Eiropas Komisija rosina piemērot sankcijas septiņām Ķīnas kompānijām (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena.
Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Eiropas Savienības (ES) 11. sankciju paketē, kuru dalībvalstīm plānots apspriest šonedēļ, Eiropas Komisija rosinājusi iekļaut septiņas Ķīnas kompānijas par bruņojuma ražošanā izmantojamu komponentu tirdzniecību Krievijai, vēsta izdevums "Financial Times".

Viens no jaunās ierobežojumu paketes mērķiem būs apturēt iespējas apiet pret Krieviju noteiktās sankcijas. Jo īpaši ES plāno pārtraukt noteiktu preču pārdošanu valstīm, kuras turpinās apiet tirdzniecības ierobežojumus. Tāpat ierosināts paplašināt to preču sarakstu, kuras aizliegts ievest Krievijā.

"Financial Times", atsaucoties uz sankciju projekta dokumentiem, norāda, ka vairākas Ķīnas kompānijas tiek turētas aizdomās par komponentu, kuri var tikt izmantoti bruņojuma ražošanā, pārdošanu Krievijai.

Tostarp sākotnējā sarakstā ir iekļauti divi uzņēmumi no kontinentālās Ķīnas - "3HC Semiconductors" un "King-Pai Technology". Pirmais no tiem tiek apsūdzēts par "mēģinājumu apiet eksporta kontroli un Amerikas izcelsmes preču iegūšanu vai mēģinājumu iegūt, lai atbalstītu Krievijas militāro un/vai aizsardzības industriālo bāzi". Savukārt "King-Pai Technology" piegādājot Krievijai mikroelektroniku, kurai "ir aizsardzības lietojumi, tostarp spārnotās raķešu vadības sistēmas", teikts dokumentā. Šīs abas kompānijas jau ir iekļautas ASV sankciju sarakstā. 

Sarakstā ir arī pieci uzņēmumi no Honkongas - "Sinno Electronics", "Sigma Technology", "Asia Pacific Links", "Tordan Industry" un "Alpha Trading Investments". Visi šie uzņēmumi nodarbojas ar pusvadītāju, mikroshēmu un elektronikas izstrādi. ASV jau ir piemērojusi sankcijas "Sinno Electronics" un "Sigma Technology".

Sankciju projektā teikts, ka elektroniskajiem komponentiem ir galvenā atbalsta loma "Krievijas militāri rūpnieciskā kompleksa izmantošanai" karadarbības veikšanā Ukrainā.

Vairākos ārvalstu medijos izskanējuši arī pieļāvumi, ka sankcijas varētu tikt piemērotas vēl dažiem uzņēmumiem no Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Armēnijas, Irānas, kuri nodarbojas ar dronu ražošanu un piegādi Krievijai.

Eiropas Savienība līdz šim ir izvairījusies no sankcijām pret Ķīnu, un šāds solis varētu izraisīt nepatiku Ķīnā, kas cenšas nepieļaut Eiropas Savienības nostāšanos ASV pusē cīņā par globālo ietekmi, norāda "Financial Times". Šo apgalvojumu apstiprina Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvja Vana Veņbina pirmdien preses konferencē paustās norādes, ka Ķīna mudina ES izvairīties no "nepareizā ceļa", pretējā gadījumā tā rīkosies stingri, lai aizsargātu savas tiesības un intereses, vēsta aģentūra "Reuters".

"Ķīna iebilst pret darbībām, kas izmanto Ķīnas un Krievijas sadarbību kā ieganstu, lai pret Ķīnu ieviestu pretlikumīgas sankcijas vai jurisdikciju," viņš sacījis preses konferencē.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu