Izvērtē iespējas atjaunot pasažieru vilcienu satiksmi starp Latviju un Lietuvu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pasažieru vilciens.
Pasažieru vilciens. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas valstij piederošā pasažieru vilcienu operatora "Pasažieru vilciens" vadība trešdien tikās ar Lietuvas valsts pasažieru vilcienu operatora "LTG Link" pārstāvjiem, lai turpinātu jau pāris gadus ilgušās sarunas par pasažieru vilcienu satiksmes atjaunošanu starp abām valstīm, informē "Pasažieru vilciena" pārstāvji.

Sarunās tika izskatīti tādi iespējamie maršruti kā Rīga-Daugavpils-Viļņa, Rīga-Šauļi-Viļņa, kā arī Rīga-Šauļi.

Puses vienojās veikt vēl detalizētākus aprēķinus un prognozes iespējamiem maršrutiem, to izpildītājiem un kursēšanas laikiem, lai valdībām varētu prezentēt vienotu piedāvājumu lēmuma pieņemšanai par abpusēji efektīvāko veidu un nepieciešamajām dotācijām no valstu budžetiem vilcienu pasažieru satiksmes atjaunošanai starp Latviju un Lietuvu jau 2024.gadā.

"Pasažieru vilciens" valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis skaidro, ka, veidojot jebkuru maršrutu, tā posmus nepieciešams izvēlēties rūpīgi un atbildīgi, lai radītie risinājumi būtu nepieciešami gana plašam pasažieru lokam un ekonomiski pamatoti. Tāpēc "Pasažieru vilciens" piedāvā pagarināt jau esošos Daugavpils reisus līdz Viļņai un Jelgavas reisus līdz Šauļiem. Tas Latvijas valstij izmaksātu krietni lētāk nekā citi iespējamie maršruti. Izšķiršanās, kurus priekšlikumus atbalstīt vai noraidīt, jau būs Latvijas un Lietuvas valdības lēmumi.

Šī "Pasažieru vilciena" un "LTG Link" pārstāvju tikšanās ir turpinājums satiksmes ministra Jāņa Vitenberga (NA) darba vizītei Tallinā šī gada 23.janvārī. Tajā viņš ar Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministri Rīnu Sikutu un Lietuvas satiksmes ministru Marju Skuodi sprieda arī par vienotu vilcienu satiksmi maršrutā Viļņa-Rīga-Tallina uz esošās infrastruktūras bāzes, pirms "Rail Baltica" līnijas izbūves.

"Pasažieru vilciens" sākotnējo informāciju par nepieciešamajiem ieguldījumiem un termiņiem reisu uzsākšanai maršrutos Rīga-Daugavpils-Viļņa un Rīga-Šauļi nosūtīja Lietuvas uzņēmuma pārstāvjiem jau 2021.gada oktobrī. Pērn 10.martā AS "Pasažieru vilciens" vadība tikās ar "LTG Link" pārstāvjiem klātienē Rīgā un pārrunāja sadarbības piedāvājumu, tostarp bažas par tā lietderību zema pasažieru pieprasījuma apstākļos, kā arī potenciālos ieguldījumus gan Latvijas, gan Lietuvas pusē.

Sarunas par visu trīs Baltijas valstu galvaspilsētu savienošanu ar pasažieru vilcienu maršrutiem aktualizējās jau 2021.gada septembrī, kad, atzīmējot Eiropas dzelzceļa gadu, no Tallinas caur Rīgu uz Viļņu devās Baltijas valstu ekspresis. Tajā satikās tā laika ministri Baltijas valstu dzelzceļa nozares un Eiropas Komisijas pārstāvji, kā arī "Rail Baltica" ieviesēji.

Jau vēstīts, ka "Pasažieru vilciena" apgrozījums pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 52,379 miljoni eiro, kas ir par 18,7% vairāk nekā 2021.gadā, savukārt kompānijas peļņa pirms uzņēmumu ienākuma nodokļa pieauga par 0,2% - līdz 592 350 eiro.

"Pasažieru vilciens" 2022.gadā pārvadāja 15,694 miljonus pasažieru, kas ir par 40,2% vairāk nekā 2021.gadā.

"Pasažieru vilciens" ir izveidots 2001.gadā, nodalot iekšzemes pasažieru pārvadājumus no "Latvijas dzelzceļa" veiktajām funkcijām. Iepriekš "Pasažieru vilciens" 100% bija "Latvijas dzelzceļa" meitasuzņēmums, taču 2008.gada oktobrī tas tika pārveidots par valsts uzņēmumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu