Ķīna kovida dēļ slēdz svarīgu transporta mezglu; rodas jaunas bažas par ekonomiku (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Ķīna valsts dienvidos slēgusi lielu transporta mezglu, jo tur noteikti lielākie karantīnas pasākumi kopš aprīļa. Jaunais lokdauns seko pēc tam, kad Pekina ziņojusi par pirmo kovida izraisītu nāves gadījumu pēdējā pusgada laikā.

Pēdējo dienu laikā Ķīna sāka atvieglot kovida ierobežojumus, kas ievērojami traucējuši vietējai un globālajai ekonomikai. Tomēr eksperti pauduši bažas, ka Pekinas centieni mazināt ierobežojumus tiks apturēti, jo saslimstība ar kovidu pieaug.

Āzijas tirgi, kā arī naftas cenas pirmdien piedzīvojušas kritumu, jo Ķīna atkārtoti pierādījusi, ka tā tomēr negrasās pilnībā atteikties no drakoniskiem ierobežojumiem. Piecu dienu ilgs karantīnas režīms noteikts vienā no Ķīnas lielākajām pilsētām Guandžou, kurā dzīvo 19 miljoni cilvēku un kurā atrodas viena no lielākajām lidostā valstī.

Paredzams, ka šo piecu dienu laikā tiks slēgtas skolas, arī sabiedriskais transports nekursēs, un iedzīvotājiem būs jāpaliek mājās. Svētdien šajā pilsētā atklāts 8181 jauns kovida saslimšanas gadījums, un kopš 22. oktobra šeit ar kovidu saslimuši vairāk nekā 80 tūkstoši cilvēku.

Tieši tādēļ pastāv bažas, ka Ķīnas lielākās pilsētas atkal var nonākt dīkstāvē uz ilgāku laiku. Kopumā visā valstī svētdien konstatēti 26824 jauni saslimšanas gadījumi ar kovidu, kas liek domāt, ka liela mēroga karantīna tiks izsludināta arī citviet Ķīnā.

Jāatgādina, ka 11. novembrī Ķīnas centrālā valdība lēma par labu atsevišķu kovida ierobežojumu mīkstināšanai. Tas radīja cerības tirgos, ka situācija stabilizēsies un valsts atteiksies no nulles kovida politikas, kas pēdējo gadu būtiski kaitējusi gan Ķīnas, gan globālajai ekonomikai.

“Saslimšanas gadījumus skaits ar kovidu liecina, ka Ķīna tomēr nav gatava atteikties no skarbajiem ierobežojumiem, tāpēc nesenais paziņojums par ierobežojumu mīkstināšanu ir investoriem mulsinošs,” pauž “SPI Asset Management” partneris Stīvens Inns.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu