Datu slēpšana turpinās - Krievijas amatpersonu ienākumi sabiedrībai nav jāzina (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AFP/Scanpix, Shutterstock, TVNET kolāža

Līdzīgi kā Latvijā, arī Krievijā valsts amatpersonām katru gadu bija jāiesniedz ienākumu deklarācijas par iepriekšējo gadu, turklāt tādas bija jāiesniedz arī par savu laulāto un pilngadību sasniegušajiem bērniem. Bet tas mainījās līdz ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina decembrī izdoto rīkojumu.

Ja iepriekš deklarāciju iesniegšana miljoniem valsts amatpersonu bija obligāta un šīs deklarācijas tika publicētas tiešsaistē attiecīgo iestāžu mājaslapās, tad decembrī Putins to  apturēja uz "speciālās kara operācijas Ukrainā" laiku.

Neatkarīgie žurnālisti un organizācijas, kas iestājas pret korupciju, jau tolaik pauda, ka tas ir milzīgs trieciens valdības darba caurspīdīgumam,

taču droši vien retais no viņiem iedomājās, kā Putina izdoto dekrētu valsts iestādes varētu interpretēt.

Lasot vārdu virknējumu "apturēts uz noteiktu laiku", visticamāk, lielākā daļa to uztvers tā, ka turpmāk noteiktā periodā kaut kādas darbības nav jādara, kaut kas noteiktu laiku nestrādās u.tml. Taču ne Krievijā.

Neatkarīgais Krievijas medijs "Mozhem Obyasnit" nupat atklājis, ka no valsts iestāžu mājaslapām sākušas "pazust" arī iepriekšējos gados publicētās amatpersonu deklarācijas. Tā Krievijas Ārlietu ministrijas mājaslapā vairs nav pieejamas deklarācijas par 2021.gadu, bet tā vietā ir norādīta saite, kas ved uz decembrī izdoto Putina dekrētu. 

Savukārt Krievijas Satiksmes ministrija ir papūlējusies vēl vairāk - visas iepriekšējos gados publicētās amatpersonu deklarācijas sabiedrībai vairs nav pieejamas. 

Vienlaikus no Krievijas Federālā drošības dienesta mājaslapas vispār ir pazudusi sadaļa, kur iepriekšējos gados tika publicētas deklarācijas. Tiesa, izdevums norāda, ka šādus datus dienests netika publicējis jau kopš 2021.gada. Tāpat atzīmēts, ka dati par drošības dienesta vadības ienākumiem pazuduši arī no Krievijas Aizsardzības ministrijas mājaslapas.

Tomēr organizācijas, kas vēl mēģina cīnīties par kārtību Krievijā, norāda, ka šāda ministriju rīcība ir pretrunā ar Putina rīkojumu un patiesībā pretlikumīga, jo minētais rīkojums attiecas uz turpmāku deklarāciju iesniegšanu, nevis jau publicētajām.

Starptautiskās pretkorupcijas organizācijas "Transparency International" Krievijas nodaļas vadītājs Iļja Šumanovs izdevumam "Mozhem Obyasnit" atzinis, ka Krievijas amatpersonas jau sen ir sūdzējušās par to, ka tām ir jāatklāj sabiedrībai savas finanses, un jau iepriekš centušās panākt šīs prakses izbeigšanu. Taču šajā gadījumā tās pat neesot papūlējušās atrast legālus ceļus, lai to nedarītu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu