"Sony Xperia 1 V" – ērts lietošanā, prasmīgs fotografēšanā

Jānis Vēvers
, Tehnoloģiju apskatnieks, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Vai tiešām visi viedtelefoni izskatās vienādi? Nevērīgāko lietotāju vidū šāds stereotips patiešām ir dzīvs, taču diez ko korekts tas nav. Patiesībā daļa ražotāju krietni piestrādā, lai viņu produkcija vizuāli atšķirtos no konkurentiem vismaz ar kādu niansi. "Sony""izvēlējušies par atšķirības zīmi padarīt formu.

Kādu no iepriekšējiem japāņu ražotāja flagmaņa modeļiem "Xperia 1" aplūkojušie noteikti būs pamanījuši viedtālruņa netipisko, izstiepto formu. Tās cēlonis ir reti izmantotas 21:9 malu attiecības displejs. Šī jau par atpazīšanas zīmi kļuvusī īpatnība saglabāta arī sērijas 5. paaudzē.

Parocīga forma

Lai gan skaitliskā izteiksmē "Xperia 1 V" 7,1 centimetru platais korpuss ir nepilnu centimetru šaurāks par vidusmēra lielekrāna ierīci, tas izskatās ievērojami slaidāks. Un dīvainā kārtā arī sajūtu līmenī šķiet tievs. Iespējams, pie vainas ir taisnās, gluži kā ar cirvi nocirstās malas. Iespējams, parocīgo sajūtu rada vispārējā korpusa forma un plānums – tikai 8,3 milimetri. Lai vai kā, plaukstā "Xperia 1 V" jūtas ārkārtīgi ērti, un šai sajūtai palīdz arī interesantā apdare.

Sānu malās ievilktas padziļas līnijas korpusa garumā, bet aizmugures vāks nosēts ar simetriski izkārtotiem, uz āru izceltiem punktiņiem. Šis dizaina risinājums no vienas puses atvieglo 187 gramus vieglās ierīces turēšanu rokā, ko īpaši novērtēs aizrautīgi fotografētāji, bet no otras tas pēc sajūtām atgādina plānu plastmasas vāku, nevis izturīgo "Gorilla Glass Victus" aizsargstiklu, kas esot izmantots korpusa uzbūvē.

Foto: publicitātes

Spīdīgs stikls, dažādos toņos zaigojoša «pērle» vai pat matēts metāls būtu pārliecinošāka, Premium klasei atbilstošāka āriene. To gan var pamēģināt labot, «uzvelkot» telefonam oriģinālo aizsargvāku, kas ir visnotaļ interesants. Tas nosedz tikai ierīces aizmuguri un augšmalas, bet sānus atstāj sākotnējā izskatā, attiecīgi nepadarot tālruni platāku. Tādējādi vāciņš paspilgtina "Sony" ieceri pozicionēt "Xperia 1 V" tirgū kā šauru un parocīgi lietojamu viedierīci.

Tradīciju pārmantotājs

Ja atmetam vēlmi pēc glamūra, kopumā dizainu var nosaukt par pievilcīgu un praktisku vienlaikus. Pat aizmugurējo fotokameru bloks nav tik uzbāzīgi liels kā vairumā šodienas dārgākajos viedtelefonos, taču "Xperia 1 V" ir viens no «pēdējiem mohikāņiem» flagmaņu vidū, kuriem vēl ir speciāla fotografēšanas poga un 3,5 mm austiņu pieslēgvieta. Tās abas ir nodevas "Sony" dižajam mantojumam fotoaparātu izstrādē un mūzikas atskaņotāju veidošanā, ar ko paši japāņi pelnīti dižojas. Kurš gan neatceras leģendāros pie jostas piestiprināmos "Walkman" kasešu atskaņotājus?

Pēctecība ievērota arī ūdensdrošības standartu ievērošanā. Jāatgādina, ka tieši "Sony" bija vieni no pirmajiem ražotājiem, kas jau iepriekšējās desmitgades sākumā savus viedtelefonus sāka pasargāt no mitruma ietekmes. "Xperia 1 V" ir sertificēts atbilstoši IP68 standarta prasībām, savukārt tā displeju sargā pret skrāpējumiem noturīgais "Corning Gorilla Glass Victus 2".

Japāņiem raksturīgo tradīciju godāšanu šajā sērijā var redzēt itin visur. "Xperia 1" ierīcē tradicionāli iestrādātas jaunākās tehnoloģijas no citiem "Sony" biznesa atzariem. Pie fotokameras strādājuši tie paši cilvēki, kas ražo plaši atzītos "Alpha" fotoaparātus, 6,5 collu displejā iekļautas tehnoloģijas no "Bravia" televizoriem un pie mūzikas atskaņošanas sistēmas roku pielikuši japāņu skaņas meistari.

Foto: publicitātes

Fotokamera profesionāļiem

Ko tad šie meistari mums ir sarūpējuši? Sāksim ar lielai daļai lietotāju svarīgo fotokameru sistēmu. Ja salīdzinām ar iepriekšējo paaudzi, tā nav jauna. Tomēr galvenais modulis apveltīts ar jaunu "Exmor T" 1/1.35 collu attēla sensoru, kas ir labāk piemērots darbam vāja apgaismojuma apstākļos. Savu artavu dod arī "Zeiss" lēca ar T* pārklājumu, kas esot īpaši caurspīdīga un pateicīga gaismas savākšanai sarežģītos apstākļos.

Foto: publicitātes

Pati 48 MP platleņķa kamera aprīkota ar optisko attēla stabilizācijas sistēmu un fāžu noteikšanas autofokusu. Galvenajai kamerai piepalīdz 12 MP telefoto kamera, kas nodrošina 5,2x optisko tālummaiņu un līdz 15,6x digitālo, kā arī 12 MP ultra platleņķa kamera.

Lietotāja rīcībā arī tiek nodota "Photo Pro" lietotne, kuras darbvirsma vizuāli ļoti atgādina fotoaparātu ekrānā redzamo. Tajā iesācējam kaut cik saprotams ir tikai Pamata režīms, jo pat Automātiskais ņirb no uzstādījumu ikonām, kādas citos telefonos tiek piedāvātas vien Pro sadaļā.

Piemēram, "Xperia 1 V" Automātiskajā režīmā piedāvā lietotājam pašam izvēlēties kādu no trīs objektīviem – 16 mm ultra platleņķa, 24 mm galveno vai 85-125 mm tālummaiņas. Ar to piedāvājums nebeidzas – ir vēl Programmēts automātiskais režīms, Aizslēga ātruma prioritāte, Manuāla ekspozīcija un iespēja pašam izveidot trīs iestatījumu režīmus. Vārdu sakot, fotografēšanas cienītājiem ir ko pētīt un apgūt.

Taču var «bliezt» arī Pamata režīmā, un pat tad bildes sanāk ļoti labas. "Xperia 1 V" īpaši iepriecināja ar precīzo krāsu attēlojumu. Kamera korekti pārnes uz ekrānu daudzveidīgos vasaras ziedu toņu, ar ko daudziem citiem viedtelefoniem bijušas problēmas. Jo īpaši ar sārtajiem. Arī detalizācija un asums galvenajai kamerai ir ļoti labs, par nelielā pietuvinājumā. Šie parametri sāk pieklibot vien tad, kad ieslēdzas digitālā tālummaiņa.

Runājot par nakts attēliem, jaunā sensora un lēcas pieteikums izklausījās gana daudzsološs, lai gaidītu kaut ko iespaidīgu. Realitātē sajūtas ir dalītas. Naksnīgas pilsētas panorāmas kopumā izskatās labi. Arī portreti vasaras vidus salīdzinoši gaišajā pievakarē padodas tīri apmierinoši, taču dziļākā tumsā, piemēram, telpā bez logiem, detalizācija diezgan cieš. "Xperia 1 V" it kā savāc pietiekami daudz gaismas, lai fotogrāfija būtu gaišāka par vidi, kāda bildēšanas brīdī valda istabā, taču attēli izskatās aizmigloti. Situāciju var vērst par labu, ķeroties pie manuāliem iestatījumiem, tomēr vidusmēra lietotājam var nepietikt pacietības šādiem eksperimentiem.

Var pat uzņemt filmu

Filmējot video, "Sony" flagmanis atbalsta Ultra HD izšķirtspējas ierakstu ar 120 kadriem sekundē. Pie tam papildus klasiskajiem stereo mikrofoniem apkārtējiem trokšņiem, "Xperia 1 V" ļauj pievienot arī ārējo mikrofonu balss ierakstīšanai. Ievērības cienīga ir arī video filmēšanai paredzētā lietotne "Cinema Pro", kas piedāvā krietni vairāk nekā parastais video režīms. Šī programma sniedz iespēju veidot filmu, kadru pa kadram filmējot projekta sastāvdaļas. Savukārt skaņu ierakstīšanai noderēs lietotne "Music Pro", kuras autori apgalvo, ka tā piedāvā teju skaņu studijas līmeņa ieraksta kvalitāti.

Foto: publicitātes

"Xperia 1 V" ir liels 6,5 collu OLED displejs ar 120 Hz atsvaidzes intensitāti un maksimālo izšķirtspēju 3840 x 1644 pikseļi, kas nodrošina ārkārtīgi augstu pikseļu blīvumu 643 ppi. Kā jau OLED displejam piedien, krāsu attēlojums ir teicams, un arī spilgtums ir augstā līmenī. Pie tam "Gorilla Glass Victus 2" aizsargstikls diezgan labi absorbē gaismu, tādēļ atstarošanās ir salīdzinoši neliela un "Sony" tālruni var viegli lietot pat ļoti saulainā dienā.

Vizuālo attēlojumu papildina arī divi spēcīgi skaļruņi, kas skaļi un tīri atskaņo mūziku gan no iebūvētās atmiņas, gan straumēšanas servisiem. Tie atbalsta "Dolby Atmos" un "360 Reality Audio" risinājumus, kas klausītāja austiņās uzbur izteiksmīgu telpisku skanējumu. Mūzikas fani nebūs vīlušies.

Strādā ātri un ilgi

Sūdzību nav arī par veiktspēju. Šā brīža labākajam "Qualcomm" procesoram "Snapdragon 8 Gen 2" komplektā ar 12 GB operatīvo atmiņu ikdienas uzdevumi īstu izaicinājumu nesagādā, vienīgi tam piemīt tendence intensīvā darbā jūtami sasilt. Te noteikti zināmus izaicinājumus inženieriem radīja kompaktais korpuss – komponentes nācās izvietot tuvu kopā, kas apgrūtina dzesēšanu. Tādēļ sevis paša komforta dēļ droši vien būs prātīgi karstā dienā nespēlēt prasīgas spēles tiešos saules staros.

Foto: publicitātes

Visādi citādi lietošana sagādāja pozitīvas emocijas. Ieslēgšanas pogā iestrādātais pirkstu nospieduma lasītājs darbojas ātri un precīzi, 5000 mAh akumulators ar vienu uzlādi spēj nepārtraukti atskaņot video ilgāk nekā 12 stundas, turklāt to var ātri uzlādēt. Tālrunis atbalsta 30 W lādēšanas jaudu ar USB-C kabeli un 15 W ar bezvadu paliktni. Vienīgi pietrūkst sejas atpazīšanas sistēma. "Sony" šo ērto risinājumu izņēmis no flagmaņa, skaidrojot lēmumu ar drošības apsvērumiem.

Foto: publicitātes

"Sony Xperia 1 V" noteikti ir interesants un apsvēršanas vērts flagmaņu klases viedtelefons. Tas atradis savu īpašo vietu tirgū ar šauru un garu korpusu, kurā mājo kino satura prasībām atbilstošas malu attiecības OLED displejs, jaudīgs procesors, ietilpīgs akumulators un teicama fotokamera ar ļoti plašām manuālo iestatījumu iespējām. Turklāt daudzas tehnoloģijas aizgūtas no citiem veiksmīgiem "Sony" biznesa atzariem. Aptuveni 1400 eiro cena atbilst šā brīža flagmaņu klasei, tādēļ vairs īsti nav pamata teikt, ka japāņu telefons ir pārmērīgi dārgs.

Raksts tapis sadarbībā ar SONY

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu