Eiropā jauni elektroenerģijas cenu rekordi; nosaukti arī cenu pieauguma iemesli (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Elektroenerģijas cenas Eiropā ceturtdien sasniegušas jaunus rekordus, jo anomālais karstums ierobežo enerģijas piegādes, bet Francijā situāciju pasliktina mežu ugunsgrēki, ziņo aģentūra “Bloomberg”.

Cenu pieaugums atspoguļo saspringto situāciju dabasgāzes tirgū, jo Krievija turpina samazināt piegādes, bet Eiropas valstis aktīvi cenšas aizpildīt gāzes krātuves un veidot rezerve ziemai. Tāpat jāņem vērā arī kodolreaktoru jaudu samazinājums. Spiedienu uz elektroenerģijas cenām rada vājā vēja un hidroenerģijas izstrāde.

Orientējošās elektroenerģijas cenas nākamajam gadam Vācijā pieaugušas par 6,6% - līdz 455 eiro par megavatstundu Eiropas Enerģētikas biržā. Francijas līgumu cena pieaugusi par 7,8% - līdz 622 eiro par megavatstundu.

Anomālais karstums Eiropā šovasar ir palielinājis pieprasījumu, kā arī padziļinājis problēmas ar elektroenerģijas piegādēm, jo galvenās ūdenskrātuves, kas tiek izmantotas hidroelektrostacijās, kā arī atomelektrostaciju dzesēšanai un energonesēju transportēšanai, ir visai izžuvušas.

Francijā situācija ir īpaši smaga, jo vairāk nekā puse tās atomelektrostaciju ir atslēgtas, jo tiek veikta tehniskā apkope. Parasti valsts eksportē enerģiju, taču šajā gadā Francija importē elektroenerģiju, piespiežot kaimiņvalstis patērēt vairāk gāzes.

Tāpat Francijā plosās mežu ugunsgrēki, kas lika Francijas prezidentam Emanuelam Makronam lūgt palīdzību citām Eiropas valstīm un aicināt iedzīvotājus dzēst mežu ugunsgrēkus kopā ar desmitiem tūkstošu ugunsdzēsēju.

Enerģijas deficīts licis Lielbritānijā izteikt brīdinājumu, ka īslaicīgi var rasties situācija, ka pieprasījums pārsniedz piedāvājumu. Vietējais elektroapgādes uzņēmums “National Grid” paziņoja, ka enerģija tiek saražota pietiekamā daudzumā, tomēr risks, ka pieprasījums pārsniegs pieejamo enerģijas daudzumu, ir pietiekami liels, un tā ir vēl viena problēma, ar ko Eiropas elektroenerģētiskā sistēma saskaras šajā gadā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu