Naida runas un konspirāciju teoriju izplatītāji ir atpakaļ jeb vārda brīvība Maska gaumē

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Sociālajā tīklā “Twitter” atļauts atgriezties simtiem profilu, kuri iepriekš bloķēti par dezinformācijas un naida runas izplatīšanu, noskaidrots BBC veiktā pētījumā. Kopumā Īlona Maska vadībā “Twitter” atjaunojusi vairākus simtus iepriekš bloķētu profilu.

Vairāk nekā trešā daļa no šiem profiliem iepriekš publicējusi saturu, kas atzīts par dezinformāciju vai naida runu.

Masks sevi dēvē par “brīvās runas absolūtistu”. Tieši tāpēc novembrī viņš paziņoja par “vispārēju amnestiju” visiem bloķētajiem profiliem, kuri “nav pārkāpuši likumus vai bijuši iesaistīti spama izplatīšanā”.

Formāli “Twitter” noteikumi aizliedz izplatīt aicinājumus uz vardarbību, vardarbības draudus, kā arī draudus izrēķināties ar konkrētām sabiedrības grupām. Tāpat noteikumi paredz aizliegt aicinājumus uz konkrētu cilvēku grupas dehumanizāciju un radīt kaitnieciskus stereotipus.

“Twitter” apgalvo, ka pastāv nulles tolerance attiecībā pret jebkāda veida materiāliem, kas atbalsta bērnu seksuālo izmantošanu.

BBC pētījums gan liecina, ka nesen atjaunotie profili šos noteikumus būtībā ignorē. Vairāk nekā 190 profili aicināja uz naidu un vardarbību, attaisnojot tādus noziegumus kā izvarošanu, kā arī attaisnojot vardarbību pret sievietēm un LGBT kopienu. Tāpat neliels skaits profilu publicējuši saturu, kuros parādīta seksuāla vardarbība pret bērniem.

Tāpat atrasti vairāk nekā 270 profili, kuros izplatīta dezinformācija, galvenokārt par vēlēšanām un kovida vakcīnām. Tiesa gan, ne viss saturs pārkāpj “Twitter” esošos noteikumus.

BBC pētījumā iesaistīti profili, kuri atjaunoti laika posmā no Maska pirmās darba dienas “Twitter” – 2022. gada 27. oktobrī, beidzot ar 10. janvāri. Šeit vērā ņemti profili, kam ir vairāk nekā 10 000 sekotāju. Šie profili ir vien neliela daļa no tūkstošiem profilu, kuri saņēmuši Maska solīto amnestiju.

Lai identificētu problemātisko saturu, pētījuma autori izmantojuši meklējumus pēc atslēgvārdiem, kā arī manuālu satura analīzi, pētot simtiem ierakstu, atzīmējot punktus, pēc kuriem šie profili varētu būt bijuši bloķēti iepriekš. Tātad – kurš ir izkļuvis no “Twitter” cietuma?

Naida neskaitāmās nokrāsas

Starp profiliem, kuri atgriezušies “Twitter”, daudzi bija profili ar izteiktu naida saturu pret sievietēm. Viens no šādiem profiliem pieder Endrjū Teitam – ietekmelim, kurš iepriekš izteicies, ka “sievietēm pašām jābūt atbildīgām par to, ja viņas izvaro”. Pašlaik Teits atrodas ieslodzījumā Rumānijā, jo ir apsūdzēts par cilvēku tirdzniecību un izvarošanu.

Pēc tam, kad viņa profils atjaunots, Teita sekotāju skaits pieaudzis no 150 000 novembrī līdz pieciem miljoniem pašlaik.

Starp mazāk zināmiem lietotājiem, kuri atbalsta izteiktu nepatiku pret sievietēm, ir kāds vīrietis, kurš uzskata, ka “ir normāli, ja sieviete piekrīt, ka vīrietis vēlas viņu piekaut”. Pēc atgriešanās “Twitter” platformā līdzīgs profils uzreiz publicējis video, kurā attaisnota izvarošana.

Tāpat sociālajā tīklā atgriezusies virkne profilu, kas izplata naidu pret LGBT kopienu. Šie profili pret šo kopienu atsaucas kā pret “slimiem cilvēkiem”, “pedofiliem” un “apgraizītajiem”.

Digitālā naida apkarošanas centra (CCDH) pārstāvis Imrans Ahmeds norādījis, ka viņa organizācija ir novērojusi ievērojamu naida runas pieaugumu “Twitter” attiecībā pret sievietēm un LGBT pēc tam, kad Masks kļuva par “Twitter” vadītāju. Tāpat naida runa izteikta pret rasēm.

Viņš uzsver, ka Maska rīcība bijusi neadekvāta, bez izskatīšanas atjaunojot visus naida runas izplatītāju profilus “Twitter”. Būtībā – naida runa un dezinformācija, kas kļūst arvien izplatītāka “Twitter’, šajā platformā ir legalizēta.

Visnepatīkamākais pētnieku atklājums bijis divos profilos, kuros publicēti attēli ar bērnu seksuālu izmantošanu. Tās gan nav bijušas fotogrāfijas, bet zīmējumi. BBC komanda nekavējoties ziņoja par to “Twitter”. Viens profils ir bloķēts, bet otrs joprojām ir aktīvs, tiesa gan – ar dzēstu ierakstu, kurā bija redzams kaitīgais attēls.

Tāpat pirms vairākām nedēļām BBC ziņojis “Twitter’ par līdzīgu profilu, kurā attēlota vardarbība pret bērniem. Šis profils gan nav dzēsts.

Vēlēšanu noliedzēju atgriešanās

Vairāk nekā 100 profilu, kuri aplūkoti pētījumā, aktīvi izplatīja dezinformāciju par vēlēšanām un to rezultātu noliegšanu. Piemēram, dažos gadījumos vairāki lietotāji nekorekti uzsvēra, ka bijušais Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru esot uzvarējis abās prezidenta vēlēšanu kārtās. Citos gadījumos apgalvots, ka Donalds Tramps 2020. gada vēlēšanās esot sasniedzis “graujošu uzvaru”.

Daudzi Trampa atbalstītāji svinēja atgriešanos “Twitter”, publicējot ierakstus par “nozagtajām vēlēšanām”. Kompānijas “MyPillow” vadītājs Maiks Lindels ir viens no lielākajiem “nozagto vēlēšanu” versijas atbalstītājiem, kurš savu atgriešanos “Twitter” nosvinēja ar ierakstu: “Paldies Īlon Mask! Starp citu, sakausē elektroniskās vēlēšanu ierīces un pārvērt tās cietuma restēs!”

Tāpat “Twitter” norāda, ka turpmāk sociālais tīkls varētu nemarķēt viltus ziņas vai maldinošu informāciju. Pagaidām gan vēl atsevišķi ieraksti tiek marķēti kā dezinformācija.

“Twitter” jau novembrī apturēja Covid-19 dezinformācijas noteikumus, kas ļāva atgriezties daudziem antivakseriem. Starp tiem ir Roberts Melouns, kurš izteicis maldinošus apgalvojumus par kovida vakcīnu efektivitāti un drošību, kā arī Pīters Makulogs, kurš paziņoja, ka kovida vakcīnas nogalina daudz cilvēku. Retas ir publikācijas, kurās ir atspēkoti šie apgalvojumi.

Tāpat tika novērots, ka vairākos ierakstos bez jebkādiem pierādījumiem apgalvots, ka kāda cilvēka nāves gadījums ir saistāms ar vakcīnām. Vienā gadījumā antivakseri faktiski uzbrukuši kāda bojā gājuša jaunieša vecākam, kurš noliedzis sava bērna nāves saistību ar vakcīnām.

Lielākā daļa atjaunoto profilu vismaz pašlaik neizplata nekādu informāciju, kas būtu pretrunā ar noteikumiem, tādēļ nav skaidrs, kādēļ profils vispār bija bloķēts.

Tomēr lielai daļai profilu amnestija ir devusi iespēju turpināt to, kas iesākts jau iepriekš – izplatīt dezinformāciju un naida runu.

Daži desmiti profilu izplatījuši tādu informāciju ,ka izpelnījušies atkārtotu bloķēšanu. BBC vērsās pie “Twitter” ar lūgumu sniegt komentāru, taču šis lūgums atstāts bez atbildes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu