Infografika ⟩ SVF samazinājis Latvijas IKP izaugsmes prognozi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: YURI GRIPAS/REUTERS

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) otrdien samazinājis Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozi šim gadam.

SVF jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām ("World Economic Outlook") prognozē, ka Latvijas ekonomika šogad pieaugs par 0,4%, bet nākamgad – par 2,9%.

Oktobrī publiskotajās prognozēs SVF Latvijas IKP pieaugumu šogad prognozēja 1,6% apmērā.

Jaunākajās prognozēs teikts, ka inflācija Latvijā šogad un nākamgad gaidāma attiecīgi 9,7% un 3,5% apmērā. Pēc SVF aprēķiniem, bezdarba līmenis šogad būs 7% un nākamgad – 6,8%, bet kārtējo maksājumu kontā šogad tiks reģistrēts deficīts 3,1% no IKP apmērā, bet nākamgad - deficīts 2,2% no IKP.

Lietuvā tiek prognozēts, ka IKP šogad samazināsies par 0,3%, bet nākamgad palielināsies par 2,7%. Inflācija Lietuvā šogad tiek gaidīta 10,5%, bet nākamgad - 5,8% apmērā, savukārt kārtējo maksājumu kontā šogad prognozēts deficīts 3% no IKP, bet nākamgad - deficīts 2% no IKP.

SVF sagaida, ka bezdarba līmenis Lietuvā šogad būs 7%, bet nākamgad – 6,5%.

Igaunijā SVF šogad prognozē ekonomikas lejupslīdi 1,2% apmērā, kas nākamgad ekonomika palielināsies par 3,2%. Inflāciju SVF Igaunijā šogad un nākamgad sagaida attiecīgi 9,7% un 4,1% apmērā. Kārtējo maksājumu kontā deficīts šogad tiek prognozēts 1,2% apmērā no IKP, bet nākamgad tiek gaidīts deficīts 0,9% apmērā. Bezdarba līmenis Igaunijā, pēc SVF aplēsēm, šogad un nākamgad būs attiecīgi 6,1% un 5,7%.

Eirozonā kopumā SVF prognozē 0,8% IKP pieaugumu šogad, bet nākamgad tiek lēsta ekonomikas izaugsmes paātrināšanās līdz 1,4%.

Inflāciju 20 valstu veidotajā vienotās valūtas zonā SVF šogad un nākamgad sagaida attiecīgi 5,3% un 2,9% apmērā. Kārtējo maksājumu kontā tiek prognozēts 0,6% no IKP pārpalikums šogad un 0,9% pārpalikums nākamgad. Savukārt bezdarba līmenis eirozonā gan šogad, gan nākamgad būs 6,8%.

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā tiek prognozēts, ka IKP šogad samazināsies par 0,1%, bet nākamgad tiek gaidīts 1,1% kāpums.

SVF prognozē, ka Lielbritānijā šogad IKP saruks par 0,3%, bet nākamgad pieaugs par 1%.

Tikmēr Ukrainā fonds šogad prognozē IKP kritumu par 3%, bet nākamajam gadam prognoze nav publiskota. Krievijas IKP šogad pieaugs par 0,7%, bet nākamgad – par 1,3%, lēš SVF.

ASV ekonomikas izaugsmi SVF prognozē šogad 1,6%, bet nākamgad – 1,1% apmērā, bet pasaulē trešās lielākās ekonomikas - Japānas - IKP pieaugums šogad būšot 1,3%, bet nākamgad gaidāms IKP palielinājums 1% apmērā.

Savukārt pasaules otrajā lielākajā ekonomikā Ķīnā šogad tiek prognozēts IKP pieaugums par 5,2%, bet nākamgad - par 4,5%.

Pasaules ekonomikai SVF šogad prognozē izaugsmi 2,8%, bet nākamgad – 3% apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu