Mēs nekad nezinām, kad nonāksim trūcīgo statusā. Paldies visiem pārtikas paku ziedotājiem!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Lai atbalstītu trūkumā nonākušās Latvijas ģimenes, Pārtikas banka "Paēdušai Latvijai" sadarbībā ar Rimi aicināja uz tradicionālo pārtikas paku piepildīšanas akciju. Pateicoties cilvēku sirsnībai un atsaucībai, piepildītas tika vairāk nekā 5000 pārtikas pakas, kas nozīmē, ka pie maltītēm tiks vairāk nekā 15 000 cilvēku! Tas nudien ir būtiski, jo šādā, pat īslaicīgā trūkuma situācijā var nonākt ikviens no mums...

"Paēdušai Latvijai" pārtikas banka sadarbībā ar "Rimi" sniedz pārtikas atbalstu trūkumā nonākušām ģimenēm ar bērniem, senioriem un invalīdiem, kuri nevar saņemt sociālo palīdzību – birokrātisku šķēršļu dēļ viņiem netiek piešķirts trūcīgā vai maznodrošinātā statuss.

Kurām sabiedrības grupām visvairāk nepieciešama palīdzība, apjautājāmies Ilmāram Slicam, kurš jau divus gadus ir pārtikas izdales punkta pārzinis Rīgā, Tallinas ielā.

"Man jau šķiet, ka "Paēdušai Latvijai" pārtikas paku galvenā mērķauditorija ir ģimenes ar bērniem, kuras straujās dzīves dārdzības paaugstināšanās brīdī nonāk trūkumā. Tev ir jānomaksā tekošie rēķini,

nedod dievs, vēl līdzās elektrības rēķinam ir jāmaksā vēl īri, bet uz tevi skatās bērni, kuri grib ēst, un, tuvojoties ziemai, kaut kas mugurā ar jāvelk... Tas ir briesmīgi, ja šo situāciju nākas risināt, piemēram, vientuļajai māmiņai," iejūtīgi pastāsta Ilmārs. 

Foto: Publicitātes foto

Arī šī projekta “Paēdušai Latvijai” autore projekta vadītāja Agita Kraukle uzsver, ka galvenā mērķgrupa ir ģimenes ar bērniem, kas pēc statistikas un arī reālās dzīves visvairāk ir pakļautas nabadzībai, tomēr viņa ieskicē arī senioru un invalīdu nespožo ikdienu: "Senioriem un personām ar invaliditāti lielu izdevumu pozīciju sastāda medikamenti un ārsta apmeklējums.

Galarezultātā cilvēks sāk taupīt uz pārtiku, ēd mazāk vai mazāk kvalitatīvu pārtiku. Tas iespaido pašsajūtu, darba spējas un vispārējo noskaņojumu. Šiem cilvēkiem bieži vien nav neviena dzīves prieciņa..."

Ilmārs novērojis savā darbā, ka cilvēku rocība ir kritusies teju četras reizes un baida domas, kas notiks vēl ziemā, kad būs jāmaksā lielās summas.

Līdz ar straujo inflāciju jau šobrīd 37% iedzīvotāju paredz, ka viņiem būs nepieciešams atbalsts pārtikas iegādei. Kopumā 88% iedzīvotāju ir nobažījušies par ikdienas rēķinu apmaksu un pamatvajadzību nodrošināšanu gaidāmajā rudenī un ziemā, un trešdaļa rūpīgi plāno savas ikdienas maltītes, meklējot lētākus produktus un atsakoties no dažādiem našķiem. Vienlaikus 12% aptaujāto norādījuši, ka pat cenšas samazināt ikdienas maltītes apjomu, liecina Rimi Latvia veiktā aptauja*.

"Ja vēl nesen es varēju atpazīt cilvēciņu, kurš nāk pēc palīdzības, tad tagad pie manis ienāk sievietes, uz kurām paskatoties nekad nepateiksi, ka viņas raizes ir trūcīgums, kurā viņa ir nonākusi," uzsver labdarības darbinieks. 

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Vēl kāda nianse - cilvēki ļoti kautrējas no šī trūcīgā statusa un nereti pat šī kautrība ir spēcīgāka par badā kurkstoša vēdera skaņu. Tomēr Ilmārs saka, ka te nav vietas nedz kautrībai, nedz lepnumam:

"Ir jānāk, jālūdz palīdzība, un mēs noteikti kaut ko izdomāsim. Cilvēks cilvēkam vienmēr spēj palīdzēt!"

Ziedotāju skaits
Ziedotāju skaits Foto: Rimi

Tāpēc jāsaka liels paldies visiem projektā iesaistītajiem un visiem ziedotājiem, kas palīdzēja piepildīt pārtikas pakas "Paēdušai Latvijai"!

Pārtikas bankas vadītāja Agita Kraukle arī neslēpj lepnumu par savu komandu, partneriem un ziedotājiem. “Mēs tiešām esam vislabākie, visatsaucīgākie un visdāsnākie. Es lepojos par paveikto, par katru paciņu, par katru iepriecināto ģimeni, par katru jauno sadarbību un saņemto ziedojumu."

Raksts tapis sadarbībā ar "Rimi".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu