Autonomijai beigas? Rosina noteikt stingru regulējumu kriptovalūtu nozarei (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Lielbritānijas valdība paziņojusi par plāniem noteikt normatīvu regulējumu kriptovalūtu industrijai ar mērķi izskaust kaitniecisku biznesa praksi, kas nozarē novērota pēdējo gadu laikā un kas noveda līdz kriptobiržas FTX kraham, vēsta CNBC.

Līdz šim kriptovalūtu nozare darbojās kā neatkarīga vienība, un tai nebija noteikta regulējuma. Tomēr otrdien Lielbritānijas valdība rosināja sākt konsultācijas par regulējuma noteikšanu kriptovalūtu nozarei un šajā jomā strādājošajiem uzņēmumiem, pielīdzinot to statusu tradicionālajām finanšu kompānijām.

Tāpat amatpersonas aicinājušas noteikt stingrākus noteikumus attiecībā uz starpniekiem un cita veida kompānijām, kas ar kriptovalūtām rīkojas klientu vārdā.

Tam iemesls ir fakts, ka 2022. gadā vairākas kriptovalūtu kompānijas veica ļoti riskantus darījumus, kas radīja lielus zaudējumus investoriem. Lielbritānijas ierosinātās pārmaiņas paredz izskaust kaitniecisku praksi attiecībā uz kriptodarījumos iesaistītajām pusēm, tādējādi nosakot stingru kontroli šajā jomā. Tā paredzēta patērētāju un investoru aizsardzībai.

“Mēs saglabājam nelokāmas saistības turpināt ekonomikas izaugsmi, kā arī tehnoloģiskās pārmaiņas un inovācijas.

Tas nozīmē arī mainīt noteikumus attiecībā uz kriptovalūtu nozari. Mums jāpasargā patērētāji un jādara zināms, ka atbalstām šo jauno tehnoloģiju, nodrošinot stingrus, caurspīdīgus un godīgus standartus,”

sacīja Lielbritānijas Valsts kases vadītājs Endrjū Grifits.

FTX sabrukuma dēļ regulatori visā pasaulē aicinājuši noteikt konkrētus regulējumus attiecībā pret šo nozari. Eiropas Savienība un ASV izteikušas katra savus ierosinājumus, kā aizsargāt patērētājus no zaudējumiem kriptovalūtu nozarē. Kriptobirža FTX iepriekš tika apsūdzēta klientu naudas izmantošanā dažādu ļoti riskantu darījumu veikšanā, kas radīja virkni bankrotu kriptovalūtu jomā.

Amatpersonas ierosinājušas noteikt dažādas caurspīdīguma prasības kriptovalūtu biržām, kurām būtu jāsniedz atbilstoša dokumentācija regulatoriem, kā arī jāizpilda virkne nosacījumu, kas ļauj tirgoties ar digitālajām valūtām.

Iepriekš vēstīts, ka FTX sabrukums radīja nozīmīgu satricinājumu kriptovalūtu tirgū. Kriptovalūtu vērtība strauji kritās, un investori pieredzēja lielus zaudējumus, kamēr nozarē strādājošie uzņēmumi ir spiesti masveidā atlaist darbiniekus. Līdz šim kriptovalūtu nozare ir bijusi neregulēta un darbojusies autonomi, ko kriptovalūtu entuziasti saukuši par vienu no galvenajām nozares priekšrocībām.

Tomēr pašlaik valdības visā pasaulē cenšas panākt, ka kriptovalūtu nozare tiek pielīdzināta tradicionālajam finanšu tirgum, nosakot faktiski tādus pašus (ja ne pat stingrākus) regulējumus digitālo valūtu tirgum.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu