Divas nozares Latvijā, kur iespējams nopelnīt vislabāk

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, Latvijā pagājušajā gadā vidējā bruto alga par pilnas slodzes darbu bija 1373 eiro mēnesī, bet alga pēc nodokļu nomaksas (neto) bija 1006 eiro. Ņemot vērā oficiālo statistiku, Latvijā ir divi sektori, kuros maksā ievērojami augstāku algu nekā citviet.

Šīs nozares ir finanšu un apdrošināšanas joma, kā arī informācijas un sakaru nozare, vēsta “Latvijas Avīze”.

Šajos abos sektoros vidējā alga pēc nodokļu nomaksas ir attiecīgi 1760 eiro mēnesī (2437 eiro bruto) un 1637 eiro (2287 eiro bruto) mēnesī.

Marta sākumā CSP publiskoja datus par vidējo darba algu Latvijā. Lai arī aptuveni 25% cilvēku Latvijā atrodas ēnu ekonomikā, algu daļēji vai pilnībā saņemot aploksnē, šie faktiski ir vienīgie dati, kas ļauj spriest par algas apmēriem Latvijā.

Tā, piemēram, 2022. gadā vidējā alga sasniedza 1373 eiro, kas ir par 95 eiro (7,5%) vairāk, bet alga par stundas darbu augusi par 6,6% (no 8,54 līdz 9,10 eiro).

Taisnības labad jāpiebilst, ka vidējais algas rādītājs nav īpaši precīzs un labs rādītājs – uz to lielu ietekmi atstāj lielās algas, kā arī zemās algas. Daudz precīzāks rādītājs ir darba algas mediāna (punkts algas skalā, kurā 50% strādājošo saņem lielāku algu, bet otri 50% - zemāku). Latvijā šis rādītājs ir krietni zemāks nekā “oficiālā vidējā alga” - 1081 eiro.

Šī summa labāk paskaidro, cik lielas algas vidēji saņem strādājošie. Diemžēl ne visas valstis publisko datus par algu mediānu, tādēļ ir grūtāk veikt salīdzinājumus starp valstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu