"Tet": augustā reģistrēti vairāk nekā 120 DDoS uzbrukumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tet" augustā konstatējis vairāk nekā 120 pakalpojumu atteices jeb DDoS uzbrukumu finanšu iestādēm, transporta un sakaru iestādēm, kā arī valsts sektoram, pavēstīja "Tet" pārstāvji.

Tikpat liels uzbrukumu skaits konstatēts maijā, kad, īpaši ap 9.maiju, uzbrukumu skaits pieaudzis četras reizes, salīdzinot ar gada sākumu. Savukārt augustā īpaša uzbrucēju aktivitāte novērota laikā, kad Uzvaras parkā Rīgā tika veikti padomju pieminekļa nojaukšanas darbi.

"Tet" informācijas tehnoloģiju (IT) drošības pārvaldnieks Uldis Lībietis norāda, ka augustā Krievijas kiberhuligānu "NoName" apakšgrupējumi, piemēram, "PeopleDDoS" un "Noname057" savos lietotnes "Telegram" kontos bija izvietojuši aicinājumus veikt uzbrukumus Latvijas valsts iestādēm, banku sektora, telekomunikāciju un enerģētikas uzņēmumiem. Aicinājumos tika norādīti konkrēti serveri, izmantojamās metodes un rīki.

"Paaugstināta aktivitāte novērota no 25. līdz 28.augustam, kad Rīgā notika Uzvaras parka pieminekļa demontāžas darbi, bet, neskatoties uz huligānu pūlēm, viņiem nav izdevies būtiski traucēt iestāžu, uzņēmumu darbu un ikdienišķo pakalpojumu saņemšanu mūsu valsts iedzīvotājiem," pauž Lībietis.

Līdzīga situācija novērota arī Igaunijā, kad pēc padomju pieminekļu nojaukšanas Narvā un tās apkaimē valsts piedzīvoja lielākos DDoS uzbrukumus, kopš 2007.gada.

Vienlaikus "Tet" brīdina arī par pikšķerēšanas gadījumiem, kas izplatās visā Latvijā. Augustā populārākie pikšķerēšanas mēģinājumi tika sūtīti "Latvijas Pasts" vārdā, aicinot cilvēkus atvērt pievienoto saiti un ievadīt personīgos datus. Uzņēmums atgādina, ka, saņemot jebkuru e-pastu, vispirms ir jāpievērš uzmanība sūtītājam un saturam.

Jau vēstīts, ka "Tet" koncerns pagājušajā gadā strādāja ar 253,253 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 13,7% vairāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa samazinājās par 5,1% - līdz 28,852 miljoniem eiro. Vienlaikus pašas "Tet" apgrozījums 2021.gadā bija 200,618 miljoni eiro, kas ir par 12,5% vairāk nekā 2020.gadā, bet kompānijas peļņa samazinājās par 11% un bija 26,778 miljoni eiro.

"Tet" pieder valstij SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" personā (51%) un telekomunikāciju kompānijas "Telia Company" meitasuzņēmumam "Tilts Communications" (49%). "Tet" grupā ir uzņēmumi "Tet", "Citrus Solutions", "Data Experts", "Helio Media" un "Baltijas datoru akadēmija". "Tet" pieder 23% SIA "Latvijas mobilais telefons" daļu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu