Kad vēlme atpūsties ārzemēs ir lielāka par dzimtenes mīlestību: 6 iecienītākās krievu tūristu valstis (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Laikā, kad Krievija turpina karu Ukrainā, simtiem tūkstošu krievu meklē iespējas, kā droši pavadīt savas brīvdienās ārvalstīs. Citi savukārt meklē drošu patvērumu līdz brīdim, kad karš Ukrainā beigsies.

Rubļa vērtības mazināšanās, pieaugošās ekonomikas problēmas, ko arvien vairāk izjūt parastie iedzīvotāji, rada situāciju, kad lielākajai daļai krievu atvaļinājums būs jāpavada savos lauku īpašumos (ja tādi ir). Turīgāki cilvēki meklēs iespējas, kā atpūsties saulainajās Eiropas un Āzijas pludmalēs, vēsta “Politico”.

Tas nozīmē, ka joprojām ir valstis, kuras vēlas pieņemt krievu naudu. Jā, ceļošana Krievijas iedzīvotājiem ir kļuvusi dārgāka, taču tūkstošiem tūristu labprāt izmanto iespēju atpūsties ārpus savas dzimtās zemes.

Turcija

Kā raksta ceļojumu blogeri, “Turcija ir valsts starp Austrumiem un Rietumiem”. Šī vecā klišeja ir ieguvusi jaunu nozīmi laikā, kad pāri Melnajai jūrai esošajā Ukrainā plosās karš. Turcija kā NATO dalībvalsts ir sniegusi palīdzību Ukrainai, bet nav noteikusi sankcijas pret Krieviju.

Tā rezultātā Krievijas nauda plūst uz Turciju. Papildus tam, tā ir viena no retajām valstīm, kas nav pārtraukusi gaisa satiksmi ar Krieviju. Piemēram, Turcijas lidsabiedrības piedāvā lidojumus no Maskavas uz saulaino Antalju par tikai 130 eiro.

Statistika rāda, ka nedēļu iepriekš Turcijas tūrisma nozares ienākumi šī gada pirmajā pusē pieauguši par vairāk nekā ceturtdaļu – līdz 21,7 miljardiem eiro (pērn 19,7 miljardi). Liela daļa no miljoniem tūristu ir krievi, un vairāk nekā 140 tūkstoši no viņiem ir izlēmuši palikt, iegūstot ilgtermiņa uzturēšanās atļaujas valstī.

Gruzija

Dienvidkaukāza valstij ir teju mītisks statuss Krievijas iedzīvotāju prātā. Tai ir laba reputācija – skaisti dabasskati, lielisks ēdiens un vietējo iedzīvotāju viesmīlība.

2022. gadā vien Gruziju apmeklēja vairāk nekā 1,1 miljons cilvēku, un to vidū bija vairāk nekā 200 000 krievu. Paredzams, ka krievu tūristu skaits pieaugs, ņemot vērā, ka Maskava maijā atviegloja nosacījumus lidojumiem uz Gruziju.

Tiesa gan, par izslavēto gruzīnu viesmīlību šeit runāt ir visai drosmīgi – martā veiktā aptauja liecina, ka tikai 4% aptaujāto priecājas par krievu tūristu ierašanos valstī, bet 25% aptaujāto piecieš krievu klātbūtni naudas dēļ.

Vairāk nekā trešdaļa gruzīnu uzskata, ka krievu tūristiem ir jāliedz ierasties Gruzijā līdz brīdim, kad Krievija atbrīvos okupētos valsts reģionus Dienvidosetiju un Abhāziju, kas ir piektdaļa no Gruzijas teritorijas.

Turklāt jūlija beigās, kad Batumi piestāja kruīza kuģis no Sočiem, vietējie iedzīvotāji ļoti “karsti” sagaidīja krievu tūristus – ar izsvilpšanu un protestiem.

Taizeme

Šī valsts krievu tūristus piesaista ne tikai ar greznām viesnīcām un brīvdienu iespējām, bet arī ar mēnesi ilgu bezvīzu režīmu. Pagājušā gada laikā krievu tūristu skaits Taizemē pieaudzis par vairāk nekā 1000%. Šogad pirmajā pusgadā vien Taizemē ieradās teju 800 tūkstoši Krievijas tūristu.

Spēcīga krievu tūristu ietekme ir jūtama Puketā, kur kopš janvāra izpārdotas teju puse pieejamo naktsmītņu. Tāpat krievi labprāt šo valsti izmanto kā vietu, kur sagaidīt kara beigas.

Apvienotie Arābu Emirāti

Dubaija nav pa kabatai katram, taču šī miljardieru paradīze piesaista bagātākos krievus, kuri tur saskaras ar ļoti draudzīgu uzņemšanu un iespēju tērēt savu naudu neskaitāmajos veikalos.

Pagājušajā gadā Krievijas iedzīvotāju skaits, kas lidoja uz AAE, pieauga par 63%, un tā ir otra lielākā tūristu grupa šajā Persijas līča valstī. AAE pieredz arī Krievijas “bēgļu” pieplūdumu, kuri izvēlas justies brīvi Dubaijā, nevis domāt par to, vai atbalstīt vai nosodīt pašu valsts izraisīto karu.

Kipra

Kipra ilgāku laiku tiek dēvēta par “Vidusjūras Maskavu”, ņemot vērā valsts lielo atkarību no tūrisma nozares (un krievu tūristiem).

Pēc tam, kad Kipra, tāpat kā citas Eiropas Savienības dalībvalstis liedza komerciālos lidojumus no un uz Krieviju, Kipras valdība noteica, ka turpmāk Krievijas iedzīvotājiem būs jāmaksā 80 eiro par vīzu. Tas padarīja šo valsti nepieejamu vidusmēra Krievijas iedzīvotājiem, bet Kipras amatpersonas norāda, ka šī lēmuma dēļ valsts zaudējusi ap 600 miljoniem eiro.

Tomēr tie, kuri var atļauties ceļot, Kiprā var ierasties ar pārsēšanos netālu esošajā Turcijā, vai arī lidojot caur Erevānu Armēnijā. Šādā gadījumā aviobiļetes cena no Maskavas ir ap 250 eiro vienā virzienā. Tāpat Kipra iepriekš bijusi slavena ar “zelta pasu” politiku.

Ukraina

Līdz šim krievi, kuri nav varējuši atļauties tērēt naudu, lai dotos uz ārzemēm, atvaļinājumus pavadīja Ukrainai piederošajā, Krievijas okupētajā Krimas pussalā. Tā krievu tūristu vidū ir pieprasīta atpūtas vieta vēl kopš padomju laikiem, un kopš 2014. gada daudzi krievi šeit iegādājās īpašumus.

Tomēr tagad, ņemot vērā Ukrainas pretuzbrukumu un sprādzienus militārajos objektos Krimā, Krievijas iedzīvotāji sāk baidīties par savu drošību, tādēļ masveidā pārdod īpašumus šajā pussalā, un arī tūristu skaits sarūk.

Viens no nedaudzajiem ceļiem uz pussalu ir 2018. gadā atklātais Krimas tilts. Šis tilts regulāri ir Ukrainas spēku mērķis, jo tā bojāšana ļauj ievērojami apgrūtināt Krievijas okupācijas spēku loģistiku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu