Lidostā "Rīga" pirmajā pusgadā apkalpots par 30% vairāk pasažieru, nekā plānots

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Starptautiskajā lidostā "Rīga" šogad pirmajā pusgadā apkalpots par 30% vairāk pasažieru, nekā bija paredzēts, savukārt apkalpoto lidojumu skaits no plānotā atpaliek par 6%, norādīja VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa.

Viņa atzīmēja, ka, lai gan lidostas "Rīga" darbību pirmajā pusgadā ietekmēja karš Ukrainā un ar to saistītās globālās sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju, lidostā "Rīga" apkalpoto pasažieru skaits bija par 30% lielāks, nekā plānots.

Odiņa norādīja, ka tiešo pasažieru īpatsvars 2022.gada pirmajā pusgadā ir būtiski lielāks, nekā prognozēts, un tas kompensē transfēra pasažieru skaita kritumu.

Viņa minēja, ka transfēra pasažieru tirgus daļa lidostā "Rīga" šogad pirmajā pusgadā bija 17%, salīdzinot ar 30% 2019.gadā. "Tomēr arī šajā segmentā tendence ir pozitīva - par spīti tam, ka tranzīta pasažieru plūsma no Ukrainas, Krievijas un Baltkrievijas ir zaudēta, tranzītpasažieru skaits pamazām atkal pieaug, jūlijā jau sasniedzot 22%," pauda Odiņa.

Lidostas vadītāja skaidroja, ka iepriekš minēto kara raisīto globālo iemeslu dēļ no plānotā par 6% atpaliek lidostā apkalpoto lidojumu skaits, bet visvairāk ir ietekmēti kravu pārvadājumi, jo pašlaik ir pilnībā apstājušās pēdējos gados veiksmīgi sāktās kravu programmas no Ķīnas, un to zaudējumu nevar kompensēt pieaugošais ar pasažieru lidmašīnām pārvadāto kravu apmērs.

"Līdz ar to lidostā "Rīga" pirmajā pusgadā apkalpoto aviācijas kravu apmērs par 17% atpaliek no plānotā. Lai šo kritumu kompensētu, aktīvi strādājam pie jaunu kravu maršrutu izveides, tostarp caur Āzijas valstīm - Kazahstānu, Uzbekistānu un citām," norādīja lidostas valdes priekšsēdētāja.

Jau ziņots, ka šogad pirmajā pusgadā lidostā "Rīga" apkalpots kopumā 2,221 miljons pasažieru, kas ir 5,4 reizes vairāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš.

Tāpat 2022.gada pirmajos sešos mēnešos lidostā apkalpots 25 481 lidojums, kas ir pieaugums 2,2 reizes salīdzinājumā ar 2021.gada pirmajiem sešiem mēnešiem, un gandrīz 11 000 tonnu kravu, kas ir par 11% mazāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, kā arī par 18% mazāk nekā 2019.gada attiecīgajā periodā.

Starptautiskā lidosta "Rīga" ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu