Dažādi matrači dažādām vajadzībām. Kā izvēlēties īsto?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Mūsu vispārējo veselību ietekmē vairāki faktori, un viens no tiem ir kvalitatīvs un pilnvērtīgs miegs. Kā uzsver veselības jomas speciālisti, ilgstošas miega problēmas, kā saraustīts vai trausls miegs, bezmiegs, nepietiekamas miega stundas, ļoti ātri ietekmē mūsu imunitāti, darba spējas, vispārējo vitalitāti un mentālo veselību.

Lai mazinātu vai pilnībā novērstu miega problēmas, bieži vien atliek vien izvēlēties īsto matraci. Liela daļa no mums pat nenojauš, ka izteikts enerģijas trūkums, ķermeņa stīvums, galvassāpes un sajūta, ka nekad neesi tā līdz galam izgulējies, rodas tieši tāpēc, ka izvēlēts ķermenim un gulēšanas paradumiem neatbilstošs matracis.

Taču matraču izvēle nebūt nav viegla. Matrači ir daudzi un dažādi, atšķiras gan to pildījums, gan veids, tāpat arī matraču cenas ir ļoti atšķirīgas, līdz ar to plašajā piedāvājumā var ātri apjukt.

Īpaši tad, ja jauna matrača izvēle tev jāveic pirmo reizi.

Tieši tāpēc šajā rakstā apskatīsim, kas būtu jāņem vērā pirms jauna matrača izvēles, lai tas kalpotu kvalitatīvi un nodrošinātu tev lielisku nakts miegu daudzu gadu garumā!

Matrača cietības pakāpe

Matrači tiek iedalīti vairākās cietības pakāpēs, ko matraču ražotāji mēdz apzīmēt arī ar speciālu cietības pakāpes skalu. Taču pārsvarā tiek norādītas 3 dažādas cietības pakāpes: ciets, vidēji ciets un mīksts gultas matracis. Un tas, kāds būs piemērots tieši tev, ir atkarīgs no tavas gulēšanas pozas un tā, vai ir konstatētas muguras sāpes.

  • Ciets matracis piemērots cilvēkiem, kam ir liekais svars, turklāt šādā gadījumā jāizvēlas ne tikai ciets, bet arī pietiekami augsts matracis (vismaz 25 cm). Tāpat cietu matraci vēlams izvēlēties cilvēkiem, kas pārsvarā guļ uz vēdera, tādējādi tiks nodrošināts nepieciešamais mugurkaula atbalsts.

  • Vidēji ciets matracis piemērots cilvēkiem, kas guļ uz muguras, kā arī, ja naktī bieži tiek mainītas gulēšanas pozas. Šāds matracis vienlaikus balsta gan mugurkaulu, gan ķermeņa apakšdaļu, kā arī pielāgojas mainīgajām gulēšanas pozām. Vidēji ciets matracis tev būs piemērots, ja ciet no muguras sāpēm, kā arī roku vai kāju tirpšanas.

  • Mīksts vai vidēji mīksts matracis piemērots tiem cilvēkiem, kas pārsvarā guļ uz sāniem. Šāds matracis pielāgosies ķermeņa izliekumiem, vienlaikus nodrošinot pareizu mugurkaula pozīciju miega laikā. Tāpat mīksts matracis vairāk piemērots cilvēkiem, kam nav liekā svara.

Pirms matrača iegādes nevajag kautrēties veltīt laiku tam, lai apskatītu un izvērtētu dažādus matračus veikalā uz vietas. Iegulies un paguli kādu laiku matracī, pagrozies, sajūti, kura matrača cietības pakāpe tev šķiet viskomfortablākā.

Ekspozīcijas matrači tieši tam arī ir domāti, un, ja iepriekš veltīsi laiku šādai matraču apskatei, varēsi matraci iegādāties arī attālināti, izmantojot izdevīgākus piedāvājumus, jo jau zināsi, no kāda tipa matračiem izvēlēties.

Publicitātes foto

Matrača veids

Tikpat svarīgi, cik izvēlēties atbilstošu cietības pakāpi, ir izvēlēties arī atbilstošu matrača veidu.

Tirgū pārsvarā pieejami atsperu, putu, lateksa, kokosa un hibrīdi jeb kombinētie gultas matrači. Tāpat plašā klāstā tiek piedāvāti tik iecienītie ortopēdiskie matrači, taču svarīgi atcerēties, ka ortopēdiskais matracis nav nepieciešams visiem, un pirms ortopēdiskā matrača iegādes, īpaši, ja konstatētas nopietnākas muguras vai locītavu problēmas, vēlams konsultēties ar ārstu.

  • Atsperu matrači dalās divās kategorijās – bonnell un pocket tipa atsperu matrači.

Bonnell matrači ir vienkāršākie, klasiskie atsperu matrači, kas īpaši nav mainījušies no agrāko laiku ierastajiem atsperu matračiem. Tie ir salīdzinoši lēti matrači, kas vairāk piemēroti vasaras vai lauku mājām, kur matracis kalpos neregulāri. Šāda tipa matrači daudz ātrāk zaudē formu un ar laiku atsperes var sākt čīkstēt, taču ir izdevīgs budžeta variants.

Pocket jeb kabatiņu tipa matrači ir jau uzlaboti atsperu matrači, kur katra atspere ir iestrādāta speciālā kabatiņā, tāpēc, tajā ieguļoties, katra atspere atsevišķi pielāgojas spiedienam, kustoties neatkarīgi no pārējām. Šāda tipa atsperu matrači ilgi kalpo, un liela daļa pocket tipa matraču pieskaitāmi ortopēdisko matraču kategorijai.

  • Arī putu matrači ir dažādu veidu.

Lētāks un maciņam draudzīgāks variants būt poliuretāna putu matracis. Tie ir mitruma un gaisa caurlaidīgi, un, tā kā putu matračos nav atsperu, tie nedeformējas un saglabā savu formu arī pēc vairāku gadu lietošanas.

Savukārt Memory putu matrači gultām ir dārgāki, taču izceļas ar to, ka tie ir antibakteriāli un antialerģiski, tātad piemēroti, ja ciet no alerģijām. Memory putu matrači pieder pie anatomisko matraču grupas, kas nozīmē, ka tie pielāgojas katra gulētāja individuālajiem ķermeņa izliekumiem, vienmērīgi sadalot spiedienu pa visu ķermeni. Taču šādi matrači nebūs piemēroti cilvēkiem ar lieko svaru.

Bieži vien to pozitīvās īpašības lietotāji novērtē, kad kādu laiku tajos jau pagulēts un ķermenis ir pielāgojies šāda tipa matracim, īpaši, ja iepriekš gulēts tikai uz atsperu matrača.

  • Lateksa un kokosriekstu šķiedras matrači izgatavoti no dabīgiem materiāliem.

Kokosriekstu šķiedras matrači būs plānāki un cietāki, tāpēc šo materiālu vairāk izmanto kombinētajos matračos. Kokosriekstu šķiedras matračus bieži vien izvēlās kā zīdaiņu pirmos matracīšus.

Savukārt lateksa matrači ir dārgāki, taču tie ļoti ilgi kalpo. Piemēroti cilvēkiem ar alerģijām, kā arī, ja ir muguras vai locītavu problēmas, jo uztur dabisku un anatomiski pareizu mugurkaula stāvokli. Lateksa matrači būs ideāli piemēroti, ja meklē matraci sev un savam partnerim. Šie matrači nepārraida kustības, tādejādi guļot nejutīsi dzīvesbiedra grozīšanos miegā.

Matrača izmērs

Matracis jāizvēlas atbilstoši gultas izmēram, taču, ja plāno iegādāties gan jaunu gultu, gan jaunu matraci, svarīgi atcerēties, ka matračiem ir standarta izmēri, bet ir iespējams pasūtīt arī nestandarta izmēra matraci, par to gan nāksies maksāt vairāk, kā arī būs problemātiski piemeklēt atbilstoša izmēra gultasveļu.

Bērnam atbilstošs ir matracis 90x200, matracis 140x200 piemērots pusaudzim vai ja nepieciešams izvēlēties matraci viesu guļamistabā.

Savukārt jau divguļamajām gultām atbilstošs būs matracis 160x200, matracis 180x200 vai lielāks.

Matrača izmērs nosaka tā cenu, tāpēc svarīgi laikus iegādāties atbilstoša izmēra matraci, ņemot vērā, ka, pareizi kopts, tas var kalpot pat 10 gadus un ilgāk.

Publicitātes foto

Foto: freepik.com/Freepik

Kur iegādāties kvalitatīvu matraci?

Ja vēlies iegādāties jaunu matraci, tev nav jāmeklē specializēts matraču veikals, jo interneta veikals 1a.lv piedāvā plašu kvalitatīvu matraču izvēli!

Atsperu, putu, lateksa un kombinētie matrači tev vai taviem ģimenes locekļiem, turklāt piemeklē to atbilstoši savam maciņam. Ja kļūsi par Smart Net biedru, sevis izvēlēto matraci varēsi iegādāties vēl izdevīgāk.

Ienāc 1a.lv un parūpējies par to, lai ik rītu mostos enerģisks un možs jau tagad!

 
CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu