Naftas krīze? Pasaules tirgiem draud pēdējo 10 gadu laikā lielākais naftas piedāvājuma deficīts (7)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Pasaules naftas tirgū iespējams pēdējo 10 gadu laikā lielākais naftas piedāvājuma deficīts, jo Saūda Arābija turpina samazināt jēlnaftas ieguves apjomu, vēsta “Bloomberg”.

Ņemot vērā jaunākos Naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC datus, Saūda Arābijas lēmums samazināt naftas ieguvi radījis situāciju, ka Londonas biržā naftas cenas jau pārsniegušas 90 dolārus par barelu.

Pasaules naftas rezerves, kas trešajā ceturksnī ievērojami sarukušas, tuvākajos trīs mēnešos saruks vēl vairāk – par aptuveni 3,3 miljoniem barelu dienā.

“Ja šīs prognozes būs patiesas, tad tas būs lielākais naftas rezervju samazinājums kopš 2007. gada,” teikts OPEC ziņojumā.

Tiek norādīts, ka 13 OPEC dalībvalstis vidēji ieguva 27,4 miljonus barelu naftas diennaktī, kas ir par 1,8 miljoniem mazāk, nekā nepieciešams patērētājiem.

Ja organizācija saglabās naftas ieguvi bez izmaiņām, kā to plāno darīt Saūda Arābija, tad atšķirība starp pieprasījumu un piedāvājumu tuvākajos divos mēnešos palielināsies divas reizes. Pēc OPEC vērtējuma, ceturtajā ceturksnī būs nepieciešami 30,7 miljoni barelu naftas dienā, lai būtu iespējams apmierināt globālo pieprasījumu.

OPEC rīcība liecina, ka organizācija plāno strauji samazināt naftas rezerves. Attīstītajās valstīs naftas rezerves ir jau par vidēji 114 miljoniem barelu zemākas nekā vidējais rādītājs 2015.-19. gados.

Tiek norādīts, ka Saūda Arābija vēlas panākt naftas cenu, kas ir gandrīz 100 dolāri par barelu, lai segtu valsts izdevumus, kā arī dažādus ambiciozus projektus, ko īsteno kroņprincis Muhameds bin Salmāns. Karaliste iztērējusi milzīgas summas dažādiem projektiem, sākot ar futūristiskām pilsētām, beidzot ar augstākās klases futbolistiem, kā Krištianu Ronaldu piesaisti vietējai futbola līgai.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu