Skribāne: Cenas turpinās būt augstas, cilvēki dos priekšroku zemo cenu veikaliem (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Ekonomikas ministrijas (EM) Analītikas dienesta analītiķe Irina Skribāne prognozē, ka mazumtirdzniecības apjomus turpinās ietekmēt augstās cenas un iedzīvotāji dos priekšroku iepirkties zemo cenu veikalos.

Joprojām pastāvot augstam cenu līmenim, šā gada maijā mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā turpināja samazināties. Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās gada laikā pieauga par 2,2%, bet, ņemot vērā straujo cenu kāpumu, salīdzināmajās cenās tas saruka par 2,6%. Tomēr mazumtirdzniecības apjoma pieaugums ir vērojams mēneša griezumā. Maijā, salīdzinot ar aprīli, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 0,6%.

Gada griezumā augsto cenu ietekmē samazinājās pārtikas un nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums, savukārt degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums strauji pieauga.

Maijā nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums gada griezumā samazinājās par 3,8%. Tas samazinājās visās galvenajās nepārtikas preču grupās, izņemot farmaceitisko, medicīnisko piederumu tirdzniecību, kur apgrozījums pieauga par 2,5%, apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu tirdzniecībā, kur apgrozījums pieauga par 1,6% un metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas tirdzniecībā - ar pieaugumu par 1,2%.

Straujākais apgrozījuma kritums bija ziedu, augu, sēklu, mēslošanas līdzekļu, istabas dzīvnieku un to barības tirdzniecībā - par 30,1%. Mazumtirdzniecības apgrozījums strauji samazinājās grāmatu, avīžu, kancelejas piederumu, audio un video ierakstu tirdzniecībā - par 19,2%, savukārt par 11,3% samazinājās informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu tirdzniecībā, par 7,9% samazinājās pulksteņu, juvelierizstrādājumu un citur neklasificētu jaunu preču mazumtirdzniecībā, par 7,2% apgrozījums samazinājās tekstilizstrādājumu, paklāju, grīdsegu, tapešu, mēbeļu, apgaismes ierīču un cita veida mājsaimniecības piederumu tirdzniecībā, savukārt par 4,9% samazinājās apgrozījums kosmētikas un tualetes piederumu tirdzniecībā.

Mērenāks kritums bija vērojams sporta preču un spēļu mazumtirdzniecībā (par 3%) un mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos - par 2,2%.

Sadalījumā pa tirdzniecības vietām straujš apgrozījuma kritums - 5,7% - bija vērojams mazumtirdzniecībā stendos un tirgos, kā arī pārējā mazumtirdzniecība ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem, kur apgrozījums samazinājās par 19,7%. Mazumtirdzniecībā pa pastu vai internetā bija mērenāks apgrozījuma kritums - par 3,3%.

Pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums gada griezumā maijā saruka astoto mēnesi pēc kārtas un maijā tas turpināja samazināties strauji - par 5,1%, ko turpināja noteikt augstais cenu līmenis pārtikas produktiem.

Degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums degvielas uzpildes stacijās maijā pieauga par 6,1%, salīdzinot ar 2022.gada maiju. To lielā mērā noteica straujš degvielas mazumtirdzniecības apjoma kritums iepriekšējā gadā aprīlī-jūlijā.

Kopumā šā gada janvārī-maijā mazumtirdzniecības apgrozījums bija par 2,2% zemāks nekā 2022.gada janvārī-maijā, ko lielā mērā noteica pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījuma kritums par 5,7% pārtikas preču augto cenu dēļ. Nepārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 1,7%, ko noteica augstā bāze 2022.gada sākumā, kad pakāpeniski tika atcelti visi tirdzniecības ierobežojumi un mazumtirdzniecības apgrozījums ievērojami pieauga. Degvielas tirdzniecības apgrozījums šā gada janvārī-maijā pieauga par 3,5%, ko ietekmēja zemāki mazumtirdzniecības apjomi iepriekšējā gada attiecīgajā periodā pieaugošo degvielas cenu dēļ.

Skribāne norāda, ka pēdējos mēnešos cenas energoresursiem Latvijā samazinās, ko ietekmē to cenu kritums pasaulē. Arī pārtikas cenu straujais pieaugums aprīlī-maijā bija mitējies. Tādēļ, pārtikas un energoresursu cenām stabilizējoties, to negatīvā ietekme uz mazumtirdzniecības apgrozījumu mazināsies.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu