Infografika ⟩ Banku analītiķi septembrī Latvijā prognozē gada inflāciju 22-22,2% apmērā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijā gada inflācija šogad septembrī varētu būt sasniegusi 22-22,2%, prognozē banku analītiķi.

Tostarp "Swedbank" ekonomiste Laimdota Komare prognozēja, ka 2022.gada septembrī salīdzinājumā ar augustu patēriņa cenas varētu būt pieaugušas par 1,6-1,8%, inflācijai gada laikā sasniedzot 22-22,2%.

"Ar mājokli saistītās izmaksas turpina stutēt cenu līmeni augstāk," sacīja Komare.

Viņa norādīja, ka septembrī turpinājās elektroenerģijas tarifu kāpums, kas ar novēlošanos atspoguļoja iepriekš novēroto cenu kāpumu "NordPool" biržā. Tomēr, ņemot vērā, ka septembrī "NordPool" elektroenerģijas vairumtirdzniecības cena samazinājās, par elektrību maksāja mazāk tie, kas izvēlējās dinamisko tarifu, taču šādu mājsaimniecību ir būtiski mazāk. Tāpat dažviet Latvijā turpinājās siltumenerģijas tarifu kāpums.

Vienlaikus Komare arī atzīmēja, ka turpmāk šo cenu kāpumu ierobežos valsts atbalsta pasākumi, kas stājās spēkā 1.oktobrī.

"Vēl viens būtisks inflācijas virzītājs jau kopš šā gada sākuma ir bijis kāpums pārtikas produktu cenās," teica Komare, piebilstot, ka pārtikas cenu kāpumu vairāk virza otrreizējie efekti no energoresursu cenu pieauguma, kas ir sadārdzinājuši ražošanas izmaksas, nekā globālo pārtikas izejvielu cenu attīstība. Pasaules pārtikas izejvielu cenas ir atkāpušās no pavasarī sasniegtā rekorda, bet paies laiks līdz šis kritums sasniegs veikalu plauktus.

Tāpat Komare norādīja, ka savukārt degvielas cenas, visticamāk, mēneša laikā turpināja samazināties trešo mēnesi pēc kārtas, bet joprojām bija augstākas nekā gadu iepriekš. "Iespējams, ka oktobrī degvielas cenu samazinājumu vairs neredzēsim," viņa piebilda, atgādinot, ka 2022.gada 5.oktobrī OPEC+ vienojās par naftas ieguves apmēru samazināšanu, kas var apturēt vai vismaz ierobežot naftas cenas kritumu.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis prognozēja, ka šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu patēriņa cenas varētu būt augušas par vairāk nekā 1,5%, bet šogad septembrī salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri patēriņa cenas varētu būt palielinājušās par 22,2%.

"Pēc nelielas saminstināšanās augustā, septembrī inflācija turpinās savu ceļu augšup," teica Gašpuitis.

Viņš norādīja, ka septembrī inflāciju pastiprināja apģērbu un apavu jauno kolekciju nonākšana tirdzniecībā, noslēdzoties izpārdošanām. Tāpat turpinājās pārtikas cenu kāpums, kā arī nedaudz pieauga degvielas cenas. Izmaksu kāpuma iespaids parādīsies arī pakalpojumu cenās.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām septembrī paziņos pirmdien, 10.oktobrī.

Jau vēstīts, ka patēriņa cenas šogad augustā salīdzinājumā ar jūliju Latvijā pieauga par 0,4%, bet gada laikā - šogad augustā salīdzinājumā ar 2021.gada augustu - patēriņa cenu kāpums, tāpat kā pirms mēneša, bija 21,5% apmērā. Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, augustā pieaudzis par 12,3%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu