Elektroenerģijas ražotājiem nosaka obligātos tirgus ieņēmumu griestus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša / LETA

Valdība otrdien, 11. aprīlī, Elektroenerģijas tirgus likumā noteica obligātos tirgus ieņēmuma griestus 180 eiro par megavatstundu (eiro/MWh) elektroenerģijas ražotājiem no 2022. gada 1. decembra līdz 2023. gada 30. jūnijam.

Obligātie tirgus ieņēmumu griesti noteikti, lai mazinātu augsto enerģijas cenu ietekmi un nodrošinātu, ka pašreizējā krīze nerada ilgstošu kaitējumu lietotājiem un ekonomikai un vienlaikus saglabātu fiskālo ilgtspēju.

Šis regulējums attiecās uz visiem elektroenerģijas ražotājiem, kuri reģistrēti elektroenerģijas ražotāju reģistrā, izņemot ražotājus, kuri ražo elektroenerģiju no biometāna vai dabasgāzes un, kuri no 2022. gada 1. decembra līdz 2023. gada 30. jūnijam elektroenerģiju pārdeva par cenu, kas pārsniedza 0,18 eiro par vienu kilovatstundu saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) Padomes 2022. gada 6. oktobra regulu.

ES regula paredz, ka dalībvalstīm būtu jāiekasē kā nodoklis elektroenerģijas ražotāju 2023. gada pirmā pusgada virspeļņa (virs 180 eiro/MWh), un šī nodokļa ieņēmumi jāizmanto galalietotāju labumam.

Ņemot vērā, ka Latvijā ir salīdzinoši neliels elektroenerģijas ražotāju skaits, administratīvās izmaksas jauna nodokļa vai cita virspeļņas iekasēšanas mehānisma finansēšanai neattaisnotos pret salīdzinoši mazo ieguvumu un īso mehānisma īstenošanas laika periodu.

Tādēļ Latvija un Igaunija ir panākusi vienošanos par regulas interpretāciju. Tā paredz, ka lielāku labumu elektroenerģijas galalietotājiem sniegtu šo virsieņēmumu ieguldīšana ražotāju atjaunojamo energoresursu ražošanas iekārtu ieviešanā un modernizēšanā, kā arī energoefektivitātes veicināšanā.

Uzņēmumu veicināšanas pasākumus uzraudzīs Būvniecības valsts kontroles birojs. Ja plāns netiks ieviests, tad šī virspeļņa tiks ieskaitīta valsts budžetā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu