Eksperts: Dabasgāzes tirgū mājsaimniecībām tuvākajos gados varētu parādīties tikai pāris jauni tirgotāji (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pēc dabasgāzes tirgus pilnīgas atvēršanās mājsaimniecību lietotājiem tuvākajos gados konkurence saglabāsies minimāla un varētu parādīties tikai vēl viens vai divi jauni tirgotāji, prognozēja Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas izpilddirektors Gunārs Valdmanis.

Latvijā dabasgāzes tirgus tika atvērts 2017.gadā, bet, lai nodrošinātu pakāpenisku tā atvēršanu, mājsaimniecību lietotājiem pēdējos gados ir bijusi izvēle - turpināt saņemt dabasgāzi kā saistītajam lietotājam no publiskā tirgotāja AS "Latvijas gāze" par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātu dabasgāzes tarifu vai arī iegādāties dabasgāzi par tirgus jeb neregulētu cenu no jebkura dabasgāzes tirgotāju reģistrā reģistrēta komersanta, kas nodrošina dabasgāzes tirdzniecību mājsaimniecību lietotājiem.

Valdmanis skaidroja, ka ar tirgus pilnīgu atvēršanos šogad 1.maijā varētu palielināties tirgotāju skaits, kuri būs gatavi piegādāt dabasgāzi mājsaimniecībām.

"Līdz šim regulētā cena noteica savdabīgus griestus, un tas nav izdevīgi tirgotājiem, kuri strādā brīvās konkurences apstākļos. Regulētā cena paredz, ka tirgotājam ir tiesības zināmas finanšu garantijas no valsts, ja cena ir pārāk zema. Tāpēc kopumā, atskaitot atsevišķus komersantus, tirgotāji nebija ieinteresēti aktīvi piedalīties tirgū, jo tiem nebija pieejamas tādas priekšrocības kā "Latvijas gāzei"," teica Valdmanis.

Viņš gan neprognozēja lielu dabasgāzes tirgotāju skaita palielināšanos, un pauda, ka tuvāko gadu laikā šajā segmentā varētu parādīties vēl viens vai divi tirgotāji.

"Mājsaimniecību tirdzniecības segments nav gluži vienkāršs priekš tirgotāja. Tas ir izdevīgi tiem, kuriem jau ir lielas datubāzes, liels klientu skaits," skaidroja Valdmanis, piebilstot, ka mazāku tirgotāju ienākšanu neprognozē, jo tas nav saimnieciski pamatoti bez gatavas infrastruktūras.

Čudars aicina mājsaimniecības izdarīt izvēli par turpmāko dabasgāzes piegādātāju

Klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars (JV) aicina mājsaimniecības izdarīt izvēli par turpmāko dabasgāzes piegādātāju.

Ministrs pirmdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja, ka otrdien, 4.aprīlī, valdība plāno pieņemt Ministru kabineta noteikumus saistībā ar situāciju, kad mājsaimniecības nebūs izdarījušas izvēli attiecībā uz dabasgāzes piegādātāju.

"Jāņem vērā, ka mums būs pietiekami liels skaits mājsaimniecību, kā to pierādīja elektroenerģijas tirgus atvēršana, kuras nebūs izdarījušas izvēli, tostarp lielākā daļa no tām būs tādas, kuras dabasgāzi izmanto ēdiena gatavošanai," sacīja Čurads.

Viņš piebilda, ka regulējumā tiks definēts maksājums, kuru maksās mājsaimniecības, kuras nebūs izdarījušas izvēli. Šobrīd projekts paredz, ka maksājums būs sasaistīts ar biržas cenu, kā arī iekļaus izdevumus, kas ir saistīti ar pārvadi un sadali.

Tāpat ministrs atzīmēja, ka šobrīd ir trīs tirgotāji, kuri mājsaimniecībām piedāvā dabasgāzi.

"Es tomēr vēlētos, lai mēs šo izvēli izdarītu," teica Čudars, piebilstot, ka mājsaimniecībās patērētās dabasgāzes apmēri ir ļoti dažādi, tostarp ir mājsaimniecības, kurās gāze kalpo ēdiena pagatavošanai, patērējot nelielu daudzumu, kamēr ir mājsaimniecības, kuras dabasgāzi izmanto apkurei, patērējot lielu daudzumu gāzes.

"Iedziļināšanās piedāvājumos ir svarīga, ņemot vērā katra nepieciešamības," uzsvēra ministrs.

Jau ziņots, ka 1.maijā pilnībā atvērsies dabasgāzes tirgus mājsaimniecībām un publiskais tirgotājs, kas piedāvā pakalpojumu par regulētu cenu, vairs nepastāvēs.

Līdz šim vienīgais komersanrs, kurš piedāvājis iegādāties dabasgāzi mājsaimniecību lietotājiem par tirgus cenu, ir AS "Latvenergo" ar tirdzniecības zīmoli "Elektrum". Savukārt no maija pakalpojumu sāks piedāvāt arī Igaunijas "Eesti gas" meitassabiedrība "Elenger".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu