Pasta nozares regulējumā veiktas vairākas izmaiņas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka/LETA

Attīstoties pasta pakalpojumu tendencēm tirgū, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) veikusi virkni izmaiņu pasta nozares regulējumā, izdodot noteikumus informācijas iesniegšanai, liecina regulatora publiskotā informācija.

Noteikumos "Informācijas iesniegšanas noteikumi pasta nozarē" precizēta un papildināta regulāri iesniedzamā informācija, un tie attieksies uz visiem SPRK reģistrā reģistrētajiem pasta komersantiem.

Atbilstoši jaunajiem noteikumiem, kas stāsies spēkā 2023.gada 1.janvārī, komersantiem turpmāk būs jāsniedz informācija gan par ieņēmumiem no pasta pakalpojumu sniegšanas pēc sūtījumu veida (tradicionālais pasta pakalpojums, eksprespasts, kurjerpasts, abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumi), gan par pasta sūtījumu skaitu pēc sūtījuma piegādes veida, kā arī pasta sūtījumu saņemšanas iekārtu skaitu.

Līdzvērtīgas prasības par iesniedzamo informāciju attieksies arī uz universālā pasta pakalpojuma (UPP) sniedzēju, proti, UPP sniedzējam būs jāsniedz informācija par ieņēmumiem, pakalpojumu apmēriem un sūtījumu piegādes veidiem, tostarp attiecībā arī uz UPP sniedzēja sniegtajiem pasta pakalpojumiem, kuri nav ietverti UPP grozā.

Paredzēts, ka pasta komersantiem informāciju būs jāsniedz reizi pusgadā. Regulatorā norāda, ka tas nodrošinās pietiekamu salīdzināmību ar iespēju regulāri vai pēc nepieciešamības pārskatīt iesniegto informāciju.

SPRK skaidro, ka Pasta likums ļauj pasta komersantam tiesības nodot pasta pakalpojumu vai to daļas sniegšanu citam pasta komersantam. Lai nodrošinātu atbilstīgu informāciju par pasta sūtījumu skaitu, izvairoties no datu dublēšanas, noteikumos paredzēts, ka pasta komersants atsevišķi norādīs informāciju par tiem pasta sūtījumiem, kuri tiek piegādāti cita pasta komersanta vārdā.

SPRK, strādājot pie regulējuma izmaiņām, ņēma vērā ne vien Pasta komersantu biedrības saņemtos priekšlikumus, pasta nozares attīstības tendences, bet arī Eiropas Komisijas regulāros pieprasījumus par pasta nozares rādītājiem, kā arī saņemtos priekšlikumus publiskās konsultācijas laikā, precizējot pasta nozares regulējumu.

Publiskās konsultācijas laikā, kas ilga no 2022.gada 22.septembra līdz 24.oktobrim, saņemti seši priekšlikumi, kurus iesniedza Satiksmes ministrija. No tiem pieci ņemti vērā un viens - daļēji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu