Putina izsludinātās mobilizācijas fonā dolārs sasniedz 20 gados augstāko vērtību (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Trešdien, kad Krievijas diktators Vladimirs Putins izziņoja par daļēju mobilizāciju, ASV dolārs sasniedzis 20 gados augstāko vērtību, vēsta CNN.

21. septembra rītā Putins uzrunā paziņoja, ka tiek izsludināta daļēja mobilizācija, kas nepieciešama, lai “Krievija varētu aizstāvēt sevi un savus cilvēkus”. Tāpat izskanēja kārtējie draudi par kodolieroču lietošanu.

Īsi pēc šīs runas dolāra vērtība pieauga par 0,4%, sasniedzot augstāko vērtību kopš 2002. gada. Tas skaidrojams ar faktu, ka ģeopolitiskās spriedzes laikā investori meklē drošus aktīvus.

Tāpat augusi arī naftas cena. “Brent” jēlnaftas markas cena trešdien pieaugusi par 2,5%, sasniedzot teju 93 dolārus par barelu.

Tikmēr Krievijas finanšu tirgus dienu noslēdza ar 3,5% kritumu. Arī iepriekš Krievijas finanšu tirgos bija vērojams kritums, ko izraisīja ziņas par referendumiem Krievijas okupētajās teritorijās Ukrainā un to iespējamā aneksija. Rublis zaudēja 3% vērtības attiecībā pret dolāru.

Arī Āzijas tirgos neliels kritums. Eiropas biržās sākotnēji bija neliels kritums, taču dienas laikā situācija normalizējās.

Krievijas sāktais karš Ukrainā ir stipri satrauc investorus, jo radījis nenoteiktību un neprognozējamību tirgū. Tāpat nozīmīga problēma ir inflācija, kā dēļ centrālās bankas ir būtiski cēlušas procentu likmes.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu