SEB grupas peļņa pirmajā pusgadā Latvijā sasniegusi 82,4 miljonus eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

SEB grupa šogad pirmajā pusgadā Latvijā guvusi peļņu 82,4 miljonu eiro apmērā, pavēstīja banka.

Bankā norāda, ka uzkrājumi paredzamiem kredītzaudējumiem šogad pirmajā pusgadā palielināti 3,3 miljonu eiro apmērā.

Tāpat bankā informēja, ka SEB grupas Latvijā ieņēmumi 2023.gada pirmajos sešos mēnešos veidoja 115,5 miljonus eiro, kamēr grupas izmaksas veidoja 29 miljonus eiro. Tādējādi SEB grupas peļņa pirms uzkrājumiem šogad pirmajos sešos mēnešos bija 86,5 miljoni eiro.

Savukārt grupas aktīvu apmērs šogad jūnija beigās bija 5,5 miljardi eiro.

Noguldījumos "SEB banka" 2023.gada 30.jūnijā bija piesaistījusi 4,4 miljardus eiro, savukārt kopējais kredītportfelis jūnija beigās bija 3,2 miljardi eiro.

Bankā atzīmē, ka 2023.gada otrajā ceturksnī pieaugusi gan iedzīvotāju, gan uzņēmumu interese par termiņnoguldījumiem un krājkontiem "SEB bankā". Salīdzinot ar pagājušā gada jūniju, kopējais privātpersonu un biznesa klientu noguldīto naudas līdzekļu apmērs ir pieaudzis par 60%.

Lielākā interese par noguldījumu iespējām vērojama "SEB bankas" biznesa klientu vidū. Divu nedēļu laikā kopš uzņēmumiem bankā ir pieejams krājkonts biznesa klienti - gan lielie uzņēmumi, gan mazie un vidējie uzņēmumi - krājkontos noguldījuši gandrīz 14 miljonus eiro.

Tāpat bankā norāda, ka interese par noguldījumu iespējām pieaugusi arī privātpersonu vidū - iedzīvotāji vairāk nekā 23% no brīvajiem naudas līdzekļiem noguldījuši termiņdepozītos un krājkontos. Pēdējos mēnešos pieprasītākie ir 12 mēnešu un trīs mēnešu termiņnoguldījumi, informē bankā.

"Pieaugošo procentu likmju laiks nenoliedzami ir radījis izaicinājumus, tomēr redzam, ka mūsu klienti atbildīgi izturas pret savām saistībām. Priecē arī fakts, ka kopš straujā procentu likmju kāpuma arvien vairāk klientu interesējās par iespējām savus brīvos finanšu līdzekļus gan noguldīt termiņnoguldījumos, gan arī investēt dažādos finanšu instrumentos," norāda "SEB bankas" valdes priekšsēdētāja Ieva Tetere.

Bankā arī atzīmē, ka šogad otrajā ceturksnī klienti aktīvi interesējās par prognozēm attiecībā uz procentu likmju nostabilizēšanos un iespējamo samazinājumu, kā arī novirzīja naudas līdzekļus kredītu atmaksai. Tāpat straujais procentu likmju kāpums iedzīvotājiem lika rūpīgāk izvērtēt jaunu saistību uzņemšanos, vērtējot ne tikai tirgus piedāvājumu, bet arī potenciālo komunālo maksājumu ietekmi uz ikmēneša izdevumiem.

Kopējais "SEB bankas" kredītportfelis 2023.gada jūnija beigās bija 3,2 miljardi eiro, kas ir par 6% vairāk nekā 2022.gada jūnija beigās.

Stabilus rezultātus otrajā ceturksnī, pēc bankā minētā, uzrādīja mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšana, kur salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo pusgadu kreditēšanas apmēri pieauga par 22%, sasniedzot no jauna piešķirto aizdevumu apmēru 143 miljoni eiro. Gandrīz pusi no izsniegtajiem kredītiem veido līzingi, turklāt pieaudzis arī izsniegto apgrozāmo līdzekļu aizdevumu apmērs.

Bankā atzīmē, ka pieprasījums pēc līzinga izteikti pieaudzis lauksaimniecības un transporta nozarē - šīs nozares uzrāda pozitīvu izaugsmi ceturksni no ceturkšņa, salīdzinot ar 2022.gadu.

Tāpat bankā min, ka pozitīvs sniegums vērojams lielo uzņēmumu apkalpošanas segmentā - 2023.gada pirmajā pusgadā kopējais no jauna piešķirto aizdevumu apmērs veidoja 382 miljonus eiro, kas ir gandrīz trīs reizes vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

"Aizvien redzam, ka būtiska daļa no jaunā finansējuma tiek plānota ražošanas jaudu palielināšanai un efektivitātes uzlabošanai, piebilst bankā.

Vienlaikus lielo uzņēmumu kredītportfelis 2023.gada pirmajā pusgadā ir pieaudzis par 7% salīdzinājumā ar 2022.gada pirmo pusgadu.

"Tomēr, neskatoties uz izaugsmi un pozitīvajiem finanšu rādītājiem šī gada pirmajā pusgadā, redzam, ka inflācija gan Latvijā, gan Eiropā joprojām ir augsta, attiecīgi arī Eiropas Centrālā banka sola turpināt celt procentu likmes. Turklāt ekonomika citur Eiropā - it īpaši Skandināvijas valstīs - ir sabremzējusies, tādēļ, ņemot vērā šos apstākļus, ļoti uzmanīgi raugāmies uz izaugsmes prognozēm šī gada otrajā pusgadā," atzīmē Tetere.

Atbilstoši bankas publiskotajam finanšu pārskatam 2022.gada pirmajā pusgadā "SEB bankas" grupas peļņa Latvijā bija 45,3 miljoni eiro, bet pašas bankas peļņa bija 53,6 miljoni eiro. Savukārt 2022.gadā kopumā "SEB bankas" grupas auditētā peļņa Latvijā bija 94,4 miljoni eiro.

Pēc aktīvu apmēra "SEB banka" 2022.gada beigās bija otra lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Bankas informācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu