Cenas augušas, bet viedokļi par karu izsīkuši - kā influenceri aizvadījuši 2022.gadu?

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Ja pandēmijas laikā attīstījās cilvēku digitālās prasmes, kas radīja influenceru nozares izaugsmi, palielinoties pieprasījumam pēc digitālajiem pakalpojumiem, tad aizvadītais gads iezīmējās ar Krievijas uzsākto pilna apjoma iebrukumu Ukrainā. Sabiedrisko attiecību aģentūras "Womstar" vadītājs Toms Briedis atzīmē, ka šausminošie notikumi Ukrainā lika apdomāt prioritātes un apskatīties uz cilvēku viedokļiem no malas. Tāpat šis laiks lika izvērtēt influenceru saturu, kas savukārt lika influenceriem un aģentūrām vispār apsvērt produktu reklāmas kampaņu turpināšanu.

"Tas lika pārskatīt vērtību skalu un mainīja influenceru mārketinga nozīmi, parādot, kuri influenceri un viedokļa līderi ir gatavi atkāpties no potenciālajiem labumiem un ienākumiem, apturot reklāmas kampaņas un iestājoties par palīdzību Ukrainai," atzīmē Briedis.

Viņaprāt, sākoties karam Ukrainā, gan influenceriem, gan aģentūrām sākās izaicinošs un atbildīgs laiks, jo bija jāpieņem lēmums, kā turpināt darbu, bet tajā pašā laikā paust solidaritāti un atbalstu Ukrainai. Piemēram, Brieža vadītā aģentūra sadarbībā ar klientiem un satura autoriem pieņēmusi lēmumu pārtraukt produktu reklamēšanas kampaņas uz nenoteiktu laiku, lai solidarizētos ar Ukrainu. "Mūsuprāt, tas bija pareizais lēmums, jo neredzējām vietu šādam saturam starp sirdi stindzinošajiem skatiem sociālajos tīklos," skaidro "Womstar" vadītājs.

Kā pozitīvu tendenci viņš min to, ka influenceri ne vien pārtrauca uz laiku reklāmas kampaņas, bet arī plaši iesaistījās informatīvajās kampaņās, skaļi pauda savu viedokli un piedalījās dažādos labdarības pasākumos saistībā ar palīdzību Ukrainai. Šāda rīcība vēl vairāk parādījusi influenceru nozīmi, ne vien reklamējot produktus un pakalpojumus, bet arī izmantojot savu ietekmi, lai runātu un rīkotos saistībā ar svarīgām tēmām.

Tomēr, laikam ejot, šīs aktivitātes apsīkušas.

"Lai gan, kara pirmajos mēnešos influenceri un pārējā sabiedrība bija aktīva, daloties ar informāciju un palīdzot Ukrainai, diemžēl aktivitāte ar laiku apsīka un 2022. gada beigās vien neliels influenceru skaits turpināja paust savu viedokli," atzīst Briedis.

Vienlaikus viņš uzskata, ka karš ne vien parādīja tos cilvēkus, kuriem patiešām rūp un kuri ir gatavi ziedot laiku un līdzekļus, lai informētu sabiedrību caur saviem ienākumu avotiem (Instagram, TikTok u. c.) bet arī radīja sabiedrībai ļoti svarīgus influenceru mārketinga dalībniekus - viedokļu līderus. Briedis norāda, ka šie cilvēki ļoti īsā laikā izveidoja sekotāju bāzi sociālajos tīklos un sniedza auditoriju interesējošos jaunākās informācijas aprakstus un analītiku.

Tomēr viņš arī atklāj, pērnā gada laikā novērots, ka šos cilvēkus ir ļoti grūti izmantot kampaņās, kuras nav saistītas ar kara tematiku, līdz ar to, aģentūras ieskatā, šos sociālos kontus ir grūti monetizēt, lai gūtu papildu ienākumus.

Augušas gan cenas, gan pieprasījums

Aizvadītajā gadā kara ietekmē kāpušas ne vien energoresursu un ikdienas produktu cenas, bet augušas arī influenceru izmaksas. "Ir tikai loģiski, ka influenceri kāpināja savas cenas aizvadītajā gadā, jo pieauga citas izmaksas, kuras ietekmē viņu ikdienas tēriņus," skaidro Briedis. 

Vienlaikus viņš atzīmē, ka pēc pirmajiem kara mēnešiem, kad palēnām atsākās ikdienas influenceru komunikācija, pieredzēts milzīgs pieprasījuma pieaugums pēc influenceru pakalpojumiem. "Tas tikai apliecina to, ka iegūtās mācības un pieredzētā efektivitāte Covid-19 pandēmijas laikā ir devusi uzņēmumiem pārliecību, ka influenceru mārketings ir efektīvs un atdevi nesošs pakalpojums," stāsta "Womstar" vadītājs. Pagājušajā gadā arī augusi interese par ilgtermiņa sadarbībām ar influenceriem, un nozare cer, ka šāda tendence turpināsies arī šajā gadā, tādējādi paaugstinot reklāmas publikāciju efektivitāti.

Sociālo tīklu ietekme uz vēlēšanu rezultātiem

Tāpat Briedis norāda, ja iepriekšējos gados varējām vien lasīt analītiskus rakstus, kas saistīti ar sociālo tīklu iesaisti politikā citur pasaulē, tad aizvadītajā gadā, kad notika Saeimas vēlēšanas, paši varējām pieredzēt sociālo tīklu efektīvu ietekmi uz velēšanu rezultātiem Latvijā.

Pie varas iepriekš esošās partijas un politiskie spēki turpināja izmantot ierastos komunikācijas avotus, lai sasniegtu savu velētāju, taču jaunizveidotā politiskā partija "Stabilitātei!" gāja atšķirīgu ceļu un ļoti aktīvi darbojās TikTok platformā. Tas politiskajam spēkam nesa 6,8% balsu un 11 vietas Saeimā. Influenceru mārketinga speciālists prognozē, ka,

tuvojoties Eiropas Parlamenta vēlēšanām, politiskie spēki, iespējams, arvien aktīvāk izmantos ne vien Facebook un Instagram, bet arī TikTok un citus digitālo mediju risinājumus.

Kāds būs šis gads influenceru mārketingā?

Nozare cer, ka Instagram atrisinās algoritmu problēmas, kā arī to efektivitāte paaugstināsies, kas būtiski iezīmējās kā problēma influenceru mārketingā 2022. gadā. Tāpat tiek cerēts, ka algoritmi nāks par labu un viedokļu līderiem izdosies tos izmantot savā labā, kas savukārt cels viedokļu līderu publikāciju rādītājus.

Briedis arī min kādu līdz galam nesakārtotu jautājumu nozarē - nodokļu nomaksas kārtību. Piemēram, iepriekšējā gada nogale satura autoriem un aģentūrām bijusi satraucoša, jo nebija zināms, kādā nodokļu režīmā būs jāturpina strādāt 2023. gadā. Vien gada izskaņā kļuvis skaidrs, ka līdz 2023. gada beigām influenceri varēs strādāt autoratlīdzības nodokļu režīmā. "Ceram, ka šī problēma arī tiks atrisināta un gan mums, gan influenceriem būs skaidrs, kā strādāt, ja autoratlīdzību režīms netiks saglabāts," uzsver Briedis.

Viņaprāt, 2023. gads arī vairāk iezīmēs to, ka esam pārejas posmā, kad jaunieši arvien vairāk kā meklēšanas rīku izvēlēsies TikTok un Instagram, nevis Google. "Tas noteikti dos arvien lielāku pievienoto vērtību gan sociālajiem tīkliem, gan influenceru mārketingam kopumā," piebilst Briedis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu