Krievu vai kazahu – kādus griķus ēd Latvijā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Griķi. Ilustratīvs foto
Griķi. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Pēdējā gada laikā mainījušies griķu piegādātāji Latvijai. Vēl pagājušajā gadā Latvija lielākoties importēja griķus no Krievijas, bet pašlaik kā izcelsmes valsts uz griķu iepakojuma visbiežāk ir norādīta Kazahstāna. Izdevuma "Dienas Bizness" lasītāji uzdevuši jautājumu, kādus griķus mēs tad īsti ēdam - Krievijas vai Kazahstānas? Vienotu atbildi nespēj sniegt pat valsts iestādes. 

Importētāji ir pārliecināti, ka piegādātā prece tik tiešām ir no Kazahstānas. Par griķiem nevar pateikt, kas tieši ir izcelsmes valsts, tāpat kā ir grūti pateikt, vai ievestais kokmateriāls tik tiešām ir audzis, piemēram, Kirgizstānā. Ir skaidrs, ka Kazahstānā ir labvēlīgi apstākļi griķu audzēšanai un valsts ir nozīmīgs spēlētājs pasaules tirgū. 

Tāpat arī nav pamata apgalvot, ka īstā izcelsmes valsts tiek slēpta, jo tas tirgotājiem draud ar sabojātu reputāciju. "Pandēmijas superprodukts" griķi ir tas, pret kā importu nav noteiktas nekādas sankcijas. Neizpratne drīzāk rodas tādēļ, ka iedzīvotājiem trūkst zināšanu un arī pieejamie dati ir pretrunīgi. 

Tā, piemēram, Zemkopības ministrijas Tirgus un tiešā atbalsta departamenta īsi atbild, ka Latvija neimportē griķus no Kazahstānas. Šeit gan jāmin, ka atbilde tapusi, balstoties uz novembra datiem. Pagājušajā gadā Latvija visvairāk griķu importējusi no Lietuves - 61%, bet mazāk par 35% griķu - no Krievijas. 

Pārējās valstis uzskaitītas netiek. No vienas puses, ja skatās uz izcelsmes valsti, tad teju puse griķu ir ar Krievijas izcelsmi, 45% no Lietuvas, bet vēl 5% - no Polijas. Daļa no Krievijā audzētajiem griķiem Latvijā nonāk caur Lietuvu. 

"Ar griķiem no Kazahstānas viss ir kārtībā," uzsvēruši Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes pārstāvji. Šī iestāde norādījusi, ka ka kopš Krievijas agresijas Ukrainā sākuma līdz šai dienai no Kazahstānas Latvijā ievesti aptuveni 2,8 miljoni kilogramu griķu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu