"Conexus" apliecina Inčukalnā noglabātās dabasgāzes apjoma mājsaimniecību vajadzībām esamību (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Inčukalna gāzes krātuve.
Inčukalna gāzes krātuve. Foto: Ieva Čīka/LETA

Vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") mājaslapā publicēts paziņojums, kurā Inčukana pazemes gāzes krātuves (PGK) saimnieks apliecina "Latvijas Gāzes" krātuvē noglabātās dabasgāzes apjomu esamību.

"Vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators AS "Conexus Baltic Grid” apliecina, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuvē noglabātais dabasgāzes apjoms ir pietiekošs, lai nodrošinātu saistīto lietotāju apgādi atbilstoši 2022. gada 9. augusta Ministru kabineta noteikumos Nr. 503 "Noteikumi par enerģijas lietotāju apgādi agrīnās brīdināšanas un trauksmes līmeņa izsludināšanas laikā" noteiktajam," norādīts publikācijā.

Vienlaikus paziņojumā atzīmēts, ka Inčukalna PGK glabātās gāzes īpašumtiesību jautājumi ir sistēmas lietotāju kompetencē un "Conexus" ir pienākums nodrošināt ierobežotas pieejamības informācijas aizsardzību, kuru "Conexus" ir saņēmis no sistēmas lietotājiem, un nav tiesīgs to izpaust.

Jau vēstīts, ka 10.augustā publicētajā paziņojumā biržai "Nasdaq Riga" "Latvijas gāze" norāda, ka uz 2022.gada 31.augustu nevarēs nodrošināt Enerģētikas likumā noteikto publiskā tirgotāja pienākumu par nepieciešamo dabasgāzes krājumu apjoma uzglabāšanu Inčukalna pazemes krātuvē.

Paziņojumā teikts, ka uzņēmums savas saimnieciskās darbības ietvaros veic nepieciešamās darbības, lai turpinātu dabasgāzes pakalpojuma sniegšanu, iegādājoties to no citiem alternatīviem piegādātājiem.

Tāpat tajā minēts, ka piederošās dabasgāzes apjoms, kas atrodas Inčukalna PGK, šobrīd esot 0,75 teravatstundas (TWh). Savukārt uz 31.augustu LG piederošās dabasgāzes apjoms, ņemot vērā jau iepriekš uzņemtās līgumiskās saistības, veidošot 0,69 TWh, apgalvo kompānija.

Savukārt ekonomikas ministre Ilze Indriksone 10.augustā žurnālistiem sacīja, ka patlaban nevar komentēt "Latvijas gāzes" dabasgāzes portfeli, taču saskaņā ar "Conexus" informāciju "Latvijas gāzei" Inčukalna PGK pieder vairāk dabasgāzes nekā nepieciešams mājsaimniecību nodrošināšanai un būtiski vairāk nekā otrdien valdības rezervētās 1,15 TWh.

Lai nodrošinātu nepārtrauktu dabasgāzes piegādi mājsaimniecībām, vienlaikus stiprinot visas dabasgāzes sistēmas drošumu, 9.augustā valdība apstiprināja Ministru kabineta noteikumus "Enerģijas lietotāju apgāde agrīnās brīdināšanas un trauksmes līmeņa izsludināšanas laikā", pieņemot lēmumu nacionālās energodrošības interesēs rezervēt Inčukalna PGK uz "Latvijas gāzes" vārda reģistrētu tādu dabasgāzes daudzumu, kāds nepieciešams mājsaimniecību vajadzībām nākamajai sezonai, lai augsta tirgus pieprasījuma apstākļos šī gāze netiktu pārdota tālāk.

Līdz ar to valdība jau savlaicīgi ir radījusi apstākļus, ka gadījumā, ja "Latvijas gāze" nespēs pildīt normatīvajos aktos uzlikto pienākumu, to nodrošinās "Latvenergo" un "Conexus" un mājsaimniecības saņems dabasgāzi ierastajā apjomā un par iepriekš noteikto cenu, iepriekš skaidroja Ekonomikas ministrijas pārstāvji.

Dabasgāzes apjoms saistīto lietotāju apgādei apkures sezonā veido 1150 gigavatstundas (GWh), līdz ar to "Latvijas gāzei" uzlikts pienākums līdz 30.septembrim minēto dabasgāzes apjomu uzglabāt Inčukalna PGK. Savukārt no 1.oktobra līdz 2023.gada 30.aprīlim uz katra mēneša pirmo datumu krātuvē jābūt vismaz tādam dabasgāzes apjomam, kas atbilst starpībai starp 1150 GWh un saistītajiem lietotājiem faktiski piegādāto apjomu no 2022.gada 1.oktobra līdz iepriekšējā mēneša pēdējam datumam. Publiskajam tirgotājam nav tiesību šos krājumus nodot citiem sistēmas lietotājiem.

Savukārt "Conexus" noteikts pienākums pastāvīgi kontrolēt, lai saistīto lietotāju vajadzībām nepieciešamais dabasgāzes apjoms būtu Inčukalna PGK rīcībā. Līdz ar to "Conexus" var noraidīt "Latvijas gāzes" tirdzniecības pieprasījumus par dabasgāzes izņemšanu vai nodošanu citiem lietotājam, kura rezultātā tas nespētu nodrošināt dabasgāzes piegādi mājsaimniecībām. Papildus "Conexus" uzdots pienākums informēt Ekonomikas ministriju un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju par dabasgāzes rezervju apjomiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu