Viss, kas tev jāzina par beta karotīnu!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Beta karotīns, kas daudziem no mums ir svešvārds un, visticamāk, asociējas ar burkāniem, patiesībā ļoti vērtīga viela mūsu veselībai un arī skaistumam. Tas ir ne vien spēcīgs antioksidants, kas var labvēlīgi ietekmēt smadzenes, sirds, plaušu un acu veselību, bet arī glīti vasaras sezonā ietonēt ādu. Lūk, kas tev par to jāzina, stāsta “Aphoteka” farmaceite Laila Zālīte.

Kas ir beta karotīns? 

Beta karotīns ir ir dabisks pigments - karotinoīds, kas pieder dzelteno un sarkano dabisko krāsvielu grupai. Tieši šī viela piešķir spilgto krāsu burkāniem un citiem dārzeņiem.

Beta karotīna nosaukums cēlies no grieķu valodas “beta” un latīņu “carota” (burkāns). Vācu ķīmiķis H. Vahenroders 1831. gadā kristalizēja beta karotīnu no burkānu saknēm un nāca klajā ar nosaukumu “karotīns”.

Beta karotīns ir tā saucamais provitamīns, jo spēj pārvērsties par A vitamīnu, ja tas tajā brīdī ir nepieciešams cilvēka organismam. 

Beta karotīns = A vitamīns. Kāpēc mums tas nepieciešams?

Beta karotīns tradicionāli uzskatāms par augu izcelsmes A vitamīnu. Dažviet pasaulē beta karotīns ir vienīgais A vitamīna avots.

Beta karotīna galvenās funkcijas: tas ir antioksidants un mūsu imūnsistēmas stimulators. Tas palīdz uzturēt ādas un gļotādu veselību, normālu redzi un nodrošina aizsardzību pret sirds saslimšanām. Ir arī pētījumi, kuri runā par A vitamīna nozīmību epitēlijaudu veidošanā ādā, gļotādās, elpceļos, gremošanas traktā un urīnceļos.

"Karotīns ir A provitamīns, kas tievās zarnas sieniņās pārveidojas par A vitamīnu. Galvenās rezerves atrodas aknās un nierēs. Lai karotīns un A vitamīns zarnās uzsūktos, ir nepieciešams vismaz minimāls tauku daudzums un žults klātbūtne. Karotīns ir atrodams visās augu zaļajās daļās (arī izžāvētās), dārzeņos, īpaši dzeltenajos un sarkanajos, kā arī augļos un ogās. Sevišķi daudz A vitamīna ir jūras zivju aknās," zina teikt farmaceite Laila Zālīte.

Beta karotīns dabā

Beta karotīns ir īpaši koncentrēts augļos un dārzeņos ar sarkanu, oranžu vai dzeltenu nokrāsu. Tomēr arī salātos un zaļajos dārzeņos ir pietiekams daudzums šī antioksidanta.

Dabas vielas ar augstāko beta karotīna saturu

  • kāposti un spināti
  • saldie kartupeļi
  • burkāni
  • brokoļi
  • melones
  • sviesta ķirbji
  • sarkanie un dzeltenie pipari
  • aprikozes
  • zirņi
  • romiešu salāti
  • jūras zivju aknas
Foto: Shutterstock

Tāpat beta karotīns atrodams arī ​tomātos​, aprikozēs, greipfrūtos, plūmēs, persikos, hurmā, ērkšķogās, mellenēs, upenēs, paprikā, Kajēnas un čili piparos u.c.

"Burkāni palīdz cīnīties pret vīrusiem un samazināt ļaundabīgo audzēju risku. To sastāvā ir daudz šķiedrvielu, vitamīni B, C, E, K, beta karotīns un tādas minerālvielas kā kālijs, kalcijs, magnijs, dzelzs, fosfors, jods, folijskābe un citas. Beta karotīns, kas organismā pārvēršas par A vitamīnu, nodrošina labu redzi, veselīgu ādu un gļotādu. Burkāni ir unikāli ar daudzveidīgajām pagatavošanas iespējām – tos var pievienot zupām, cept cepeškrāsnī kopā ar citiem dārzeņiem, sautēt un tvaicēt, gatavot salātus vai pat kūkas. Tāpat burkāni ir lieliska un veselīga uzkoda," stāsta farmaceite. 

Foto: Shutterstock

Beta karotīns skaistumam

Beta karotīns ir ļoti spēcīgs pretnovecošanās un pretpiņņu līdzeklis, kas nepieciešams gan augšējam, gan apakšējam ādas slānim. Tas stimulē šūnu atjaunošanos un kolagēna ražošanu, samazina smalkās grumbiņas un uzlabo ādas tekstūru kopumā.

"Beta karotīns spēj piešķirt arī ādai viegla iedeguma toni, kuru daudzi cilvēki uzskata par pievilcīgu. Tas ir beta karotīna uzkrāšanās rezultāts zemādas šūnās (hipodermā). Šis tonis izzūd, tiklīdz beta karotīna daudzums samazinās," stāsta “Aphoteka” farmaceite Laila Zālīte.

Karotīns var stiprināt un atkopt arī matus. Tomēr pārāk daudz A vitamīna var radīt pretēju efektu — sabojāt un izraisīt matu izkrišanu. Lielākā daļa cilvēku uzņem pietiekamu A vitamīnu ar veselīgu uzturu, tāpēc pirms A vitamīna piedevu pievienošanas iesakām konsultēties ar savu ārstu.

Ja apsverat lietot beta karotīnu kā uztura bagātinātāju, noteikti konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu par savām vajadzībām un iespējamiem riskiem!

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu