WSJ: Krievijas stratēģija "nosaldēt Eiropu" neiedarbojas (11)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Krievijas stratēģija, cenšoties pārtraukt Rietumvalstu sniegto atbalstu Ukrainai, izmantojot augstas gāzes cenas, cieš neveiksmi. Turklāt arī netipiski siltie laikapstākļi 2023. gada sākumā uzlabo Eiropas pozīcijas.

Gāzes cenas Eiropas biržās nokritušās zem 700 eiro par 1000 kubikmetriem. Cenu kritums lielā mērā ir saistāms ar siltajiem laikapstākļiem un ar to saistīto pieprasījuma kritumu. Tiek prognozēts, ka neraugoties uz pašlaik esošo aukstuma vilni, janvāris kopumā varētu būt siltāks nekā iepriekšējos gados.

Gāzes cenu kritums ir bijis pārsteigums Eiropas valstu valdībām, kuras jau rudenī nolēma piešķirt pabalstus patērētāju un uzņēmumu aizsardzībai simtiem miljonu eiro vērtībā. Pagājušajā gadā Maskava pārtrauca gāzes piegādes Eiropai, un šis gājiens tika uzskatīts par Krievijas mēģinājumu iebiedēt Eiropu un pārtraukt tās atbalstu Ukrainai. Tomēr šāda taktika nedarbojas, raksta “The Wall Street Journal”.

Lai arī tuvākajos mēnešos var rasties problēmas ar gāzes piegādēm, tas var nenozīmēt strauju cenu kāpumu. Ticamāks scenārijs gan ir tas, ka gāzes Eiropai šoziem pietiks un zemākas gāzes cenas varētu palīdzēt samazināt inflāciju. Gāzes cenu kritumam ir arī politiskas sekas. Maigā ziema sniedz atvieglojumu Eiropai, jo ar katru dienu arvien vairāk samazinās risks, ka varētu būt nepieciešami enerģijas atslēgumi, kā rezultātā daudzās rūpnīcās būtu jāpārtrauc ražošana.

Krievijas iebrukums Ukrainā radīja haosu Eiropas enerģētikas tirgū, tomēr Eiropas valstis ir pratušas veiksmīgi pārorientēties un stabilizēt situāciju reģionā. Tieši tādēļ gāzes cenas ir nokritušās līdz zemākajam līmenim kopš kara sākuma.

Siltie laikapstākļi ierobežo pieprasījumu, kā arī samazinās patēriņš. Analītiķi gan norāda, ka vēl pāragri atviegloti uzelpot – gāzes cenas, visticamāk, pieredzēs kāpumu brīdī, kad sāksies gāzes krātuvju aizpildīšana nu jau nākamajai ziemai, kad vairs nebūs pieejamas Krievijas gāzes rezerves.

“Eiropā janvāris var kļūt par siltāko gada pirmo mēnesi vairāku gadu desmitu laikā. Tirgus nomierinās, jo arvien mazāk tiek runāts par iespējamu gāzes deficītu, jo gāzes krātuvju aizpildījums joprojām ir ļoti augstā līmenī. Pašlaik Eiropas tirgū ir vērojama gāzes piegāžu avotu daudzveidība,” skaidro “Maxar” analītiķis Metjū Dross.

Analītiķi samazina savas gāzes cenu, kā arī ražošanas cenu prognozes. Pašlaik pirmā ziemas daļa pagājusi bez ļoti ilgiem un noturīgiem aukstuma viļņiem, kas arī palīdz ekonomēt energoresursus.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu