Kaļiņingradas elektrotīkla izolētas darbības pārbaude neietekmētu Baltijas valstu elektrapgādi (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

24.septembrī bija plānota Krievijas Kaļiņingradas apgabala elektrotīkla izolētas darbības pārbaude, taču šodien tika paziņots, ka pārbaude ir atcelta. Līdz ar ziņām par šo pārbaudi Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa brīdināja, ka Baltijas valstīm jābūt gatavām pārrāvumiem elektrības tīklā, savukārt Baltijas valstu pārvades sistēmu operatori mierina, ka satraukumam nav iemesla.

Elektropārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" pārstāvji skaidro, ka pārbaudes laikā bija plānots Kaļiņingradas elektroapgādes sistēmu atslēgt no Lietuvas elektrotīkla, caur ko tā darbojas sinhroni ar Krievijas un Baltkrievijas elektrotīkliem. Iepriekš analoģiska pārbaude tika izsludināta šogad jūnijā, un arī tā tika atcelta dažas dienas pirms plānotā notikuma. Jāpiebilst, ka līdzīgas pārbaudes kopš 2019.gada tiek veiktas ik gadu.

"Augstsprieguma tīkls" atzīmē, ka saskaņā ar Baltijas pārvades sistēmu operatoru sniegto informāciju

plānotā pārbaude nebūtu atstājusi iespaidu uz Baltijas valstu elektrotīkla darbību, jo elektroenerģija, tai skaitā balansēšanas vajadzībām, no Baltkrievijas un Krievijas, tai skaitā Kaļiņingradas apgabala, netiek iepirkta.

Savukārt Igaunijas pārvades sistēmas operatora "Elering" valdes priekšsēdētājs Tāvi Veskimegi šodien publicētajā paziņojumā presei atgādina, ka Baltijas valstis jau gadiem gatavojas aiziet no Krievijas/Baltkrievijas elektroenerģijas sistēmas.

"Taču, ja notiktu tā, ka Krievija mūs atslēgs no savas elektrosistēmas agrāk, šobrīd esam gatavi ātri sinhronizēties ar kontinentālās Eiropas frekvenču joslu, lai elektroenerģijas patērētājs nepamanītu izmaiņas.

Šajā nolūkā sadarbojamies ar kaimiņvalstīm kā arī vietējiem elektroenerģijas ražotājiem, lai nodrošinātu vienmērīgu pāreju no vienas elektroenerģijas sistēmas uz otru," uzsver Veskimegi.

Vienlaikus "Austsprieguma tīkls" pārstāvji norāda, ka, gatavojoties 2025.gadā plānotajai Baltijas valstu sinhronizācijai ar kontinentālo Eiropu, izolētās darbības testi būs jāveic visām iesaistītajām pusēm.

Uzziņai:

Vēsturiski Baltijas valstu elektroenerģijas sistēma ir veidota kā Krievijas apvienotās energosistēmas integrāla daļa, nodrošinot tranzīta plūsmas tā saucamajā BRELL (no angļu val. Baltkrievijas, Krievijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas) elektriskajā gredzenā. Baltijas valstu desinhronizācija no šī BRELL elektroapgādes loka paredzēta līdz 2025.gadam.

Krievijas Kaļiņingradas apgabalā sestdien bija plānota elektrotīkla izolētas darbības pārbaude jeb elektrotīklu desinhronizācijas testēšana, kuras laikā apgabala elektroapgādes sistēma tiktu atslēgta no Krievijas un Baltkrievijas frekvenču joslas. Igaunijas un Lietuvas elektropārvades sistēmu operatori "Elering" un "Litgrid" iepriekš ziņoja, ka saskaņā ar to rīcībā esošo informāciju Krievija plāno 14 stundas ilgu atslēgumu. 

"Elering" un "Litgrid" arī skaidroja, ka tīkla izolētības pārbaudes laikā Baltijas valstis joprojām būtu saslēgtas ar Krievijas un Baltkrievijas frekvenču joslu, taču tas būtiski neietekmētu Baltijas valstu tīklu stabilitāti. Tāpat operatori atzīmēja, ka Baltijas valstis šajā jautājumā koordinē savu rīcību.

Kaļiņingradas apgabalā līdz šim notikuši trīs desinhronizācijas testi - 2019.gadā tas ilga 72 stundas, 2020.gadā - astoņas stundas un arī pērn tas ilga astoņas stundas. Šāda pārbaude bija plānota arī šā gada jūnijā, taču tika atcelta.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu