Eiropā strauji kritušās dabasgāzes cenas (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Eiropas biržās dabasgāzes cenas ceturtdien kritušās par vairāk nekā 16%, liecina Londonas biržas ICE dati. Sākoties tirdzniecības sesijai, dabasgāzes cenas pieredzējušas būtisku kritumu, un pašlaik to cena ir zemāka par 350 dolāriem par 1000 kubikmetru gāzes.

Nīderlandes TTF biržā septembra nākotnes līgumu cena nokritusies līdz 318,2 eiro par 1000 kubikmetru gāzes jeb 30,8 eiro par megavatstundu. 23. augusta vakarā tirdzniecība noslēdzās krietni augstākā līmenī – 380 eiro par 1000 kubikmetru gāzes jeb 36,7 eiro par megavatstundu.

Kā vēsta “Bloomberg”, straujais cenu kritums Eiropā saistāms ar norisēm Austrālijā – tur atrisinātas domstarpības starp darbaspēku un lielāko sašķidrinātās dabasgāzes rūpnīcu, kas eksportē dabasgāzi pārējai pasaulei. Tas mazinājis bažas par iespējamām problēmām gāzes piegādēs no Austrālijas.

Tāpat zināms, ka pašlaik Eiropai ir ievērojami gāzes krājumi. Pirms nedēļas Eiropas dabasgāzes krātuvēs gāzes līmenis ir pārsniedzis 90% piepildījuma atzīmi. Līdz ar to Eiropa bez Krievijas gāzes piegādēm ir spējusi nodrošināt krietni savlaicīgāku un efektīvāku gāzes krātuvju aizpildījumu nekā iepriekš, mazinot bažas par iespējamām problēmām ziemā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu