Analītiķi: Kremlim var nepietikt naudas vēlētāju uzpirkšanai pirms 2024. gada "vēlēšanām" (10)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Ienākumu kritums no naftas un gāzes Kremlim var draudēt ar nozīmīgām problēmām pirms 2024. gadā gaidāmajām “vēlēšanām” – var nepietikt naudas tradicionālajai nabadzīgākās elektorāta daļas uzpirkšanai.

Ja kara Ukrainā dēļ radītie izdevumi saglabāsies esošajā līmenī, un sankcijas pret Krievijas naftas un gāzes nozari arī tiks saglabātas, iespējas maksāt naudu par balsīm 2024. gada prezidenta “vēlēšanās” Kremlim būs ļoti ierobežotas, norādījuši “Deutsche Bank” analītiķi.

Pēc analītiķu aplēsēm, Eiropas Savienības noteiktais embargo, atlaides gāzei un gāzes piegāžu izbeigšana Eiropai Krievijai izmaksā ap 500 miljoniem dolāru dienā. Naftas un gāzes ieņēmumi budžetā janvārī saruka teju divas reizes, bet eksporta nodokļu ieņēmumi – pat četras-piecas reizes.

Krievijas valsts budžets sastādīts, ņemot vērā trīs triljonu rubļu lielu deficītu. Paredzams, ka budžetā nenonāks līdz diviem triljoniem naftas un gāzes eksporta nodokļu, bet vēl 500 miljardi rubļu netiks iegūti pārāk optimistiskas ekonomiskās situācijas prognozes dēļ. Tiek norādīts, ka Krievijas IKP šogad varētu kristies vien par 0,8%, lai gan reālā situācija liecina par ievērojamāku kritumu.

Tas diez vai tuvākajos mēnešos ietekmēs Kremļa iespējas apmaksāt karu tuvākajos mēnešos, taču “ekonomiskās situācijas pasliktināšanās radīs potenciālu sociālajai neapmierinātībai īsi pirms 2024. gada aprīlī gaidāmajām prezidenta “vēlēšanām”,” raksta “Deutsche Bank”.

Kremlis var censties “dzēst” krīzi, izmantojot naudu, taču – tas var izrādīties ļoti sarežģīti. Neraugoties uz to, prognozēt kādu režīma nestabilitāti ir pāragri. Lai mainītos vara, kā rāda pētījumi, ir nepieciešama arī elites, kā arī spēka struktūru iesaiste.

Naudas izmaksāšana Krievijas iedzīvotājiem pirms svarīgiem balsojumiem ir tipiska Krievijai, atgādina bankas eksperti. Tā, piemēram, 2021. gadā īsi pirms Krievijas Valsts domes vēlēšanām, valdība iztērēja vairāk nekā 700 miljardus rubļu (8,6 miljardus eiro) vienreizējām izmaksām pensionāriem, spēka struktūru darbiniekiem un ģimenēm ar bērniem. 2020. gadā, pirms balsojuma par izmaiņām konstitūcijā, Putins paziņoja par vienreizēju pabalstu izmaksu vecākiem, kuriem ir bērni vecumā no 3 līdz 16 gadiem.

Putins iepriekš sekojis Āfrikas valstu diktatoru rīcības paraugam un faktiski anulējis savus iepriekšējos valdīšanas termiņus, tāpēc Putins ir ilgāk pie varas esošais diktators Krievijā kopš Josifa Staļina laikiem. Uzrunā Federālajai sapulcei Putins paziņoja, ka 2024. gada vēlēšanas notiks “stingri atbilstot visiem likumiem, ievērojot visus demokrātiskos principus un konstitūcijas prasības”.

Paredzams, ka nākamā gada “vēlēšanas” dos Putinam iespēju sākt savu piekto termiņu un saglabāt varu līdz 2030. gadam. Pašlaik Kremlis jau uzsācis gatavoties “vēlēšanām” un tam, lai Putins bez problēmām varu saglabātu.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu