2021. gada janvārī, kad ASV prezidenta amatā stājās Džo Baidens, pastāvēja cerības, ka gan ASV, gan Ķīna atkāpsies no tirdzniecības kara, kuru trīs gadus iepriekš sāka Baidena priekštecis Donalds Tramps. Tomēr tā tas nenotika, un sasprindzinājums starp abām valstīm turpināja augt. Pirmdien Indonēzijas pilsētā Bali notika Baidena tikšanās ar Ķīnas līderi Sji Dzjiņpinu, kam ir liela nozīme gan politiski, gan ekonomiski.

Stājoties amatā, tika gaidīts, ka Baidens atkāpsies no sava priekšteča sāktā tirdzniecības kara, taču realitātē Baidena laikā tirdzniecības konflikts patiesībā kļuvis pat nopietnāks. Oktobrī Baidena administrācija noteica jaunus ierobežojumus, kas paredzēti Ķīnas piekļuvei modernajām tehnoloģijām. Tas darīts ar domu, lai ierobežotu Ķīnas militārā spēka audzēšanu.

Turklāt nedrīkst aizmirst arī par sasprindzinājumu arī politiskajā jomā – ASV kritizējusi Ķīnu par tās pārāk lielo kūtrumu Krievijas – Ukrainas kara jautājumā, Ķīnai formāli ieņemot neitrālu lomu, taču realitātē paužot morālu atbalstu Krievijai. Augusta vidū sasprindzinājums sasniedza jaunus mērogus, ASV Pārstāvju palātas spīkerei Nensijai Pelosi apmeklējot Taivānu, ko Ķīna uzskata par savu teritoriju.

Neraugoties uz ļoti sarežģītajām abu valstu attiecībām, pirmdien G20 samitā pirmo reizi notika Baidena un Sji tikšanās aci pret aci, kas noteikti ir viens no centrālajiem šī samita notikumiem. Šīs tikšanās likme ir augsta ne tikai ASV un Ķīnai, bet arī pārējai pasaulei.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X