Raidījums: VID pieeja katram uzņēmējam ir atšķirīga

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Kādos gadījumos Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir pretimnākošs un uzņēmumam ļauj nomaksāt nodokļu parādu ilgākā laikā, summu sadalot maksājumiem gada vai piecu gadu garumā? Kāpēc citiem liek visu parādu samaksāt uzreiz, kas nereti pieliek punktu konkrētās firmas darbībai? Atbildes centās noskaidrot "ReTV Ziņas".

Iejūtības un izpratnes trūkums, liekot uzreiz un nevis pakāpeniski, pa daļām nomaksāt prāvas nodokļu parādu summas – sociālās saziņas vietnēs netrūkst tamlīdzīgu sūdzību par VID attieksmi. Paši uzņēmēji gan par to kameras priekšā nevēlas runāt, bet pieredzē piekrīt dalīties nodokļu lietās specializējies jurists.

"Bija situācija, kur uzņēmumam ir uzrēķināts aptuveni miljons eiro un ir nepieciešams šo summu samaksāt, lai vispār būtu iespēja strīdēties ar valsti. Šajā gadījumā, protams, uzņēmums gāja pie ieņēmumu dienesta vienoties par piecu gadu samaksas termiņu, VID vērtēja uzņēmuma situāciju un termiņu nepiešķīra, jo redzēja, ka uzņēmumam ir krities apgrozījums un samazinājies darbinieku skaits," saka zvērināts advokāts, advokātu biroja "Sorainen" partneris Jānis Taukačs.

Pēc advokāta teiktā, VID neesot ņēmis vērā, ka ikmēneša maksājumu – ap 16 tūkstošiem eiro – uzņēmums tomēr spētu nomaksāt, jo pat pēc pieticīgiem aprēķiniem peļņa mēnesī būtu pat divreiz lielāka par šo summu. Jānis Taukačs:

"Pēc būtības, kas tad notika? VID nāk ar inkasso, nobloķē kontus, uzņēmumam nav iespējas vairs normāli strādāt un pelnīt; no uzņēmuma novēršas bankas, no uzņēmuma novēršas klienti, jo prasa strādāt tikai ar priekšapmaksu.

Un šādā situācijā ir ļoti grūti izdzīvot līdz strīda atrisinājumam."

Citam – mazākam uzņēmumam – nācies aizņemties, lai samaksātu 5000 eiro parādu, ko VID nav atļāvis nomaksāt pakāpeniski, vēl kādam – 10 tūkstošus, kas izrādījusies firmas eksistencei liktenīga summa, liecina ieraksti soctīklos. Advokāts gan atzīmē, ka šie gadījumi neļauj izdarīt secinājumus par situāciju kopumā. To pauž arī Latvijas Mazo un vidējo uzņēmumu asociācijā (LMVUA).

"Tieši otrādi, biedriem ir kopumā pozitīvs iespaids par VID. Viņi ir atvērti sadarbībai.

Tieši viņiem patīk, ja jautā, komunicē, tad viņi ātri atbild, palīdz utt. Protams, pieņemu, ka tas varbūt ir atkarīgs no konkrēta darbinieka, varbūt kādam uzņēmējam bijušas kādas komunikācijas problēmas,” pauž LMVUA valdes priekšsēdētāja Anna Ozola.

VID ReTV Ziņām saka – nodokļu parādu atmaksāt uzreiz, nevis pakāpeniski, lielākoties pieprasot pēc tam, kad konkrētā firma pārbaudīta un novērtēta atbilstīgi normatīvajiem aktiem un kārtībai. Secināts, ka tā ir vienīgā izeja, lai saņemtu naudu, kas pienākas valstij. VID Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes direktore Santa Garanča: “Kamēr kredītvēsture tieši tāpat kā visur citur – bankās vai savstarpējās uzņēmēju attiecībās, darījumu attiecībās – ir saprotama, kamēr partneri sarunājas savā starpā un vienošanās par nodokļu parāda nomaksu tiek pildīta, tā ir viena situācija.

Pavisam cita – ja uzņēmums uz mūsu aicinājumiem nereaģē, nepiedāvā nekādas vienošanās. Tādā gadījumā agrāk vai vēlāk nonāksim līdz piespiedu piedziņas darbībām."

Samaksāt visu nodokļu parādu vienā reizē pieprasot, ja neesot pārliecības, ka uzņēmums to spēs izdarīt ilgstošākā laika periodā, jo apšaubāms, vai tas gūs ienākumus. VID arī informē, ka šogad samaksas termiņa pagarinājums kopumā ir piešķirts 8253 gadījumos par summu, kas kopumā pārsniedz 122 miljonus eiro. Tomēr advokāta Jāņa Taukača paustais liek domāt, ka nodokļu parādu strīdu risināšanā Latvijā tomēr situācija nav ideāla. “Mēs neizmantojam visas iespējas, ko izmanto citās valstīs, piemēram, lai būtu daudz mazāk nodokļu strīdu lietu kopumā. Piemēram, ja salīdzinām ar mūsu dienvidu kaimiņiem lietuviešiem, Lietuvā šo nodokļu strīdu lietu ir vairāk nekā 10 reizes mazāk kā Latvijā.”

Kā neizmantotās iespējas advokāts nosauc nodokļu strīdu komisijas, kas darbotos kā filtrs, daudzas lietas atrisinot pirms tiesas. Otra iespēja, kas pastāv likumos, bet ko VID uzņēmumiem nepiedāvājot, esot izlīgums.

Vairāk  "ReTV Ziņu" sižetā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu