"Cilvēki viens otru nogalinās Maskavas ielās." Publicēta jauna Krievijas bagātnieku telefonsaruna (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Romāns Trocenko
Romāns Trocenko Foto: Wikimedia Commons

Izdevuma "Current Time" un "Radio Svoboda" izmeklēšanas projekts "Sistema" pa pastu saņēmis saiti uz publiski pieejamu Krievijas miljardiera Romāna Trocenko sarunas audioierakstu, kas publicēts vietnē "Youtube". Trocenko sarunu biedrs vēstulē netika norādīts, taču, spriežot pēc sarunas, tas varētu būt uzņēmējs Nikolajs Matuševskis. Sarunas autentiskums nav apstiprināts.

Trocenko ir bijušais Apvienotās kuģubūves korporācijas (OSK) prezidents un bijušais "Rosņeft" prezidenta Igora Sečina padomnieks, viens no Vladimiram Putinam salīdzinoši tuvajiem uzņēmējiem. Savukārt ilggadējais Trocenko draugs un Maskavas dizaina fabrikas "Flakon" dibinātājs Matuševskis publiski simpatizējis opozīcijai, piemēram, sociālajā tīklā "Instagram" ievietojot video ar 2021. gada Maskavas protestiem.

Vēstule "Sistema" tika nosūtīta no e-pasta adreses, kuras nosaukumā bija vārds Oļegs, taču tā nav saistīta ne ar vienu sociālo tīklu. Vēstules autors kā netiešu pierādījumu ieraksta autentiskumam norādījis Trocenko īsto tālruņa numuru. Vēstules sūtītājs gan nav atbildējis uz redakcijas jautājumiem.

Savukārt Trocenko projektam "Sistema" apstiprināja, ka pazīst Matuševski, taču ar viņu nav sazinājies "iespējams, pusotru gadu". Bet kāds Trocenko paziņa izdevumam paudis, ka "Romāna balss no audioieraksta neizklausās pēc Trocenko balss", un mudinājis domāt, ka ierakstu varētu būt safabricējuši konkurenti, jo kādam uzņēmējs traucējot.

Bet otrs iespējamais sarunas dalībnieks - Matuševskis - "Sistema" žurnālistam pauda, ka nezina, par ko ir runa, un lūdza saiti uz ierakstu. Pēc aptuveni 40 minūtēm (cik ir ieraksta garums) Matuševskis sacīja, ka "šī saruna nenotika". Viņš piebilda, ka pēdējo reizi ar Trocenko runājis 2022.gadā un noteikti nekad nav apspriedis politiku. "Es domāju, ka tas ir viltots vai kāda muļķīgs joks, izmantojot AI [mākslīgo intelektu]," paudis Matuševskis.

Krievijas vietā būs tikai izdedzis tuksnesis

Dialogs starp, domājams, Trocenko un Matuševski noticis 2023. gada janvāra sākumā. Sarunas pirmajā daļā divi vīrieši - viņi viens otru uzrunā Koļa un Roma - apspriež brīvdienas Bali. Koļa stāsta Romam, ka salā ir daudz investoru un iespēju. "Pēdējā laikā man Krievijā bija ļoti grūti, es sapratu, ka kaut kas nav kārtībā, nav ko tur darīt," sūdzas Koļa, un cilvēks, kura balsi nopludinātā video autori piedēvē Trocenko, piekrīt. Pēc tam Koļa detalizēti stāsta par savu jauno projektu - "Airbnb biznesam". "Tieši tā, nav jāatceras, kas notika Krievijā. Tā [kā bijis] vairs nav un vairs arī nebūs," ideju atbalsta Roma un atzīmē, ka Indonēzijā "pēc desmit gadiem viss pieaugs desmitkārtīgi, un Krievija kritīs divreiz."

Pēc tam draugi ilgi spriež par pārcelšanos un bērniem, infrastruktūru Bali un personīgām lietām, bet beigās saruna pievēršas karam un situācijai Krievijā.

"Diemžēl Krievija, kuru mēs tik patiesi mīlam, nokļuvusi kaut kādu "muģilu" nagos, bļin. Kuri sludina, bļin, kaut kādas dīvainas 19. gadsimta kompozīcijas, bļin, tas beigsies ar elli, bļin. Cilvēki viens otru nogalinās Maskavas ielās," saka Roma.

Bet pēc brīža Koļa stāsta, ka nesen noskatījies videofragmentu kompilāciju ar Krievijas prezidentu Jaungada apsveikumiem, "sākot ar Jeļcinu [..] līdz pēdējam, kurā šis pamuļķis ir nevis ar egli fonā kā vienmēr, bet karavīriem."

"Kā var dzīvot un attīstīties valsts, kurā vienīgā ideoloģija ir raust naudu un saglabāt varu vienai cilvēku grupai?"

Romāns jautā sarunu biedram. "Kas tālāk? Nekā tālāk nebūs. Viņi kaut kad mirs, bļin, un neko neatstās. Būs tikai izdedzis tuksnesis," turpina vīrietis ar Trocenko piedēvēto balsi. 

Pēc brīža sarunas biedri sāk apspriest prezidenta vēlēšanas, kas gaidāmas 2024. gadā. Tostarp Roma norāda draugam, ka liktenis devis vēl šo gadu, lai paspētu iegūt citas valsts pilsonību. "Krievijā viss brūk, bļin. Liktenis tev ir devis gadu, lai izvilktu visus savus mīļos, izvilktu naudu, visu nepieciešamo. Dari to jau rīt!" uzsver Roma un arī pastāsta, ka iepriekš viņam pašam ir piedāvāta Kipras pilsonība, no kuras ir atteicies, taču tagad to vairs ne par kādu naudu nevarot iegūt. 

Vai var apgalvot, ka saruna ir autentiska?

"Current Time" skaidro, ka uz to, ka ieraksts varētu būt īsts, norāda vairāki fakti. Pirmkārt, sarunas laikā Matuševskis apgalvo, ka atrodas Bali, ko apstiprina fotogrāfijas viņa "Instagram" profilā. Otrkārt, tālruņa numurs, no kura it kā zvanījis Trocenko, atbilst redakcijas rīcībā esošajam Trocenko numuram. Treškārt, sarunas detaļas saskan ar informāciju par uzņēmējiem. Tātad Trocenko sevi nosauc par Romānu Viktoroviču un saka, ka pēc desmit gadiem viņam būs 62 gadi. Turklāt Nikolajs vairākkārt runā par "Flacon" projektiem, kas viņam piederēja līdz 2021. gadam.

Tiesa, šī audioieraksta autentiskumu neviens nav oficiāli apstiprinājis, un samērā droši apstiprināt, ka vīriešu balsis pieder Trocenko un Matuševskim, būtu iespējams tikai profesionālas audioekspertizes rezultātā, norāda "Current Time".

40 minūšu ilga telefonsaruna starp abiem vīriešiem parādījās vietnē YouTube 17. aprīlī. "Current Time" raksta publicēšanas laikā tai bija nedaudz vairāk par 100 skatījumiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu