"Ja mīli savu darbu, tu noteikti būsi interesants pasaulei!" Saruna ar Andri Raču

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Ar vēsturi, kas stiepjas 60 gadu garumā, mēs esam redzējuši vīrišķības attīstības atklāšanos. No kampaņām līdz produktiem Dove Men+Care svin moderno vīrišķību un demonstrē, ka īsts spēks prasa rūpes, tāpēc vēlamies iedvesmot vīriešus rūpēties kā par savu fizisko, tā arī garīgo veselību, nododoties tam, kas viņu sirdīs ienes patiesu prieku, un parādīt, ka jebkuras profesijas pārstāvis var būt veiksmīgs savā jomā, ja vien aktīvi tiecas pēc saviem mērķiem. Iepazīstinām ar iedvesmas stāstu par astrologu Andri Raču.

Viņš ir izvēlējies darīt to, kas viņam patīk, nevis klausīt apkārtējo viedoklim un būt nelaimīgam darbā, kas nenes prieku. Andris pastāstīja, kāpēc sapņu darbs ir labāks, ar kādām grūtībām ir nācis saskarties, kā arī par sevis novērtēšanu un panākumu baudīšanu.

Kas ir labāks – stabils darbs vai sapņu darbs? Ko un kāpēc izvēlējāties Jūs?

Labāks ir sapņu darbs. Es esmu divas reizes mūžā apzināti izvēlējies sapņu darbu. Pie tam otrais bija vēl sapņaināks par pirmo. Kā pirmo es izvēlējos fotogrāfa profesiju, otro – astrologa. Pārejas posmā es dažus gadus darbojos abās profesijās vienlaikus.

Ar kādām grūtībām nākas saskarties, izvēloties “netradicionālu”, bet savu sapņu darbu?

Daudzi par manu darbu ir teikuši: “Tev gan ir paveicies, tas ir tik interesanti!” Skeptiķu gan arī netrūkst, īpaši kādās publiskās diskusijās. Taču grūtākais ir tas, ka tu nekad, nekad nezini, vai tev rīt būs darbs un iztika, taču tas vairāk ir psiholoģiska rakstura izaicinājums.

Ir jāspēj organizēt sevi, savu laiku un jāspēj pašattīstīties, jo neviens cits to tavā vietā nedarīs.

Vai piekrītat, ka, nodarbojoties ar to, ko patiesi vēlas, nav iespējams nopelnīt iztikai? Kāpēc?

Protams, ka var nopelnīt iztikai! Un kā vēl!

Ja tu mīli savu darbu, esi atbildīgs un kaut mazliet talantīgs, tu noteikti būsi interesants un unikāls pasaulei. Tieši tāds nav neviens cits pasaulē!

Foto: Publicitātes foto

Domāju, ka uzskats, ka, nodarbojoties ar to, kas patīk, nav iespējams nopelnīt iztikai, nāk no tiem, kuri pirmajā vietā liek (iedomātu!) drošību un garantijas. Es saprotu šos cilvēkus. Arī es, uzsākot pirmo sapņu darbu, biju apgādnieks sievai un bērnam, savukārt, uzsākot otro sapņu darbu, man jau bija divi bērni. Sākumā, kamēr nebiju pieprasīts, piestrādāju agros rītos par sētnieku.

Uzskatu, ka, izvēloties iet pretī saviem sapņiem, automātiski nenozīmē dzīvot sliktāk, nabadzīgāk. Varbūt tikai pašā sākumā ir nedaudz grūtāk, kamēr pierod un “ieskrienas”. Toties pēc tam tu vari būt visu mūžu laimīgs!

Vai uzskatāt, ka pelnāt pietiekami?

Domāju, ka jā. Man ir cita pieeja atalgojumam. Nav svarīgi, cik liels tas ir. Ir svarīgi, cik laika un enerģijas es patērēju, lai iegādātos to, ko vēlos. Ja redzu, ka tērēju pārāk daudz laika, es varu paaugstināt savu darba samaksu.

Maniem klientiem un studentiem ir jābūt apmierinātiem. To es varu nodrošināt, tikai pašam esot apmierinātam.

Kā pelnīt daudz, darot to, kas patiesi patīk, un kā kļūt veiksmīgam?

Mans ceļš ir bijis pakāpenisks. Uzskatu, ka drīkst prasīt augstu samaksu tikai tad, kad sasniegta meistarība. Mans ceļš ir dienu no dienas izkopt meistarību, kā arī spēt sevi cienīt un adekvāti novērtēt. Agrā jaunībā es strādāju sešas līdz septiņas dienas nedēļā no rīta līdz vakaram. Tagad to daru trīs līdz četras dienas nedēļā un pelnu daudz vairāk.

Veiksme lielā mēra ir (vai nav) ielikta šūpulī. Taču ne visi to izmanto, jo nepieciešams arī gribasspēks. Pasaulē panākumus gūst nevis labākie, bet neatlaidīgākie.

Bet, ja man būtu jāizvēlas starp bagātību un laimi, labāk būt laimīgam! Kāda jēga no bagātības, ja neesi laimīgs?

Vai, izvēloties “netradicionālu” darbu, ir nepieciešams strādāt ar divreiz lielāku atdevi nekā citiem?

Sākotnēji noteikti jā, taču es bieži sastopu cilvēkus, kuri ar ārkārtīgu atdevi kalpo savam darba devējam. Nedomāju, ka sapņu darba darītāji ir darbaholiķi. Tie drīzāk izbauda savu darba procesu un ir laimīgi pašā darbā. Un tādā gadījumā, arī darot daudz, nogurums ir neliels. Mums enerģiju dod iedvesma, prieks un radošums.

Mana mamma bija no vienkāršiem cilvēkiem. Viņa ļoti bažījās, ka nespēšu nodrošināt sevi un ģimeni. Palaikam gribētos, lai viņa būtu pieredzējusi un pārliecinājusies, ka man tagad iet labi. Kad gāju prom no darba rūpnīcā, lai kļūtu par fotogrāfu, mani mēģināja atrunāt.

Foto: Publicitātes foto

Kā izskatās Jūsu ideālā darba diena?

Agra piecelšanās, dažādu ideju piefiksēšana, atbildes uz e-pastiem un zvaniem, konsultācijas, intervijas un tad jau vakarā lekcijas!

Kā Jūs baudāt panākumu augļus?

Es esmu laimīgs brīžos, kad cilvēki saka paldies par to, ka esmu palīdzējis tiem kļūt laimīgākiem. Tāpat man arī ārkārtīgi patīk ceļot. Es izbaudu to, ka varu tik daudz ko dot saviem bērniem. Es izbaudu, ka varu atvieglot savas sievas ikdienu, rūpējoties par visām svarīgajām materiālajām lietām. Es biežu saku paldies Dievam, ka tas man ļāvis šo sapņu darbu darīt.

Ar ko Jūs nodarbotos, ja nebūtu izvēlējies šo karjeras ceļu? Kādi ir Jūsu sapņi un cik tālu esat, lai tos padarītu par īstenību?

Atrastu citu sapņu darbu. Viens sapņu virziens ir paveikt kaut ko radošu! Man ir izdotas sešas grāmatas, ceru uzrakstīt vēl. Nopietni esmu apsvēris arī kino jomu un mūziku. Varbūt būtu komersants vai producents kādā no radošajām sfērām. Kā arī man ļoti gribētos apceļot visu pasauli!

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu