Pašvaldība no amata atsauc "Rēzeknes siltumtīklu" vadītāju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Trešdien, 29. martā, SIA "Rēzeknes siltumtīkli" dalībnieku sapulcē nolemts atsaukt no amata uzņēmuma vienīgo valdes locekli Aldi Mežalu, informēja Rēzeknes pilsētas pašvaldības pārstāve Nataļja Jupatova.

Lēmums pamatots ar uzņēmumam 2022. gadam noteikto mērķu savlaicīgu nesasniegšanu, tādējādi zaudējot kapitāldaļu turētāja uzticību.

Pagājušajā gadā, reaģējot uz enerģētisko krīzi valstī, šīs pašvaldības kapitālsabiedrības pamatuzdevums bija rast alternatīvu risinājumu un nodrošināt rēzekniešus ar siltumenerģiju, samazinot siltumapgādē gāzi kā kurināmo un tādējādi arī siltumenerģijas tarifus iedzīvotājiem.

Pērnā gada 11. novembrī "Rēzeknes siltumtīkli" iesniedza izskatīšanai un apstiprināšanai sabiedrisko pakalpojumu regulatoram jaunu tarifu projektu. Pagājuši gandrīz pieci mēneši, bet tarifa projekts joprojām nav apstiprināts. Jāņem vērā, ka tas paredzēja siltumapgādes tarifa samazināšanu līdz 151,90 eiro par megavatstundu (MWh) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), informēja Jupatova.

Atbildot uz domes pieprasījumu skaidrot radušos situāciju, "Rēzeknes siltumtīklu" vadība norādīja, ka regulators pieprasa papildu skaidrojumus, kā arī pamatojumus aprēķiniem.

Pa šo laiku citas pilsētas Latvijā paspējušas iesniegt 2-3 tarifu projektus un saņēmušas to apstiprinājumu, pauž pašvaldībā. Šāda procesa aizkavēšanās kapitāldaļu turēja pārstāvim radot šaubas par uzņēmuma vadības spēju pamatot tarifus veidojošās izmaksas un atbildīgu pieeju tā aprēķinā.

Rēzeknes pilsētas dome norāda, ka pašvaldība ir veikusi visas nepieciešamās darbības, atbalstot "Rēzeknes siltumtīklu" iniciatīvas, lai nodrošinātu efektīvu pāreju no fosilā kurināmā uz citiem ilgtspējīgiem apkures veidiem, piesaistot Eiropas Kohēzijas fondu finansējumu un privātās investīcijas.

2022. gada 22. decembrī Rēzeknes pilsētas dome nolēma lūgt Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomi atļaut tai sniegt galvojumu "Rēzeknes siltumtīklu" 4,4 miljonu eiro aizņēmumam. Tāpat Rēzeknes pašvaldība esot sekmējusi privātā investora piesaisti jaunas katlumājas būvniecībai, lai optimizētu izmaksas par siltumenerģiju.

Apkures sezona tuvojas noslēgumam, bet siltuma tarifs Rēzeknē joprojām palicis nemainīgi viens no visaugstākajiem Latvijā - 216,69 eiro par MWh bez PVN, no 2023.gada 1.janvāra - 214,43 eiro par MWh bez PVN, atstājot negatīvu ietekmi uz iedzīvotāju labklājības līmeni un uzņēmumu ekonomisko izaugsmi, norāda pašvaldība.

Atklāts konkurss uz SIA "Rēzeknes siltumtīkli" valdes locekļa amatu tiks izsludināts tuvākajā laikā, bet līdz konkursa noslēgumam tā pienākumus pildīs jurists Guntis Gailums. Viņa līdzšinējā pieredze pašvaldības un kapitālsabiedrību darbības izpratnē ļaus viest skaidrību situācijā ar tarifu un ilgtermiņā sekmēs atbilstoša rīcības plāna izstrādi, uzskata pašvaldībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu