Daļēji izdevies panākt vienošanos par atsevišķu pakalpojumu saglabāšanu Dobeles un apkārtnes slimnīcā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dobeles un apkārtnes slimnīca
Dobeles un apkārtnes slimnīca Foto: Dobeles novada pašvaldība

Sarunās ar veselības ministri Līgu Meņģelsoni un ministrijas ierēdņiem ir izdevies daļēji panākt vienošanos par atsevišķu pakalpojumu saglabāšanu Dobeles un apkārtnes slimnīcā, informē Dobeles novada pašvaldības pārstāvji.

Tomēr galvenā problēma paliekot, jo no nodoma likvidēt dzemdības nodaļu Dobeles un apkārtnes slimnīcā Veselības ministre un ministrijas ierēdņi neatkāpjoties.

Lai skaidrotu Dobeles un tās apkārtnes slimnīcas turpmāko eksistenci, otrdien Dobeles novada domes priekšsēdētājs Ivars Gorskis (LZS) un SIA "Dobeles un apkārtnes slimnīca" valdes priekšsēdētājs Leons Zariņš bija devušies darba vizītē uz Veselības ministriju.

Pēc Veselības ministrijas (VM) datiem, pērn piecās ārstniecības iestādēs Latvijā dzemdību skaits bijis mazāks par 500, un, vadoties pēc šī kritērija, VM cita starpā plāno likvidēt grūtnieču un dzemdību palīdzību Dobeles un apkārtnes slimnīcā.

Lai gan Veselības ministrija norādot, ka, plānojot grūtnieču un dzemdību aprūpes pakalpojumu, ir jāņem vērā teritoriālā pieejamība, dobelnieku ieskatā šis princips nav ievērots. Lielā teritorijas daļā pierobežā - Saldus, Dobeles un Bauskas novados - slimnīcu nav iespējams sasniegt vienas stundas laikā.

Dobeles novada domes priekšsēdētājs arī uzsver, ka pēc sarunām Veselības ministrijā nācies konstatēt, ka ministrijā nav veikti aprēķini un datu analīze, nav veikts ne finansiālo ieguvumu aprēķins no plānotajām izmaiņām, ne arī sniegto medicīnas pakalpojumu kvalitātes salīdzināšana.

"Realitātē valstij trūkst naudas medicīnai, tiek veiktas reformas un likvidētas nodaļas mazās slimnīcas, lai rezultātā maksātu vairāk par tiem pašiem pakalpojumiem," spriež Dobeles novada domes priekšsēdētājs. Viņš tāpat uzsver, ka iepriekš slimnīcas infrastruktūras uzlabošanai remontos ieguldīti līdzekļi, un pašvaldība cenšas ar stipendijām novada slimnīcai piesaistīt jaunos speciālistus.

Gorskis pauž neizpratni par pretrunām valstiskā līmenī, kur runā par reģionu attīstību, bet faktiski visus pakalpojumus centralizē un pārceļ uz Rīgu. Viņaprāt, līdz ar slimnīcas pakalpojumu un arī darbavietu likvidāciju slimnīcā tiek veicināta spējīgu profesionāļu aizplūšana no reģioniem uz galvaspilsētu un ārzemēm.

Dobeles novada pašvaldībā sola nepadoties un turpināt cīnīties ar visiem iespējamiem līdzekļiem, lai dzemdību nodaļas darbību slimnīcā saglabātu. Problēma esot daudz dziļāka, jo dzemdību nodaļas likvidācija varbūt ir tāds būtiskāks, skaļāks un uzmanību piesaistošāks notikums, bet plāns jau paredz pamazām likvidēt arī citus pakalpojumus Dobeles un apkārtnes slimnīcā un, protams, mūs tas satrauc un mums tas nav pieņemami, jo no šīm pārmaiņām cietīs iedzīvotāji, uzsver Gorskis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu