"Nord Pool" tomēr nepaaugstinās elektrības cenas griestus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektrības vadi.
Elektrības vadi. Foto: Elmo Riig

Elektrības biržā "Nord Pool" maksimālās cenas robeža tomēr netiks paaugstināta līdz 5000 eiro par megavatstundu (MWh), liecina biržas mājaslapā otrdien publicētā informācija.

Pēc tam, kad 17.augustā "Nord Pool" tika sasniegti līdzšinējie cenas griesti - 4000 eiro par MWh - atbilstoši Eiropas Komisijas (EK) apstiprinātajam regulējumam piecas nedēļas pēc maksimuma sasniegšanas jeb 22.septembrī spēkā būtu jāstājas jaunai maksimālajai cenai.

Tomēr "Nord Pool" paziņoja, ka pēc aktīvām konsultācijām ar atbildīgajām institūcijām atrasts veids cenas griestu iesaldēšanai.

Biržas paziņojumā norādīts, ka ir saņemts Eiropas Savienības Energoregulatoru sadarbības aģentūras (ACER) un EK apstiprinājums, ka nekavējoties tiek apturēta automātiska maksimālās klīringa cenas sliekšņa paaugstināšana pēc iepriekšējo griestu sasniegšanas.

Nominētie elektroenerģijas tirgus operatori sadarbībā ar pārvades sistēmu operatoriem un ACER izstrādā grozījumus saskaņotās maksimālās un minimālās klīringa cenas metodoloģijā. Visu operatoru ierosinājumi ACER tikšot nosūtīti šomēnes, informēja "Nord Pool".

17.augustā Baltijas cenu zonā elektrības biržā "Nord Pool" tika sasniegta pašreizējā maksimālā cena - 4000 eiro par MWh.

Pēc tāda cenas maksimuma sasniegšanas Baltijas valstu regulatori analizē faktorus, kādēļ Baltijas valstīs ir rekordaugstas elektrības cenas, kā arī tiek runāts par veidiem, kā izvairīties no tāda krasa cenas kāpuma nākotnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu