"INVL Baltic Sea Growth Fund" un "Eco Baltia" iegādāsies Polijas lielāko PVC logu pārstrādātāju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Privātā kapitāla fonds Baltijas valstīs "INVL Baltic Sea Growth Fund" kopā ar sava portfeļa uzņēmumu - Baltijā lielāko vides resursu apsaimniekošanas un pārstrādes uzņēmumu grupu "Eco Baltia" - vienojās iegādāties 70% Polijas lielākā PVC logu pārstrādātāja "Metal-Plast" akciju, teikts paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Darījuma noslēgšana plānota 2023.gada ceturtajā ceturksnī, pēc tam, kad būs saņemta Polijas Konkurences un patērētāju aizsardzības biroja atļauja un izpildīti citi nosacījumi.

"Metal-Plast" dibinātājs Sebastians Fedorovičs saglabās 30% uzņēmuma akciju. "30 gadu darbības laikā "Metal-Plast" ir kļuvis par Polijas PVC pārstrādes tirgus līderi - stratēģiskā partnerība ar "Eco Baltia" un "INVL Baltic Sea Growth Fund" ļaus uzņēmumam turpināt izaugsmi," norāda Fedorovičs.

"Eco Baltia" vides pakalpojumu sektora vadītājs Jānis Aizbalts atzīmē, ka "Eco Baltia" turpina paplašināties ne tikai Baltijas, bet arī starptautiskā mērogā, un "Metal-Plast" ļoti labi iekļaujas uzņēmuma stratēģijā. "Mēs plānojam paplašināt "Metal-Plast" pārstrādes jaudu 1,5 reizes - līdz 45 000 tonnu gadā, tādējādi palielinot savu ieguldījumu aprites ekonomikā."

"INVL Baltic Sea Growth Fund" partneris un "Eco Baltia" padomes priekšsēdētājs Vītauts Plunksnis informē, ka "Metal-Plast" būs astotā "INVL Baltic Sea Growth Fund" portfeļa investīcija. "Aprites ekonomika joprojām ir viens no galvenajiem mūsu investīciju pīlāriem, un mēs esam priecīgi sadarboties ar mūsu veiksmīgāko portfeļa uzņēmumu "Eco Baltia" un Fedoroviča kungu, lai vestu "Metal-Plast" uz jaunām virsotnēm."

"INVL Baltic Sea Growth Fund" investīciju periods beidzas 2024.gadā, tāpēc komanda jau ir sākusi nākamā fonda līdzekļu piesaisti - "INVL Private Equity Fund II" no investoriem centīsies piesaistīt 300 miljonus eiro.

"Metal-Plast" gada apgrozījums ir aptuveni 34 miljoni eiro, un tajā strādā aptuveni 200 darbinieku. Uzņēmums atrodas Svebodzicē, Polijas Lejassilēzijas provincē, un tā pašreizējā pārstrādes jauda ir 29 000 tonnu gadā. Viena tonna pārstrādāta PVC ietaupa divas tonnas CO2 emisiju

Uzņēmumu turpinās vadīt līdzšinējais izpilddirektors Gžegožs Jasinskis. Viņš norāda, ka Polijā un Vācijā ir gaidāms jauns logu nomaiņas vilnis. "Eiropas Komisija lēš, ka līdz 2030.gadam Eiropas Savienībā būs nepieciešams renovēt vairāk nekā 35 miljonus dzīvojamo ēku."

Pēc darījuma "Eco Baltia" piederēs 42%, Fedorovičam - 30% un "INVL Baltic Sea Growth Fund" - 28% "Metal-Plast" akciju. "INVL Baltic Sea Growth Fund" pieder 52,8% "Eco Baltia" akciju, 30,5% akciju pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai, bet pārējās - uzņēmuma vadībai.

"Metal-Plast" konsultēja investīciju banka "mBank" un juridiskais birojs "Ożóg Tomczykwoski". "Eco Baltia" un "INVL Baltic Sea Growth Fund" konsultēja "Wolf Theiss, Sorainen" un "Deloitte".

"INVL Baltic Sea Growth Fund" ar tā 165 miljonu eiro fonda lielumu ir Baltijas valstu vadošais privātkapitāla fonds, un tā galvenais investors ir Eiropas Investīciju fonds ("EIF").

EIF ir apņēmies ieguldīt 30 miljonus eiro, izmantojot Eiropas Stratēģisko ieguldījumu fonda atbalstu, kas ir galvenais Eiropas investīciju plāna (jeb Junkera plāna) elements, kā arī piešķir resursus no Baltijas Inovāciju fonda, "fondu fonda" iniciatīva, kas izstrādāta sadarbībā ar Lietuvas, Latvijas un Igaunijas valdībām. Tā mērķis ir palielināt kapitāla ieguldījumus Baltijas valstu mazajos un vidējos uzņēmumos ar augstu izaugsmes potenciālu.

Fonds vēlas apvienot diversificētu uzņēmumu portfeli, un tā darbība ir vērsta uz vairākuma vai ievērojamas mazākuma daļu iegādi un ieguldījumu veikšanu 10 līdz 30 miljonu eiro apmērā. Kompānijām jāspēj demonstrēt augsts izaugsmes potenciāls un spēja konkurēt globālā mērogā.

Fonds darbību koncentrē Baltijas valstīs un kaimiņos esošajos reģionos Polijā, Skandināvijā un Centrāleiropā. Līdz šim Fonds veicis ieguldījumus septiņos veselības aprūpes, rehabilitācijas, būvniecības, vides pārvaldības (plastmasas pārstrāde un atkritumu apsaimniekošana), veterināro pakalpojumu un kosmētikas un higiēnas produktu ražošanas jomā strādājošos uzņēmumos.

"INVL Baltic Sea Growth Fund" pārvalda Baltijas reģiona vadošā ieguldījumu pārvaldības un dzīvības apdrošināšanas grupa "Invalda INVL". Grupas uzņēmumi pārvalda pensiju fondus, kopfondus un dzīvības apdrošināšanas saistības, kā arī atsevišķus portfeļus, privātkapitāla fondus un citus alternatīvus ieguldījumu produktus. Vairāk nekā 300 000 klientu Lietuvā, Latvijā un Igaunijā, kā arī starptautiskie investori Grupas uzņēmumiem ir uzticējuši pārvaldīt aktīvus vairāk nekā divu miljardu eiro vērtībā. Grupai ir pārliecinoša darbības pieredze privāta kapitāla aktīvu pārvaldīšanā un Baltijas valstu, Centrālās un Austrumeiropas tirgus vadošo spēlētāju darbības nodrošināšanā vairāk nekā 30 gadu garumā.

AS "Eco Baltia" ir vides resursu apsaimniekošanas uzņēmumu grupa Baltijā, nodrošinot pilnu atkritumu apsaimniekošanas ciklu no atkritumu savākšanas un šķirošanas līdz otrreizējo izejvielu loģistikai, vairumtirdzniecībai un pārstrādei.

"Eco Baltia" 2022.gadu noslēdza ar konsolidēto apgrozījumu 210 miljoni eiro, kas ir 75% pieaugums salīdzinājumā ar 2021.gadu. Savukārt "Eco Baltia" kopējie kombinētie pārdošanas ieņēmumi (pro-forma) 2022.gadā sasniedza 240,5 miljonus eiro.

Grupas uzņēmumos Latvijā, Lietuvā un Čehijā strādā vairāk nekā 2300 darbinieku. Tās vadošie uzņēmumi ir AS "PET Baltija", SIA "Eco Baltia vide", SIA "Latvijas zaļais punkts", SIA "Nordic Plast", Siguldas pilsētas SIA "JUMIS", Čehijas "TESIL Fibres" un Lietuvā bāzētais UAB "Ecoservice", kā arī no 2023.gada 21.janvāra - "Pilsētas Eko Serviss".

"Eco Baltia" akcionāri ir privātā kapitāla fonds "INVL Baltic Sea Growth Fund" (52,81%), Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (30,51%) un uzņēmuma vadība (16,68%).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu