Dārgie Rīgas centra jaunie projekti kļūst vēl dārgāki (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgas centrā jauno projektu īpašumu cenas pagājušajā gadā palielinājās vidēji par 15%, informēja nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" pārstāvji.

Ja 2022. gada pirmajā ceturksnī vidējā cena šādam mājoklim darījumos bija 2780 eiro par kvadrātmetru, tad šobrīd tā sasniedz 3200 eiro par kvadrātmetru, bet sludinājumos pat 3330 eiro par kvadrātmetru.

Rīgas apkaimēs cenu pieaugums bija vidēji par 7%, un vidējā cena darījumos decembrī bija 2150 eiro par kvadrātmetru, bet sludinājumos 2450 eiro par kvadrātmetru.

Savukārt sērijveida dzīvokļu vidējā cena decembrī bija 1080 eiro par kvadrātmetru, kas ir kritums par 3% salīdzinājumā ar 2022. gada trešo ceturksni.

Kopumā jaunajos projektos decembrī Rīgas centrā bija pieejami 190 dzīvokļu, bet apkaimēs - 680.

Tādējādi cenu pieaugums un samērā nelielais šī segmenta īpašumu piedāvājums no jauna apliecina, ka iespējamu cenu lejupslīdi jauno projektu mājokļiem tuvākajā laikā nav pamata prognozēt, uzsver "Latio" pārstāvji.

Kompānijas eksperti skaidro, ka pēdējo pāris mēnešu laikā mājokļu tirgu var raksturot kā filmu "slow motion" režīmā. Darījumi notiek, taču dažādos segmentos ļoti atšķirīgos tempos. Pircēji un pārdevēji katrs cer uz izmaiņām cenu korelācijās sev vēlamajos virzienos - pārdevēji uz kāpumu, pircēji uz kritumu. Tomēr būtiskas svārstības cenās nav vērojamas - arī decembrī, kad vairums saņēmuši rēķinus par novembri un apzinās paredzamās izmaksas.

"Latio" informē, ka decembrī vidēji bija nepieciešamas 70 dienas, lai pārdotu mājokli par tirgus cenu (novembrī - 61, oktobrī - 45, septembrī - 36, augustā - 32, jūlijā - 28 dienas), bet 5% mājokļu pārdoti viena mēneša laikā no sludinājuma publicēšanas brīža (novembrī - 5%, oktobrī - 8%, septembrī - 12%, augustā - 14%, jūlijā - 16%).

Tāpat "Latio" eksperti secinājuši, ka 52% pārdevēju decembrī ir prasījuši tirgus situācijai nesamērīgi augstu cenu (novembrī - 51%, oktobrī - 55%, septembrī - 58%, augustā - 63%, jūlijā - 60%), bet 1% pircēju ir piedāvājuši augstāku cenu, nekā norādīts sludinājumā (novembrī - 1%, oktobrī - 2%, septembrī - 2%, augustā - 4%, jūlijā - 7%).

Kopumā decembrī 29% darījumu notika bez kredītu piesaistes (novembrī - 28%, oktobrī - 26%, septembrī - 26%, augustā - 26%, jūlijā - 24%).

Arī decembrī mājokļu tirgu "Latio" lielākoties raksturo kā nogaidošu - bez būtiskām svārstībām pārdevēju vai pircēju vēlamajos virzienos. Pārdot gribētāji cenas notur vasaras-rudens līmenī, tās nenolaižot un cerot uz pieprasījuma pieaugumu šā gada pirmajā ceturksnī. Pircēji turpretim lēmumus pieņem daudz lēnāk, rūpīgi izvērtējot visus piedāvājumus un nereti izsverot jaunā īpašuma ienesīguma potenciālu.

Vienlaikus tirgus nav apstājies, uzsver "Latio" eksperti. Vēl joprojām labi objekti tiek pārdoti samērā ātri - vidēji mēneša laikā, pat sērijveida namos. Taču morāli novecojušus un mūsdienu prasībām neatbilstošos īpašumus, būtiski nepazeminot tiem cenas, var tirgot mēnešiem, nesaņemot nevienu potenciālā pircēja zvanu. Tādējādi vidējais dienu skaits, kurās tirgū nonākušie īpašumi tiek realizēti, šobrīd sasniedz 70.

Tāpat "Latio" informē, ka būtiskas svārstības nav vērojamas nedz pircēju vēlmē piedāvāt augstāku cenu, nekā prasīts, - tādas indikācijas bijušas vien 1% darījumu -, nedz arī pārdevēju ambīcijās prasīt tirgus situācijai nesamērīgi augstu cenu - līdzīgi kā iepriekš tādi bija 52% darījumu. Taču aizvien mēnesi no mēneša pieaug to darījumu skaits, kas tiek realizēti bez kredītu piesaistes, - decembrī to īpatsvars sasniedza 29%.

"Latio" tirgus analītiķe Ksenija Ijevleva skaidro, ka darījumos, kuros tiek investēti līdzekļi bez kredītu piesaistes, šobrīd absolūti lielākais vairākums īpašumu tiek pirkti ar mērķi tos pēcāk izīrēt. Turklāt, izvēloties šādu investīciju veidu, pircēji pirms tam rūpīgi monitorē piedāvājumu, kamēr tiek sagaidīts īpašums, kura esošā cena, varbūtējā īres maksa un potenciālā nākotnes vērtība veidos viņiem pieņemamu kombināciju.

Vienlaikus Ijeveļeva norāda, ka šobrīd šādu darījumu sarunās aizvien biežāk izskan jēdziens "īpašuma vērtība". Pircēji, kas var atļauties un vēlas investēt, apzinās, ka dažādiem objektiem par to pašu cenu laika gaitā vērtība būs dažāda. Piemēram, jūgendstila dzīvoklis klusajā centrā un privātmāja Mārupē šobrīd var maksāt vienādi - ap 350 000 eiro, bet vērtības plaisa starp šiem objektiem ir salīdzinoši liela - kamēr šādam dzīvoklim kultūrvēsturiskā aspekta ietekmē vērtība saglabāties gadu desmitiem, tikmēr tradicionāla privātmāja pāris gadu desmitu laikā morāli novecos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu