VID, samazinot negodprātīgas uzņēmumu pārejas, valstij novērsis vērienīgus zaudējumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts Ieņēmuma dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme
Valsts Ieņēmuma dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) pēdējos divos gados, ievērojami samazinot negodprātīgu izvairīšanos no nodokļu nomaksas, izmantojot uzņēmumu pārejas, novērsis zaudējumus valstij vismaz 45 miljonu eiro apmērā, piektdien mediju pasākumā sacīja VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

VID vadītāja skaidroja, ka VID nostiprinājis praksi pie uzņēmumu pārejām nepieļaut nodokļu parādu atstāšanu vecā uzņēmuma "čaulai" un jauna uzņēmuma veidošanu bez nodokļu samaksāšanas. Tādējādi Latvijas uzņēmumi vairs nevar īstenot negodprātīgas uzņēmumu pārejas.

"Daudzi uzņēmumi domā, ka tas nebūs pamanāms, bet VID to var pamanīt. Tāpēc turpināt ar tiem pašiem darbiniekiem, to pašu darbību, tikai ar jaunu nosaukumu nebūs iespējams," teica Jaunzeme.

Pagājušajā gadā VID lēmumu skaits par negodprātīgu uzņēmumu pāreju būtiski pieaudzis - pērn konstatēti 175 uzņēmumu pārejas gadījumi un no tiem lemts piedzīt nodokļus 25,1 miljona eiro apmērā, kamēr 2021.gadā tie bija 87 VID lēmumi un 20,3 miljoni eiro papildu piedzenamie nodokļi.

Viņa uzsvēra, ka arvien labākus rezultātus devis preventīvais darbs. Piemēram, individuāli strādājot ar 53 573 uzņēmumu deklarācijām, valsts budžetam pērn novērsti zaudējumi 71,77 miljonu eiro apmērā, jo uzņēmumi deklarēja papildu pievienotās vērtības nodokli (PVN) vai nesaņēma nepamatotas PVN atmaksas.

Jaunzeme sacīja, ka praktiski izskaustas negodprātīgas PVN shēmas un tā dēvētā PVN plaisa ir zemāka nekā Eiropā vidēji. 2021.gadā PVN plaisa bija 4,9%, salīdzinot ar PVN plaisu 32,4% apmērā 2011.gadā.

Savukārt VID izveidotais algoritms, kā arī individuālais darbs ar iedzīvotājiem gada laikā rezultējies ar papildu deklarētu kapitāla pieauguma nodokli 9,5 miljonu eiro apmērā.

Darbā ar uzņēmumiem, kam veidojas parāds, 2022.gadā turpinājusi mazināties vajadzība pēc piespiedu metodēm, jo arvien vairāk uzņēmumu izmanto iespēju nodokļu parādus samaksāt pa daļām, nevis izvairīties no nomaksas, teica Jaunzeme.

Tā 2019.gada sākumā uzņēmumiem bija piešķirti labprātīgas nomaksas grafiki kopumā 15,2 miljonu eiro apmērā, bet 2023.gada sākumā labprātīgas nomaksas veidā no uzņēmumiem plānots saņemt 23,1 miljonu eiro.

Jaunzeme uzsvēra, ka kopējais uzņēmumu parāds valstij nav audzis. Tāpat 2022.gadā pēc VID pārbaudēm labprātīgi deklarācijas precizēja 1412 uzņēmumi, palielinot deklarēto nodokļu apmēru par 9,1 miljonu eiro. Salīdzinājumam 2021.gadā šādi rīkojās 466 uzņēmumi, papildus deklarējot 5,1 miljonu eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu