Infografika ECB var nākties turpināt palielināt procentu likmes (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiro simbols pie Eiropas Centrālās bankas ēkas Frankfurtē.
Eiro simbols pie Eiropas Centrālās bankas ēkas Frankfurtē. Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas Centrālajai bankai (ECB) var nākties turpināt palielināt procentikmes, ņemot vērā joprojām augsto inflāciju eirozonā, ceturtdien paziņoja ECB prezidente Kristīne Lagarda.

"Šobrīd pastāv iespējamība, ka mēs turpināsim iesākto," intervijā Spānijas televīzijas kanālam "Antena 3" sacīja Lagarda.

ECB procentu likmes palielinājusi jau piecas sanāksmes pēc kārtas. Februāra sākumā ECB galveno bāzes procentu likmi paaugstināja līdz 3%, bet noguldījumu iespējas uz nakti likme tika palielināta līdz 2,5% un aizdevumu iespējas uz nakti likme - līdz 3,25%.

Gaidāms, ka arī ECB padomes sanāksmē 16.martā bāzes procentu likme tiks palielināta par 0,5 procentpunktiem, taču eksperti šobrīd nav pārliecināti, kādu līmeni bāzes procentu likme turpmāk varētu sasniegt.

Lagarda norādīja, ka procentu likmju turpmāku palielināšanas tempu nav iespējams prognozēt, un tas tiks izlemts, balstoties uz tobrīd pieejamiem ekonomikas datiem.

Gada inflācija eirozonā februārī samazinājās līdz 8,5%, salīdzinot ar 8,6% janvārī, tādējādi kritums reģistrēts ceturto mēnesi pēc kārtas, liecina ceturtdien publiskotais Eiropas Savienības statistikas departamenta "Eurostat" ātrais novērtējums.

Taču šis kritums bijis mazāks par analītiķu prognozēto, un tas skaidrojams ar augstajām pārtikas produktu cenām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu