Sankcijas strādā: seši Krievijas reģioni izsmēluši budžeta rezerves (7)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Tukšs maks. Ilustratīvs attēls.
Tukšs maks. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Seši Krievijas reģioni jau pērn ir izsmēluši budžeta rezervju atlikumu un 2023. gadu sākuši ar pilnīgu vai gandrīz pilnīgu līdzekļu trūkumu savos kontos.

Lai gan kopumā Krievijas reģionu "drošības spilvens" jeb naudas rezerves 2022. gadā pieauga par 13% un sasniedza 2,28 triljonus rubļu (26,7 miljardus eiro), daļa reģionu bija spiesti aktīvi tērēt savus uzkrājumus, tostarp daļa tos "apēdusi" līdz pēdējam.

Krievijas reitingu aģentūras "Expert RA" analītiķi nonākuši pie šāda secinājuma, analizējot portāla "Elektroniskais budžets" datus, vēsta Krievijas medijs PBK.

Visvairāk rezerves iztukšojusi Tuvas Republika, precīzāk, pēc "Ekspert RA" analītiķu teiktā, tajās "nekas vairs nav palicis". 

Arī Kalmikija, Burjatija, Karēlija, Murmanskas apgabals un Čukotkas autonomais apgabals iztērējuši lielāko daļu iepriekšējos gados uzkrāto rezervju, lai segtu "caurumus" vietējos budžetos.

Saskaņā ar analītiķu vēstīto, kopumā pagājušo gadu Krievijas reģioni beidza ar nelielu budžeta pārpalikumu 50 miljardu rubļu (584,5 miljonu eiro) apmērā. Tostarp 50 no tiem 2022. gadu noslēdza ar pozitīvu zīmi jeb ienākumu pārpalikumu, bet 35 - budžeta deficītu.

Tiek arī atzīmēts, lai gan kopš pērnā gada rudens vidēji katrs trešais reģions ir piedzīvojis nodokļu ieņēmumu kritumu, piecos reģionos kritums ir katastrofāls.

Piemēram, Tjumeņas apgabalā nodokļu ieņēmumi 2022. gada pēdējā ceturksnī samazinājās par 48,9% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu. Krasnojarskas apgabala ienākumi samazinājās par 39%, Murmanskas apgabalā - par 33%, Hakasijā - par 32%, bet Kemerovas apgabalā - par 30%.

Arī šajā gadā Krievijas reģioniem jārēķinās ar ieņēmumu problēmām, kas attiecīgi vēl vairāk "noēdīs" iepriekš uzkrātās rezerves, uzskata analītiķi, skaidrojot to ar rietumvalstu piemēroto sankciju ietekmi. Daudziem Krievijas uzņēmumiem vairs nav iespēju eksportēt uz rietumvalstīm, un attiecīgi sarukuši to ieņēmumi un maksāto nodokļu apmērs. Tāpat daļa ārvalstu uzņēmumu ir pārtraukusi darbu Krievijā.

Ja šā gada sākumā kopējās reģionu naudas rezerves bija minētie 2,28 triljoni rubļu, līdz gada beigām analītiķi prognozē to kritumu par 800 miljardiem rubļu (9,4 miljardiem eiro) - līdz 1,44 triljoniem rubļu (16,8 miljardiem eiro). 

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu