eiro apmērā, ja personai maksājuma dokuments par malkas iegādi nebūs saglabājies. Atbalsts būs pieejams, ja persona iegādāsies malku laika posmā no 2022.gada 1.oktobra līdz 2023.gada 30.aprīlim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu