Nepieciešami vēl 300 gadu, lai sasniegtu pilnīgu dzimumu līdztiesību

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Cilvēcei būs nepieciešami vēl aptuveni 300 gadu, lai sasniegtu pilnīgu dzimumu līdztiesību. Par to paziņojis ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterrešs. Viņš paudis, ka tuvojoties 2030. gadam, kad jābūt sasniegtiem ilgtspējīgas attīstības mērķiem, ir vērojama bīstama novirzīšanās no šo mērķu sasniegšanas kursa.

Tiek norādīts, ka pašlaik māmiņu veselības aprūpes un ģimenes plānošanas pakalpojumu pieejamības jomās progress ir ārkārtīgi lēns.

“Lai veicinātu dzimumu līdztiesības īstenošanu, ir nepieciešams paaugstināt māmiņu veselības aprūpi un drošību, kā arī jāpaplašina sieviešu tiesības un iespējas pašām izdarīt savu reproduktīvo izvēli. Tas ir ļoti svarīgs faktors sievietēm, kā arī – tas ir nozīmīgs ilgtspējīgas attīstības mērķis,” teica Guterrešs.

Viņš aicināja atbalstīt sievietes un meitenes, kuras cīnās par savām tiesībām, tādēļ ir nepieciešams aktivizēt pūliņus, lai katram no astoņiem miljardiem iedzīvotāju būtu vienlīdzīgas tiesības.

Pašlaik sievietes sastāda 49,7% no pasaules iedzīvotājiem. Tieši sieviešu tiesības nereti tiek ignorētas, kad valstis risina demogrāfiskos jautājumus un izstrādā demogrāfijas politiku. Virknē pasaules reģionu sievietes un meitenes nedrīkst apmeklēt skolu, strādāt rūpnīcās un ieņemt vadošus amatus. Tāpat tiek ierobežotas arī sieviešu tiesības pieņemt lēmumus, kas skar veselību, seksuālo un reproduktīvo jomu. Viņas ir pakļautas vardarbībai un kaitīgai vīriešu rīcībai, un ļoti daudzas sievietes ir pakļautas briesmām arī grūtniecības un dzemdību laikā.

Tiek norādīts, ka viena miljarda cilvēku skaita sasniegšanai pasaulei bija vajadzīgi vairāki simti tūkstoši gadu. Pēc tam vien 200 gadu laikā Zemes iedzīvotāju skaits pieauga septiņas reizes. 2011. gadā iedzīvotāju skaits pārsniedza 7 miljardus, bet 2021. gadā – jau astoņus. Tiek prognozēts, ka 2030. gadā pasaulē dzīvos 8,5 miljardi cilvēku, 2050. gadā – 9,7 miljardi, bet 2100. gadā – 10,9 miljardi.

Straujais cilvēku skaita pieaugums ir saistāms ar cilvēku skaitu, kas sasnieguši reproduktīvo vecumu, kā arī mainīgo dzimstības tempu, urbanizāciju un migrācijas paātrināšanos. Šīs tendences radīs lielu ietekmi nākamajām paaudzēm.

Tāpat tiek norādīts, ka ir notikušas būtiskas pārmaiņas dzimstības un dzīvildzes jomās. 1970. gados sievietēm vidēji dzima 4,5 bērni, bet 2015. gadā šis rādītājs bija gandrīz 2,5. Dzīvildze pieaugusi no 64,6 gadiem deviņdesmitajos gados līdz 72,6 gadiem 2019. gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu