"HansaMatrix" koncerna apgrozījums pērn pieaudzis par 31,5% (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Augsto tehnoloģiju uzņēmuma "HansaMatrix" koncerns pagājušajā gadā strādāja ar 28,885 miljonu eiro auditēto apgrozījumu, kas ir par 31,5% vairāk nekā 2021.gadā, taču koncerna zaudējumi pieauga par 17,9% un bija 2,146 miljoni eiro, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Vienlaikus pati "HansaMatrix" pērn strādāja ar 29,114 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 36,3% vairāk nekā 2021.gadā, kā arī cieta 3,468 miljonu eiro zaudējumus, kas ir pieaugums 2,4 reizes.

Gada pārskata vadības ziņojumā koncerna 2022.gada zaudējumi skaidroti galvenokārt ar veikto patiesās vērtības noteikšanu ieguldījumiem SIA "Zinātnes parks" 806 000 eiro apmērā un ar zaudējumiem no asociētā uzņēmuma SIA "Lightspace Technologies", kas atzīti koncerna 2022.gada apvienoto ienākumu pārskatā 1,421 miljona eiro apmērā.

Vienlaikus pašas "HansaMatrix" zaudējumu pieaugums 2022.gadā skaidrots pamatā ar uzkrājumu veidošanu, pārskatot patieso vērtību "HansaMatrix" ieguldījumiem AS "Lightspace Holding" un aizdevumam SIA "Zinātnes parks".

2022.gadā "HansaMatrix" koncerna apgrozījums pieaudzis Ziemeļvalstīs un pārējās Eiropas Savienības valstīs, kamēr visos pārējos ģeogrāfiskajos reģionos ieņēmumi samazinājās.

Pagājušajā gadā "HansaMatrix" koncerna ieņēmumi Baltijas valstīs veidoja 11,171 miljonu eiro, kas ir par 1,8% mazāk nekā 2021.gadā, Ziemeļvalstīs - 8,691 miljonu eiro, kas ir par 46,3% vairāk, citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs - 7,18 miljonus eiro, kas ir 5,3 reizes vairāk, bet pārējās valstīs - 1,842 miljonus eiro, kas ir kritums par 44% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

"HansaMatrix" ieņēmumi no industriālajiem produktiem pagājušajā gadā veidoja 13,227 miljonus eiro, kas ir pieaugums par 93,3% salīdzinājumā ar 2021.gadu, ieņēmumi no datu tīklu infrastruktūras veidoja 8,561 miljonu eiro, kas ir par 27,8% mazāk nekā gadu iepriekš, ieņēmumi no lietu interneta - 4,346 miljonus eiro, kas ir pieaugums 2,4 reizes, no optikas un fotonikas produktiem - 1,436 miljonus eiro, kas ir kāpums par 21%, bet kompānijas ieņēmumi no pārējiem produktiem veidoja 1,315 miljonus eiro, kas ir par 75,8% vairāk.

2022. gadā veiktas investīcijas 1,271 miljona eiro apmērā ražošanas un pētniecības pamatlīdzekļos ražošanas kapacitātes uzturēšanai un palielināšanai, testa sistēmu izstrādē un IT sistēmas attīstībā.

Vadības ziņojumā arī teikts, ka 2022.gadā sāktais Krievijas-Ukrainas militārais konflikts ir mainījis makroekonomiskās darbības vidi un var ietekmēt komponentu un citu materiālu pieejamību un globālo loģistiku.

"Koncernam nav klientu Krievijā, Ukrainā vai Baltkrievijā, turklāt "HansaMatrix" klientiem arī nav būtiskas ieņēmumu ekspozīcijas uz konfliktā tieši iesaistītajiem tirgiem," atzīmēts vadības ziņojumā, piebilstot, ka "HansaMatrix" ir diversificēta arī piegādātāju bāze, un koncernam nav piegādātāju Krievijā, Ukrainā vai Baltkrievijā.

Tāpat vadības ziņojumā minēts, ka "HansaMatrix" piecu gadu stratēģijā ir iekļāvusi vairākus ilgtspējas mērķus, fokusējoties uz CO2 emisijas intensitātes un patērēto kilovatstundu samazināšanu. Tāpat akcentēta darbinieku mainības normalizēšana un dzimumu līdztiesības veicināšana, izlīdzinot vīriešu un sieviešu proporciju amatu kategorijās, kur tas iespējams.

Jau ziņots, ka privātā kapitāla fondu pārvaldnieka "BaltCap" meitasuzņēmums SIA "Emsco" akciju atpirkšanas brīvprātīgajā piedāvājumā iegādājās 93,1% "HansaMatrix" akciju. Akciju atpirkšanā pārdošanai tika piedāvātas 1 709 953 "HansaMatrix" balsstiesīgās akcijas, un pēc piedāvājuma noslēgšanās "Emsco" rīcībā ir visas šīs akcijas, kas veido 93,1% no "HansaMatrix" balsstiesībām.

Ņemot vērā, ka "Emsco" ir izdevies iegādāties vairāk nekā 90% "HansaMatrix" balsstiesīgo akciju, atbilstoši Akciju atpirkšanas likumam "Emsco" ir tiesības atpirkt "HansaMatrix" akcijas no pārējiem akcionāriem bez viņu piekrišanas. Ar attiecīgu pieteikumu akciju atpirkšanas galīgā piedāvājuma izteikšanai "Emsco" ir vērsusies Latvijas Bankā.

Tāpat "BaltCap" tuvākajā laikā plāno sasaukt "HansaMatrix" akcionāru sapulci, lai rosinātu "HansaMatrix" akciju izslēgšanu no regulētā tirgus.

"Emsco" ir "HansaMatrix" akciju iegādei dibināta komercsabiedrība, kas ietilpst "BaltCap" ieguldījumu portfelī. "Emsco" reģistrēta 2022.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. Uzņēmuma īpašnieks ir Igaunijas "BaltCap Private Equity Fund III". "BaltCap" ir privātā kapitāla un riska kapitāla ieguldītājs un pārvaldītājs, kas primāri darbojas Baltijā.

"HansaMatrix" koncerns 2021.gadā, pēc koriģētajiem datiem, strādāja ar 21,962 miljonu eiro apgrozījumu un 1,821 miljona eiro zaudējumiem, bet pati "HansaMatrix" strādāja ar 21,359 miljonu eiro apgrozījumu un 1,453 miljonu eiro zaudējumiem.

"HansaMatrix" ir augsto tehnoloģiju uzņēmums, kas veic jaunu elektronisko produktu un sistēmu izstrādi, to industrializāciju, kā arī sniedz integrētus ražošanas pakalpojumus klientiem, datu tīklu iekārtu, lietu interneta, industriālo sistēmu un citos augstas pievienotās vērtības tirgus segmentos. Kompānijas akcijas kotē biržas "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu