Iemesli, kādēļ latviešu uzņēmumi kūtri iesaistās kapitāla tirgos (1)

Māris Kūrēns
, TVNET Financenet | KLIK Bizness žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: SIPA/Scanpix

Daudz ir dzirdēts par to, ka kāds uzņēmums kapitāla tirgos ir strauji guvis panākumus, pieaugot akciju vērtībai. Pandēmijas laikā tā tas notika ar tehnoloģiju kompānijām, kam būtiski pieauga tirgus vērtība. Cik izteiktas ir šādas tendences Baltijā, un vai Latvijā arī ir šādi piemēri? To tiešsaistes žurnālam Klik stāstīja KPMG Zviedrijā kapitāla tirgus prakses vadītājs Stefans Lundbergs un KMPG Latvijā Apvienošanās un pārņemšanas, darījumu konsultāciju direktors Kārlis Urbāns.

- Kādēļ latviešu kompānijas ir relatīvi kūtras kapitāla tirgus izmantošanā?

S.L.: Jau vēsturiski ir izveidojusies situācija, ka Latvijas kompānijas, iespējams, ir gatavas iesaistīties kapitāla tirgos, piemēram, “First North”, taču dažādu iemeslu dēļ to nedara. Ir arī atbilstošas iespējas, kas ļautu iesaistīties finanšu tirgos, taču tas bieži netiek izmantots.

K.U.: Šeit jārunā par vairākiem faktoriem. Domājams, ka uzņēmējiem trūkst ambīciju. Ja vēlies ne tikai sapņot, bet arī strādāt augstā līmenī, tam noteikti ir vajadzīgs vēriens, un šajā gadījumā kapitāla tirgus ir nepieciešamība. Tas arī rada sniegabumbas efektu – ja iesaisties kapitāla tirgū, iegūsti papildu likviditāti. Ja tu tajā neiesaisties, tad darbojies ar mazāku likviditāti jeb pieejamiem finanšu resursiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu