Arī Ungārija aizliedz ievest Ukrainas labību un pārtikas produktus (14)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Graudi. Ukrainas karogs
Graudi. Ukrainas karogs Foto: Vitalii Stock/ Shutterstock

Lai aizsargātu vietējos lauksaimniekus, Ungārija, līdzīgi kā Polija, sestdien nolēmusi aizliegt labības un citu pārtikas produktu importu no Ukrainas.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma dēļ lielā mērā ir bloķētas Ukrainas Melnās jūras ostas tās labības eksports uz citām valstīm ir veikts caur Eiropas Savienību.

Tomēr loģistikas problēmu dēļ labība ir uzkrājusies un pazeminājusi vietējās produkcijas cenas, kas novedis pie lauksaimnieku protestiem Polijā un Polijas zemkopības ministra atkāpšanās.

Jau vēstīts, ka Polija sestdien nolēma aizliegt Ukrainas labības ievešanu, bet uzsvēra, ka Polija nelokāmi atbalsta Ukrainu.

Arī Ungārija sestdien paziņoja, ka aizliedz lauksaimniecības produktu importu no Ukrainas.

Gan Polija, gan Ungārija paziņoja, ka aizliegumi būs spēkā līdz 30.jūnijam.

Ungārijas valdība ir arī paudusi cerību, ka Eiropas Savienības līmenī tiks veiktas izmaiņas attiecībā uz pašlaik atceltajiem muitas nodokļiem Ukrainas produkcijai.

Jāatgādina, ka pagājušajā gadā Eiropas Savienība atcēla muitas nodokļus un importa kvotas Ukrainas lauksaimniecības produktiem, lai atvieglotu to transportēšanu uz trešo valstu tirgiem. Ukraina ir viena no lielākajām graudu un saulespuķu eļļas ražotājām pasaulē, taču tās eksportu ierobežo Krievijas īstenotā Melnās jūras ostu blokāde, apdraudot globālo nodrošinātību ar pārtiku. 

Neapmierinātība arī citās valstīs

Ne tikai Polijas un Ungārijas lauksaimnieki ir pauduši neapmierinātību ar Ukrainas produkcijas masveida ienākšanu viņu valstu tirgos. 

Vēl pirms nedēļas, 7.aprīlī, Rumānijā un Bulgārijā notika lauksaimnieku protesti, lai pievērstu uzmanību, ka tirgus pārpludināšana ar Ukrainas produkciju, kuras cenas ir zemākas nekā Eiropas Savienībā ražotiem līdzīgiem produktiem, apdraud vietējo lauksaimnieku darbību. 

Apmēram 100 lauksaimnieku pulcējās Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē, bet vēl simtiem protestēja visā valstī garās traktoru kolonnās. Savukārt Bulgārijā graudu ražotāji ar lauksaimniecības transportlīdzekļiem bloķēja dažus robežšķērsošanas punktus.

Savukārt vēl 31.martā piecas Eiropas Savienības valstis - Polija, Slovākija, Ungārija, Rumānija un Bulgārija - aicināja Eiropas Komisiju piešķirt papildus atbalstu lauksaimniekiem šajās valstīs, kuras ir būtiski ietekmējis Ukrainas produkcijas imports. 

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu