Prigožins ir krievu sociālā tīkla īpašnieks, atklāj nopludināti dokumenti

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Privātās militārās kompānijas “Wagner” vadonis Jevgeņijs Prigožins, izrādās, ir arī Krievijas sociālā tīkla “YaRus” (“ЯRus”) īpašnieks. Viņš šim sociālajam tīklam naudu piešķīris kopš 2019. gada, vēsta projekts “Dosjē”, kas izpētījis no kompānijas noplūdušos dokumentus.

“YaRus” sevi pozicionē kā “Instagram” un “TikTok” “patriotisks analogs”. To dibinājis uzņēmējs no Ņižnijnovgorodas Dmitrijs Iļjuhins. Krīzes laikā – 2020. gadā kompānija pārcēlās uz Sanktpēterburgu, kur tā nonāca “zem Prigožina lietussarga”.

Pirmā lietotnes versija (tīmekļa versijas šim sociālajam tīklam nav) tika izstrādāta 2021. gadā. Iļjuhins atklāja izdevumam “Fontanka”, ka 2021. gada martā šo lietotni uzstādīja vairāk nekā 500 000 cilvēku, bet vēlāk ikmēneša pieaugums bija 170 000 cilvēku.

“Dosjē” norāda, ka sociālajā tīklā faktiski nav “dzīvu” lietotāju. Saturs šajā platformā faktiski ir kopēts no citiem sociālajiem tīkliem, vai arī to ir radījušas Prigožina “troļļu fabrikas”. Citiem vārdiem, šajā sociālajā tīklā lasāmais saturs lielākoties ir Prigožina pakļautībā esošo uzņēmumu darbinieku radīts.

Prigožina sociālā tīkla “blogeriem” ir atvēlēti trīs dzīvokļi Sanktpēterburgā. Ar citās platformās esošā satura kopēšanu nodarbojas 10 “YaRus” darbinieki. Uzņēmuma mārketinga budžetā ir atvēlēti līdzekļi “satura dublēšanai”.

Tāpat sociālā tīkla darbinieki paši ģenerē reakcijas uz ierakstiem, kā arī komentārus, imitējot lielu platformas aktivitāti. Darbinieki strādā divās maiņās – 14 cilvēki no rīta, un 17 cilvēki vakarā. Katram strādājošajam ir jāpublicē saturs no astoņiem dažādiem profiliem.

Kopumā platformā strādā 63 cilvēki, kuru algām Prigožins tērē 10 miljonus rubļu (120 tūkstošus eiro) mēnesī. Kopumā Prigožina izdevumi projektam “YaRus” 2021. gadā bija aptuveni 30-40 miljoni rubļu (360-480 tūkstoši eiro) ik mēnesi, atkarībā no izdevumiem reklāmai.

Tāpat Prigožins “YaRus” saucis par vienu no iespējamajiem sociālajiem tīkliem, kam ir potenciāls aizstāt Rietumvalstu sociālos tīklus.

“Krievijā ir virkne video straumēšanas tīklu, kā “RuTube”, “VKontakte”, “YaRus”. kuri šodien darbojas ļoti efektīvi. Tie nav novērtēti tāpēc, ka to vietu ieņem tādi kaitnieciski resursi kā “YouTube”,” paziņoja Prigožins.

Tāpat viņš aicinājis bloķēt “YouTube” Krievijā un ar šādu lūgumu vērsies Ģenerālprokuratūrā. Viņš apsūdzējis platformu viltus ziņu izplatīšanā, aicinājumos gāzt pastāvošo varu, kā arī “destruktīva un rusofobiska” satura publicēšanā.

Platformā “YaRus” notika arī Prigožina filmas par “Wagner” – “Labāk ellē” pirmizrāde. “YaRus” vadītājs Ivans Dobrovoļskis paziņoja, ka “YaRus” ir ieinteresēta satura dažādībā, tādēļ “aktīvi atbalsta jaunumus Krievijas kino”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu