Pirmajā pusgadā ievērojami pieaugusi "Swedbank" peļņa Latvijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

"Swedbank" peļņa Latvijā šogad pirmajā pusgadā bija 131 miljons eiro, kas ir par 84 miljoniem eiro vairāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, pavēstīja banka.

"Swedbank" pārstāvji skaidro, ka peļņa palielinājusies, jo pieauguši bankas ieņēmumi. Taču attiecīgajā periodā auguši arī bankas izdevumi.

Vienlaikus bankas mājaslapā publiskotais finanšu pārskats liecina, ka 2023.gada pirmajā pusgadā "Swedbank" grupas peļņa Latvijā bija 131,688 miljoni eiro, kas ir 4,1 reizi vairāk nekā 2022.gada pirmajā pusgadā, bet pašas "Swedbank" peļņa pieaugusi 3,9 reizes un bija 133,836 miljoni eiro.

Bankas procentu ienākumi šogad pirmajā pusgadā bija 163,928 miljonu eiro apmērā pretstatā 53,621 miljonam eiro pērn pirmajā pusgadā, bet procentu izdevumi veidoja 12,04 miljonus eiro pretstatā 14,386 miljoniem pērn attiecīgajā periodā. Tajā pašā laikā bankas komisijas naudas ienākumi šogad pirmajā pusgadā bija 55,369 miljonu eiro apmērā pretstatā 50,738 miljoniem eiro pērn pirmajā pusgadā, kamēr komisijas naudas izdevumi bija 10,672 miljoni eiro pretstatā 9,893 miljoniem eiro pērn pirmajā pusgadā.

"Swedbank" grupas aktīvi 2023.gada jūnija beigās bija 8,777 miljardi eiro, kas ir par 3,1% jeb 263,292 miljoniem eiro vairāk nekā 2022.gada beigās, kad bankas grupas aktīvi bija 8,514 miljardi eiro.

Pēc bankā vēstītā, kredītuzkrājumiem šogad pirmajā pusgadā novirzīti divi miljoni eiro.

Bankā norāda, ka salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn tīrie procentu ienākumi 2023.gada pirmajā pusgadā palielinājušies par 114 miljoniem eiro, kamēr tīrie komisiju ienākumi ir auguši par trim miljoniem eiro.

Vienlaikus bankas kredītportfeļa apmērs mājsaimniecību un uzņēmumu segmentos audzis par 7%, bet depozītu apmērs, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn, ir audzis par 6%. Tostarp mājsaimniecību depozītu apmērs pieaudzis par 5%, kamēr uzņēmumu depozītu apmērs palielinājies par 6%.

"Aktivitāte mājokļu tirgū saglabājas stabila un "Swedbank" hipotekāro aizdevumu portfelis ir turpinājis augt," norāda bankā, skaidrojot, ka to lielā mērā labvēlīgi ietekmēja pirmā ceturkšņa beigās ieviestais ilgtspējīgā finansējuma piedāvājums. Ceturkšņa laikā šiem mērķiem izsniegti 42 miljoni eiro, kas pārspēja iepriekš prognozēto.

Tāpat bankā norāda, ka šogad pirmajā pusgadā jauno līzinga aizdevumu apmērs privātpersonām ir pieaudzis par 19%.

"Lai gan klientu ikmēneša izdevumi par aizdevumiem pieauguši, pozitīvi, ka nav pieaudzis to klientu skaits, kam būtu radušās grūtības segt savas saistības. Līdz ar to nav pieaudzis maksājumu kavējumu skaits un nav arī novērota lielāka interese par kredītu restrukturizācijas pakalpojumiem," atzīmē bankā.

Tāpat bankā informē, ka uzņēmumu kreditēšanā situācija saglabājās stabila. Aktivitātē izteikti līderpozīcijās bija tie uzņēmumi, kas darbojas enerģētikas, nekustamo īpašumu apsaimniekošanas un attīstīšanas, apstrādes rūpniecības un arī lauksaimniecības jomā.

Bankā arī norāda, ka ir vērojama klientu interese noguldīt brīvos līdzekļus termiņdepozītos - otrā ceturkšņa laikā termiņdepozītu apmērs pieaudzis vairāk nekā divas reizes.

Kredītu-depozītu attiecība saglabājās 55% līmenī, kas ir tikpat, cik 2022.gada jūnija beigās, informē bankā.

Bankā arī norāda, ka kopējie bankas izdevumi sešos mēnešos ir sasnieguši 67 miljonus eiro, kamēr pērn attiecīgajā laika periodā tie veidoja 51 miljonu eiro.

"Ekonomisko situāciju valstī turpina ietekmēt globālā nenoteiktība, kā arī inflācijas izraisītais cenu pieaugums un pieaugošās Eiropas Centrālās bankas likmes. Vienlaikus tautsaimniecība apliecina spēju pielāgoties šai situācijai un redzams, ka inflācija, lielākoties enerģētikas izmaksu samazinājuma dēļ, ir sākusi mazināties," atzīmē "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Lauris Mencis.

Viņš arī pauž gandarījumu par lielo interesi par "zaļo" finansējumu. "Redzam, ka daudzi uzņēmumi gatavojas nākamajam izaugsmes posmam, šobrīd vēl esot nogaidošā stāvoklī. Taču interese varētu pieaugt, uzlabojoties kopējai ekonomiskajai situācijai, pieprasījumam ārējos tirgos, kā arī pieaugot patērētāju aktivitātei un samazinoties Euribor likmēm," min Mencis.

2022.gada pirmajos sešos mēnešos "Swedbank" grupa Latvijā strādāja ar peļņu 31,752 miljonu eiro apmērā, bet pašas "Swedbank" peļņa bija 34,498 miljoni eiro.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu